Google Pixel 9 oslní ultrazvukovou čtečkou a vytouženým 48Mpx (makro) objektivem

11
Google Pixel 9 oslní ultrazvukovou čtečkou a vytouženým 48Mpx (makro) objektivem
Fotografie: Google
  • Záda novinky jsou matná, stejně jako rámečky
  • 48Mpx ultraširokoúhlý objektiv zaujme clonou f/1.7 i podporou automatického ostření
  • V základu však bohužel najdeme stále jen 128GB úložiště

Ačkoliv dnes Google uvedl rovnou dva modely s přídomkem Pro, „základní“ Pixel 9 dost možná hraje ještě důležitější roli, neboť je cenově dostupnější a přitom mu nic zásadního neschází. Pojďme se tedy podívat na to, co novinka všechno umí.

Vysoká odolnost i ultrazvuková čtečka, ale i tentokrát bez LTPO

Zřejmě nikoho nepřekvapí, že Pixel 9 dorazí, stejně jako Pixely 9 Pro, ve čtyřech velmi líbivých barvách, a to šedá Obsidian, bílá Porcelain, zelená Wintergreen a růžová Peony. Výrobce i u tohoto modelu nasadil matná skleněná záda s ochranou Corning Gorilla Glass a hliníkovým rámečkem se saténovou povrchovou úpravou. V kombinaci s dodatečnou vrstvou proti otiskům prstů by tak měl být Pixel 9 prakticky „otiskuodolný“. Kromě toho mu však neschází ani plnotučná ochrana IP68, tedy kompletní odolnost vůči vodě i prachu. Výrobce se navíc chlubí tím, že jsou Pixely 9 dvakrát odolnější než jejich loňské modely, i když nevíme, jak přesně tuto novinku výrobce změřil. S rozměry 152,8 × 72 × 8,5 mm a hmotností 198 gramů se každopádně stále jedná o relativně kompaktní, resp. lehký smartphone.

Na vnější straně pak na uživatele čeká 6,3" Actua displej s novým ultrazvukovým senzorem sloužícím jako čtečka otisků prstů. Podobně jako u minulé generace si i zde můžeme všimnout rozdílu, že do Pro modelů Google nasadil Super Actua, zatímco zde pouze Actua. Rozdíl tkví v použití LTPO technologie, která u Pixelu 9 schází, a také v maximálním jasu či jemnosti. Nicméně ani 24bitový zobrazovací panel Pixelu 9 se nemá za co stydět, neboť nabídne maximální jas až 2 700 nitů a jemnost 422 PPI. O ochranu se stará Corning Gorilla Glass Victus 2 a obnovovací frekvenci mění v rozsahu 60 a 120 Hz. V kontextu loňského Pixelu 8 tak nabídne o 35 % vyšší jas, což je vítaný upgrade.

Dalšího vylepšení jsme se dočkali v oblasti výdrže, kde Google slibuje o 20 % delší provozní dobu oproti Pixelu 8. Kapacita baterie činí 4 700 mAh a za 30 minut nabíjení za využití nového 45W adaptéru se má nabít na úroveň 55 %. V tomto ohledu jsme se tedy příliš velkého zlepšení nedočkali a skutečně rychlejším nabíjením se chlubí až Pixel 9 Pro XL. Dle specifikací je podporován pouze standard Qi (nikoliv novější Qi2), neschází však reverzní bezdrátové nabíjení pro nabití hodinek, sluchátek či dalšího telefonu.

Fotoaparáty a výkon

Pixely jsou známé svými fotoschopnostmi a v tomto ohledu Pixel 9 rozhodně nezklame. Na zadní straně totiž sídlí 50Mpx primární senzor s Octa PD ostřením, clonou f/1.68 a velikostí 1/1,31" v doprovodu 48Mpx ultraširokoúhlého objektivu s Quad PD ostřením, clonou f/1.7, velikostí senzoru 1/2,55" a rozsahem záběru 123 stupňů. O vysokou kvalitu záběrů tak nebude nouze, a to i vzhledem k přítomnosti laserového ostření či OIS u primárního snímače. Na čelní straně najdeme 10,5Mpx selfie kamerku s Dual PD ostřením, rozsahem 95 stupňů a světelností f/2.2.

Google Pixel 9

Výrobce dále slibuje až osminásobný vysoce kvalitní (digitální) zoom, schopnost pořizovat makro snímky či různé vychytávky typické pro Pixely, jako například funkce Přidej mě, Nejlepší záběr či Nejlepší snímek. Video lze pak natáčet až v 4K při 60 FPS na primární a selfie snímač a maximálně ve Full HD při 60 FPS na ultraširokoúhlý objektiv.

Google Pixel 9

S fotografiemi se pojí i nasazení nového čipsetu Google Tensor G4 v kombinaci s bezpečnostním koprocesorem Titan M2. Kromě špičkové bezpečnosti výrobce láká na různé AI funkce, viz samostatný shrnující článek, na který se odkazujeme níže, či schopnosti jako o 20 % svižnější prohlížení internetu, o 17 % rychlejší spouštění aplikací a celkově lepší energetickou efektivitu v rámci běžných aktivit, jako je focení, natáčení videa či streamování obsahu na YouTube. Samozřejmostí je pak 7letá softwarová garance či přítomnost 12 GB RAM a 128GB či 256GB úložiště.

Cena a dostupnost

Pixel 9 si lze již dnes předobjednat za cenu startující na 22 990 Kč (899 eur). Od 22. srpna bude na pultech exkluzivních partnerů společnosti Google, kterými jsou O2, Datart a Alza.cz, a v obchodě Google Store.

Ke každému zakoupenému telefonu řady Pixel 9 získají uživatelé bezplatně 3 měsíce služby YouTube Premium pro nové uživatele služby YouTube Music nebo YouTube Premium a 6 měsíců služby Fitbit Premium bez poplatku pro nové uživatele služby Fitbit Premium. Navíc získají bezplatně 6 měsíců služby Google One AI Premium 2TB pro nové uživatele služby Google One.

Technické parametry Google Pixel 9

Kompletní specifikace
Konstrukce152,8 × 72 × 8,5 mm, 198 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,3" (2 424 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetGoogle Tensor G4, , GPU: ano
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 128 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 7, Bluetooth: 5.3, NFC: ano
Operační systémAndroid 14
Akumulátor4 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostsrpen 2024, 22 990 Kč
Diskuze ke článku
Dominik Štolfa
Bez LTPO ať jdou do pi. Če.
Ještě že tu máme značku OnePlus která cpe do svých top modelů už několik řad kvalitní LTPOčka.
tomus
tomus
Za 128 GB variantu je 23 000 Kč dost sebevědomá cena, nicméně koukám že na Google storu se dá nyní za stejnou cenu objednat 256 GB varianta, pořád je to ale hodně peněz, takže já počkám až bude v nějaké zajímavé slevě.
Taky mě pobavilo že váha 198 g je podle recenzenta lehký telefon.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Test odolnosti:
https :// www youtube com/watch?v=1DLWBWrK31U Jerry.
na dbrandu kryty:
https:// dbrand com/shop/grip/google-pixel-9-pro-cases s magsafe aspoň něco.
a Skin:
https:// dbrand com/shop/devices/pixel-9-series-skins
Patrik Čech
Ten Tensor je fakt škoda a možná až bída. Výkon na úrovni 4 roky starého Apple A14 Bionic.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze