Google nechce ponechat nic náhodě. Výrobu Pixelů přesune z Číny do Vietnamu

10
Google nechce ponechat nic náhodě. Výrobu Pixelů přesune z Číny do Vietnamu
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Hlavním důvodem k přesunu mají být nepříznivé vztahy mezi USA a Čínou
  • Google by rád vyprodukoval do konce roku 8 až 10 milionů smartphonů

Podle informací japonského deníku Nikkei se Google chystá přesunout produkci Pixelů z Číny do Vietnamu. Hlavním důvodem k přesunu mají být nepříznivé vztahy mezi USA a Čínou, stejně jako rostoucí mzdy čínských dělníků.

Pro tyto účely Google údajně odkoupil nepoužívanou továrnu určenou k výrobě tehdejších smartphonů Nokia v provincii Bac Ning v severním Vietnamu, kterou Google v současnosti rekonstruuje a připravuje na výrobu. Ve stejné oblasti navíc během posledního desetiletí vybudoval propracovaný dodavatelský řetězec Samsung, díky čemuž bude mít Google bezproblémový přístup ke kvalifikovaným zaměstnancům, kteří mohou sehrát klíčovou roli. Zda se v nové továrně bude vyrábět i nedávno odhalený Google Pixel 4 zatím není jasné, zdá se to však nepravděpodobné.

Motivace Googlu vyhnout se nepříjemnostem v podobě čínsko-amerických obchodních válek je evidentní. Pomyslný Damoklův meč v současnosti visí nad hlavou Applu, jehož zástupce, Tim Cook, orodoval u amerického prezidenta Trumpa za zmírnění celních tarifů uvalených na zboží vyrobené v Číně.

Google Pixel 3a a Pixel 3a XL

Podle stejného zdroje má Google v úmyslu vyprodukovat něco mez osmi až deseti miliony smartphonů ještě do konce letošního roku, což je přibližně dvojnásobek ve srovnání s předchozím obdobím. S nečekaným úspěchem nových cenově dostupných Pixelů 3a a 3a XL se Google pokusí navýšit svůj tržní podíl a dostat se mezi největší producenty, jako je Samsung či Huawei.

Diskuze ke článku
htcjirka
htcjirka
To si pomuze..
XD
Do Vietnamu? Eh..
HuaweiBestOff
Proč ne rovnou do Česka levná pracovní síla tu je taky :D
Jeremy Eric Nowak
Hlavne by je mohli nasledovat dalsi vyrobci..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze