Google opustili tři klíčoví zaměstnanci. Stáli za vývojem Pixelu

5
Google opustili tři klíčoví zaměstnanci. Stáli za vývojem Pixelu
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Ze společnosti odešel Marc Levoy, který implementoval funkce jako Night Sight nebo HDR+
  • Mario Queiroz byl generálním manažerem portfolia Pixel

Pixely od Googlu, ačkoliv tradičně nabízí zajímavou výbavu doplněnou o špičkový fotoaparát, se u zákazníků (dle prodejních výsledků) bohužel příliš neuchytili. Výrobce zaznamenal pokles již s nástupem Pixelu 3, s příchodem Pixelu 4 se však prodeje propadly ještě víc. Podle The Information, který odkazuje na průzkum IDC, Google během prvního půl roku od představení Pixelů 4 vyexpedoval “pouze“ dva miliony kusů. V případě cenově dostupnějších Pixelů 3a (XL) přitom během prvního půl roku dostal na pulty obchodů o jeden milion zařízení více.

Z domácího trhu si tak Google podle IDC v roce 2019 ukousl pouhá 3 %. LG, které se v oblasti chytrých telefonů bohužel v poslední době také příliš nedaří, získalo 8% podíl. Ještě v roce 2017 přitom vedoucí hardwarové divize Googlu, Rick Osterloh, vyjádřil naději, že se z Pixelů stanou do roku 2020 mainstreamové smartphony. Jeho výrok však bohužel zůstal pouze zbožným přáním.

Slabé prodeje pochopitelně dělají vrásky na čele také přímo zaměstnancům zodpovědným za vývoj Pixelů, kteří v minulosti vyjádřili nespokojenost s tím, co telefony (ne)nabízí. Právě Rick Osterloh například kritizoval slabší výdrž Pixelů. Nyní se dozvídáme, že Google opustili hned dva klíčoví zaměstnanci stojící za vývojem. Konkrétně se jedná o Maria Queiroze, který v Googlu pracoval několik let (podílel se i na prvním Android zařízení) a byl generálním manažerem portfolia Pixel. Ještě před svým odchodem přijal roli poradce COE Googlu, Sundara Pichaie, v lednu tohoto roku však společnost opustil.

Druhou klíčovou osobou byl Marc Levoy, jenž byl zodpovědný za „kouzla“, která předvádí kamera Pixelů. Do společnosti se přidal v roce 2014 a stál za vývojem technologií, které přinesly podporu HDR+, portrétního režimu či vyhlášeného nočního režimu Night Sight.

Marc Levoy se podílel rovněž na chytrých brýlích Google Pluss a mimo jiné vedl zajímavý projekt (ve spolupráci se Stanfordskou univerzitou), ze kterého se nakonec vyklubala funkce Street View pro Google Mapy. Ztráta těchto dvou zaměstnanců je tak pro Google nepochybně velkým zásahem.

Diskuze ke článku
Marduck
Kampak asi Mark Levoy zamiri..
Carda
A teď se začne pixelu dařit
M
Rick Osterloh je korporátny kariérista. Také vyhlásenia nemajú veľkú váhu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze