Google představil kompletně nový Android L

Jedna z mála věcí, která byla jistá ještě před zahájením letošního I/O, je nová verze mobilního operačního systému Android. Na jaké novinky a vylepšení se můžeme v následujících dnech a týdnech vlastně těšit? To si společně shrneme v našem článku. Prozradit však můžeme, že vylepšení rozhodně není málo.

Mohlo by vás zajímat:

Android L

Než Google představil nový Android L, podělil se o několik úspěchů nejpopulárnější platformy na světě. Android překonal jednu miliardu aktivních uživatelů. Ti během měsíce poslali 20 miliard zpráv, pořídili 93 miliónů selfie a svůj mobil kontrolují průměrně stokrát denně. Android je populární systém pro tablety, kde roste ještě rychleji než u telefonů, a tak je současný podíl Androidu 62 %. Lidé využívají tablety víc a víc, kupříkladu počet nainstalovaných aplikací stoupl meziročně více než dvojnásobně.

Ještě než se podíváme na další verzi Androidu, je tu projekt Android One. Jedná se o platformu, určenou pro rozvojové trhy. Všechno má být maximálně zjednodušeno. Prostředí je v podobě čistého Androidu, aktualizace probíhají automaticky, stejně tak jako instalace aplikací od Googlu. Google chce tyto telefony prodávat za méně než 100 dolarů a v Indii má již tři partnery – Micromax, Karbonn a Spice. Ti mají Googlu pomoci získat další miliardu zákazníků.

Android L

Android L

Google ale představil hlavně kompletně novou verzi Androidu nazvanou jednoduše L, a to prozatím v preview verzi pro vývojáře. Zatím není jasné, zda bude pojmenování Android L použito i u finální verze nebo přeci jen ponese označení 5.0 Lollipop, jak uniklo před začátkem konference. Tento update má být největší, jaký kdy Google udělal, celý Android je kompletně přepracován a co je hlavní, zjednodušen ve směru k uživateli, což je přesně něco, co Android potřeboval, a o co se Google delší dobu snaží. Například rozdíl v aplikaci Gmail je opravdu velký.

Android L

Změny mají být zásadní, zejména v oblasti designu. Ten se má více podobat Chromu a dalším platformám. Grafika celého prostředí i aplikací je výrazně jednodušší, plochá a prosta jakýchkoliv zbytečných grafických prvků. Google zapracoval na podobě tlačítek a jejich animací a zejména pak na podobě celého prostředí tak, aby veškeré stíny a přechody intuitivně přivedly uživatele k určité volbě a nic nepůsobilo chaoticky.

Zcela nové jsou také animace, které by měla působit přívětivě a intuitivně. Google zapracoval také na propojení aplikací a zejména představil více než 5 000 nových APIs pro vývojáře. Změnou prošly také notifikace, které se nově ukazují rovnou na zamykací obrazovce, přepracován byl i jejich vzhled a seřazení. Novou podobu má také multitasking, jehož součástí jsou nově i otevřené taby v Google Chrome. Novinkou je také inteligentní odemykání, lepší výkon, inovace v oblasti zpracování grafiky a lepší výdrž na baterii.

Material design – kompletně nová, jednodušší a lepší grafika

Stíny a barvy a barvy hrají u této verze Androidu významnou roli. Pryč jsou tedy doby, kdy všechno bylo ploché a dvoubarevné, ale stejně tak jsou pryč doby přeplácanosti a zbytečných grafických prvků. Google nejen zjednodušoval, ale hlavně kompletně přetvořil prostředí tak, aby bylo intuitivnější. Podle nové filozofie mají mít pixely nejenom svojí barvu, ale také hloubku. V praxi to znamená, že všechna tlačítka jsou hezky stínovaná, reagují na dotyk a tak dále. Podle vývojářů Googlu se ve skutečném světě věci neteleportují z místa na místo a stejně tak by to mělo být i na displeji vašeho telefonu. Všechno tedy doprovázejí animace, při kterých se tlačítka různě posouvají po obrazovce i mezi nimi.

Nový vzhled při porovnání se starším.

Google tento způsob designu označuje jako „materiálový“ – Material Design. Operační systém tak nemá být něco virtuálního, ale skutečného, k čemu uživatel získá lepší vztah. K tomu má dopomoci už právě zmíněný pocit hloubky, stíny a další věci, které známe ze skutečného světa.

Android L

Součástí nového Androidu je inovovaný font Roboto. Ten je uzpůsobený tak, aby vypadal dobře všude. Nejenom na telefonech, ale i na dalších zařízeních, jako jsou tablety, Chromebooky, auta, televize a další zařízení, která jsou stále důležitější a důležitější.

Aby se podařilo udržet vzhled napříč platformami, připravili v Googlu tzv. Polymer. Je to knihovna pro web, která obsahuje podobné efekty, jaké byly popsány výše. A aby každá aplikace nevypadala úplně jinak, na stránkách google.com/design lze nalézt rady, jak postupovat při návrhu aplikací.

Co to konkrétně znamená pro uživatele?

Jak se popsaná paradigmata projeví při běžné interakci s uživatelem? Mohli jsme si prohlédnout například nový dialer. Po zadání čísla kupříkladu nezmizí celá obrazovka, ale postupně se odsune vytáčecí tlačítko, klávesnice a zůstane jen číslo, na které voláte. K tomu zase „připlují“ ovládací prvky určené pro hovor.

Android L nabídne přehledně jen ty informace, které právě potřebujete.

Daleko důležitější změny to ale znamená pro notifikace a způsob, jakým s nimi uživatel pracuje. Upozorňování má být nově méně otravné. Kupříkladu dostanete přístup ke všem událostem už z lockscreenu, což by mělo zmenšit počet interakcí s telefonem, které jste nuceni dělat. Přístroj také podle kontextu pozná, které notifikace jsou pro vás důležitější než jiné a ty upřednostní.

Nová podoba notifikací.

Novinkou jsou tzv. Head-up notifikace. Když například hrajete hru a nechcete být rušeni při pokusu o dosažení největšího počtu bodů, můžete upozornění jednoduše zahodit a pokračovat ve hraní.

Velmi zajímavou a užitečnou změnou se zdá být personifikované odemykání. To bude také řízeno podle kontextu (poloha nebo připojená zařízení). Když bude například telefon v dosahu vašich chytrých hodinek, nebude vás při odemykání obtěžovat s bezpečnostním zámkem, protože ví, že jste poblíž. Přesně to dělají nyní Samsungy ve spojení s hodinkami Gear.

Hodinky na ruce znamenají, že není třeba bezpečnostní zámek.

Nový Android je samozřejmě rychlejší, i samotné aplikace doznají navýšení výkonu, aniž by jejich tvůrci museli nějak měnit kód. Může za to samotný Google, který vše naprogramoval téměř od základů a vše je samozřejmě plně připravené na 64bitovou architekturu.

Nárůst výkonu bude znatelný.

Součástí může být i tzv. Android Extension Pack pro lepší grafiku. Android tak nově bude podporovat funkce, které byly dosud vyhrazeny jen PC nebo herním konzolím. V praxi to bude znamenat, že hry na mobilu nebo na tabletu budou co do grafiky konkurovat těm na počítačích.

Lepší zacházení s cennými zdroji

Určitě si říkáte, že všechno toto bude vyžadovat spoustu energie. Proto Google myslí i na tuto oblast. Všechno zastřešuje Project Volta, který nám umožní vydržet na jedno nabití zase o kousek déle.

V Androidu L je v základu přístupno podrobné sledování vybíjení baterie. Lze snadno identifikovat, která aplikace probouzí nadměrně systém a postarat se o ni. Vývojáři nově dostanou možnost, aby jejich aplikace lépe hospodařily se zdroji telefonu. Náročné úkoly se pak mohou spouštět pouze ve chvílích, kdy je telefon dobře nabit nebo v zásuvce. A konečně je zde Battery Saver, ten bude nejspíš odpojovat určité funkce v případě, že telefon právě nevyužíváte.

Sada nástrojů pro lepší využití energie.

Bezpečnost je důležitá, Google je všude

Bezpečnost je samozřejmě podstatné téma. Nově dojde ještě k intenzivnějšímu zapojení Google Play, který chrání před instalací malwaru i z externích zdrojů. Telefony také nově dostanou killswitch, který je na dálku umožní zablokovat.

Android L

Nový systém už jasně předpokládá to, že neskončí jenom v mobilech, ale v nejrůznějších systémech – od hodinek po auta. A bude se tomu (stejně jako aplikace do něj nainstalované) umět přizpůsobit. Uživatel tak nedostane jen jednu statickou obrazovku, ale spíše sérii kontextuálních nabídek podle toho, co právě dělá a jestli je v práci, doma anebo na cestě. Právě při řízení auta nebo při vaření se hlasové ovládání stane dominantní formou interakce se zařízením. Přechody mezi jednotlivými přístroji by měly být bezešvé – jednoduše vezmete do ruky to, co se zrovna hodí a budete pokračovat přesně tam, kde jste na jiném zařízení skončili.

Novému Androidu bude jedno, kde právě poběží. Přizpůsobí se.

Jak vidno, čekají nás velké změny. Vývojáři je prostřednictvím nového SDK mohou začít zkoumat už dnes, kdy se tyto ideály promění v novou uživatelskou verzi, není prozatím jasné. Google zatím neoznámil bližší informace o termínu nebo podobě updatu ani o zařízeních, pro které bude nový systém dostupný. Lze ale očekávat, že bychom se updatu mohli dočkat na podzim.

Diskuze ke článku
kimi21
Tak tie tlačítka troška dokašlali :-/ mohli nechať pôvodné...
JacoBee
Jak se takovej jouda jako já dostane k te developer verzi?
To že jsem na svem nexu naklikal developer options asi nestaci ze :D
Vratislav Ampér Benda
Vratislav Ampér Benda
Ty tlačítka O.o To má být co? To se mi teda nelíbí..
Ax1k
Vzdyt ten vzhled vypada jak kdyby se kun vyblil na dlazbu a grafici googlu to rozmazali. Hnusny vyblity pastelovy barvy + ty ovladaci tlacitka jak z playstationu. No to se teda predvedli. HUMUS nejvetsiho kalibru

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze