Google zveřejnil specifikace Glass Explorer a také API pro vývojáře

4

Google v rámci zahájení první vlny produkce chytrých brýlí Glass zveřejnil také seznam technických specifikací hardwaru a také softwaru, který tato prozatím spíše geekovská hračka obsahuje. Krom toho již také vývojáři mají k dispozici vývojové API a s brýlemi na hlavě tak mohou začít vymýšlet zcela nové, zajímavé aplikace.

Google

A s technickými specifikacemi Google Glass začněme hezky popořadě. Nejdůležitější součást brýlí, tedy miniaturní hranolovitý displej má rozlišení 640×360 pixelů. Úhlopříčku přesně Google neuveřejnil. U zařízení tohoto typu to však není až tak důležité. To se naopak nedá říci o dalším údaji o displeji. Údajně by jste z jeho zobrazení měli mít pocit, jako když se díváte na 25 palcový displej s vysokým rozlišením ze vzdálenosti 8 stop (1 stopa = 30,48 cm). Brýle také budou kompatibilní pro každou velikost obličeje, a to díky nastavitelným obrubám.

Malá kamerka umístěná vedle displeje umí fotografovat v rozlišení 5 megapixelů a natáčet HD 720p video. Jak již dříve prozradil americký telekomunikační úřad FCC, v prostoru umístění kamerky se také bude nacházet mikrofon, do kterého budete zadávat své ovládací pokyny. Glass samozřejmě také musí obsahovat nějakou paměť. Podle specifikací ji bude zastupovat flash úložiště s kapacitou 16 GB s využitelnou kapacitou 12 GB. Data z něj se také budou synchronizovat se službou Google Drive.

Konektivita zahrnuje připojení na internet skrze Wi-Fi s protokoly b/g a Bluetooth, které bude sloužit pro spojení s telefonem. Využití mobilního internetu bohužel, jak už však víme delší dobu, nebude možné. Pro spojení s počítačem bude připraven microUSB kabel a v balení bude i nabíječka.

Google Glass
Kapacitu vestavěné baterie bohužel neznáme, avšak je jasné, že kvůli udržení přijatelné hmotnosti nemůže být nijak vysoká. Google však ve specifikačním listu uvádí, že by měla vydržet den běžného provozu. Pokud však budete často připojeni na internet přes Wi-Fi či nahrávat množství videí, bude výdrž logicky klesat. Brýle Google Glass tak na tom s výdrží budou nejspíše velmi podobně, jako většina dnes prodávaných telefonů s Androidem.

TIP! Google ukázal úžasné demo Googe Glass a nové aplikace

Jak už asi víte, Google Glass budou založeny především na spojení s telefonem. V něm bude nainstalovaná aplikace My Glass, která poběží také v samotných brýlích. Prostřednictvím této aplikace budete moci také pracovat například s GPS navigací či psaním SMS zpráv. Aplikace My Glass bude vyžadovat smartphony či tablety s Androidem verze 4.0.3 a novějším.

Na závěr ještě musíme připomenout, že výše uvedená výbava brýlí Glass se týká pouze jejich první verze označované jako Explorer Edition. Tu budou používat pouze vloni na konferenci Google I/O vybraní vývojáři a také prvních 8 000 majitelů z řad „běžných smrtelníků“, kteří si možnost zakoupit si první kousky Glass vysoutěžili. To, s jakou výbavou Google ve svých chytrých brýlích přijde ve volně prodávané variantě, je zatím zcela nejasné. Dovolujeme si ovšem tipovat, že bude ve všech směrech mnohem pokročilejší. Navíc doufejme hlavně z hlediska softwaru, jelikož jak víme, množství rozmanitých aplikací je v dnešním světě chytrých mobilních zařízení základním kamenem úspěchu.

Zdroje: 9to5google.com, androidauthority.com

Diskuze ke článku
Nikolas
Ahoj, jak se máš? To jsou Google Glass? Sundej to. Nenechám se nahrávat jako hňup. Nazdar.
petr
Mit cely den na hlave neco, co smazi wifi a bluetooth, navic kamera, ktera cumi na vsechno co delam bych nechtel... (To ze jsem paranoidni neznamena, ze se nikdo nediva :)
Pan Někdo
Po uvedení Google Glass teprve příjde katastrofa. Lidi už nebudou jako dřív, všichni si budou všechno točit a fotit, dělat si svojí práci na cestě a ignorovat okolí...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze