Google nechtěl koupit WhatsApp, říká Sundar Pichai (aktualizováno)

V minulém týdnu se objevily zprávy o tom, že kromě Facebooku stál o multiplatformní aplikaci WhatsApp i Google, který za ni měl dokonce nabídnout 19 miliard dolarů. To však nyní poměrně ostře zamítl Sundar Pichai, současný šéf Androidu.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský



Aktualizováno 27. 2. 2014:

Zprávy, které se objevily v minulém týdnu, jasně hovořily o tom, že Google též toužil po aplikaci WhatsApp, ovšem byl z neznámých důvodů odmítnut. Jednalo se dokonce o dvě na sobě nezávislé informace, jež se rozcházely „pouze“ v částce – jeden zdroj totiž tvrdil, že Google nabídl za aplikaci 10 miliard, druhý pak, že 19 miliard amerických dolarů.

sundar-pichai-claims-google-never-attempted-to-buy-whatsapp

Tento týden se však k věci vyjádřil sám Sundar Pichai, tedy nejvýše postavený muž, co se týká operačního systému Android, ten doslova uvedl: „WhatsApp je samozřejmě velmi zajímavý produkt, my jsme však jeho koupi neplánovali. Všechny zprávy, které tvrdí opak, jsou jednoduše nepravdivé“.

Pokud tedy Pichai mluví pravdu, vyvstává jedna velká otázka: Našel se někdo jiný, kdo navyšoval nabídkami cenu společnosti? Prodejní cena 19 miliard totiž nutí k tomu myslet si, že Facebook nemohl být jedinou společností, která o WhatsApp stála. Nahrává tomu i fakt, že čtvrtletí před koupí společnosti Facebookem byla její hodnota odhadována na 1,5 miliardy dolarů. Nabízí se tak dvě pravděpodobné varianty, buďto Pichai lže, nebo proti Facebooku stála jiná velká společnost.

 

Původní zpráva z 22. 2. 2014:

Jako první o skutečnosti, že o WhatsApp stál i Google, informoval Forbes – zpočátku se však mluvilo o nabídce ve výši „pouze“ 10 miliard dolarů, poté však web The Information přišel se zprávou, která tvrdí, že Larry Page, generální ředitel Googlu, nabídl Janu Koumovi, jenž zastává obdobnou pozici ve WhatsApp, rovných 19 miliard americký dolarů za jeho společnost.

large_pre-comp_1_00020a

TIP: Facebook kupuje WhatsApp – za službu dá 16 miliard dolarů

Larry Page a potažmo i Google ovšem ostrouhali – těžko říci, co bylo na vině, ale generálnímu řediteli WhatsApp a jeho spolupracovníkům se pravděpodobně zdály zajímavější návrhy a vize Facebooku. I přesto je odmítnutí Googlu poměrně zarážející, neboť Google údajně souhlasil i s tím, že by nedošlo k žádným změnám či sloučením s Hangouts.

Více informací o tom, jak to vlastně v „souboji“ o aplikace WhatsApp bylo, prozatím není k dispozici, pravděpodobně se však ani více nedozvíme, neboť se dá předpokládat, že zastoupení Googlu i WhatsApp o uskutečněných jednání raději pomlčí.

Zdroj: Engadget, The Information, The Telegraph