GadgetMix: inteligentní kávovar pro hračičky a labužníky

9

V dnešním díle našeho seriálu o zajímavých projektech, které se snaží zaujmout na serverech komunitního financování, vám ukážeme zajímavý kávovar ARIST, který je úspěšný na Kickstarteru. I kávovar přitom může mít spojitost s mobilními technologiemi. Tento je totiž ovládán přes Wi-Fi ze smartphonu a umí toho mnohem víc než jen uvařit černou kávu.

Řada lidí si nedovede představit ráno bez šálku kvalitní kávy. Většina z nich však je schopná doma maximálně zalít vodou kávu, ale do dalších experimentů se sami nepouštějí a koupí si kelímek kávy cestou do práce. To je případ i Bensona Chiu, bývalého softwarového inženýra ve společnosti Microsoft.

„Když jsem pracoval ve společnosti Microsoft, nenáviděl jsem kávu z přestávkové místnosti. Chtěl jsem pochopit, jak to, že je káva z kavárny mnohem lepší, proto jsem se začal učit, jak udělat espresso na vlastní pěst,“ vysvětluje Benson Chiu.

„Po několika lekcích jsem se zamiloval. Uvědomil jsem si, že proces vaření může být poměrně složitý a je velmi těžké ho opakovat důsledně. S cílem zlepšit proces sledování, jsem začal s hackováním svého vlastního stroje, ale pak jsem si uvědomil, že je třeba to udělat oficiálně. Tak jsem shromáždil skupinu lidí na brainstorming,“ dodává. Benson Chiu spolu se svým bratrem Nelsonem Chiu a dalšími 20 hongkongskými kávovými nadšenci začali na začátku roku 2013 vyvíjet svůj vlastní kávovar, který dokázal uvařit tu nejlepší kávu.

Výsledkem jejich snažení je ARIST, který nyní s úspěchem sbírá prostředky na Kickstarteru, kde se tři týdny před koncem kampaně blíží k trojnásobku požadované sumy. Nejedná se o obyčejný kávovar, který zvládne obyčejnou překapávanou kávu a zvládne i mnohem víc než současné kávovary, které pracují s předpřipravenými kapslemi. Podle jeho tvůrců nabídne kávu jako od nejlepšího baristy kdykoli a kdekoliv. Jeho jméno ostatně vzniklo ze slova „barist“, ze kterého bylo odtrženo počáteční písmeno.

ARIST

Přesto to však dokáže ještě lépe než jakýkoli lidský barista, jehož prací je přetvořit daná kávová zrna v dokonalý šálek kávy. Nikdo však není dokonalý a každý člověk dělá chyby. ARIST je přitom vyroben tak, aby vařil kávu vždy přesně a konzistentně. Jedná se o první kávovar na světě, který poskytuje plnou kontrolu nad každým krokem procesu vaření kávy od nastavení hrubosti mletí až po jemné doladění tlaku. „Tradičně existuje kompromis mezi kvalitou a pohodlím. Ti dva prostě nedokážou koexistovat ve stejném přístroji. ARIST se však snaží vyřešit tento hlavolam,“ říká Chiu.

Aplikace udělá kávovar inteligentním

Kávovar se ovládá prostřednictvím smartphonu, který je k němu připojený přes Wi-Fi. K dispozici budou aplikace pro Android a iOS. Aplikace podobně jako dobrý barista zná vaše preference a jakou kávu jste kdy pili a šije vám na míru svá doporučení. Nejen, že chápe vaše přání, ale ve skutečnosti dokáže předpovědět, jakou kávu chcete a kdy jí chcete. Stačí jednoduché kliknutí na tlačítko na displeji telefonu a ARIST vám může připravit perfektní šálek kávy.

Aplikace je připojena přes internet k databázi tisíců receptů na kávu od stovek baristů, které jsou seřazeny podle druhu kávových zrn, typu a především podle vašich preferencí. Recepty bude možné vyhledávat podle kávových zrn, které máte zrovna po ruce. Své oblíbené recepty pak budete moci i sdílet s přáteli na sociálních sítích.

Protože pro přípravu kvalitní kávy není důležitý pouze samotný přístroj, ale i suroviny, ze kterých je káva připravována, hodlají tvůrci ARISTu spustit internetový obchod, kde bude možné zakoupit všechny druhy kávových zrn a další suroviny, se kterými ARIST pracuje.

Kávovar rozezná hrnky přes NFC

Pokud nebudete mít chuť hrát si s jednotlivými parametry. Můžete se obejít i bez mobilu. Pouhým stiskem tlačítka na přístroji uvaříte dříve přiřazený výchozí recept. Další možnost pak nabízí technologie NFC. Stačí, když konkrétní hrnky vybavíte NFC tagem. To oceníte zejména po ránu, kdy jste celí rozespalí a nemáte chuť si vybírat kávu nebo hrát s jednotlivými parametry. Stačí vzít hrnek a vložit ho pod trysku kávovaru. Ten podle NFC tagu rozezná, o jaký hrnek se jedná a připraví do něj kávu podle receptu, který jste mu dříve přiřadili. Součástí balení je hned šest voděodolných NFC samolepek, které vydrží i mytí nádobí.

V rámci kampaně na Kickstarteru můžete mít ARIST už za příspěvek 299 dolarů (6 631 Kč) s dodáním v červnu 2015. Ušetříte tak 50 dolarů (1 109 Kč) proti ceně, za kterou bude k dispozici v předprodeji. Pokud si počkáte do července 2015, můžete mít ARIST a Coffee Bean Starter Kit za 374 dolarů (8 294 Kč), který kromě samotného kávovaru zahrnuje i balíček zahrnující 30 druhů kávových zrn v balení po 30 gramech a 30 druhů jednotlivě balených sirupů (každý po dvou kapslích). Navíc dostanete stylové tričko.

Pro ty, co chtějí něco exkluzivnějšího, je zde ještě nabídka speciální edice ARISTu v dřevěném provedení. Za ten ovšem zaplatí 449 dolarů (9 957 Kč) nebo v případě varianty s Coffee Bean Starter Kit 599 dolarů (13 283 Kč). Tato varianta je k dispozici pouze v rámci kampaně na Kickstarteru s předpokládaným datem dodání srpen 2015.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 23. 11. 2014
  • Požadovaná částka:120 000 dolarů
  • Zatím vybráno: 339 557 dolarů (1. 11. 2014 15:00)

Zdroje: aristcafe.com, kickstarter.com, techcrunch.com, gizmag.com

Diskuze ke článku
Vladimír Novotný
Vladimír Novotný
Hehe. Benson, bývalý sw inženýr Microsoftu udělá kávovar, který podporuje pouze ios a andoid. Jinými slovy - pracoval jsem pro MS, ale protože jsem místo softwaru vymýšlel kávovar, tak mě vyhodili a za trest jim neudělám aplikaci, ať si v práci pijou Granko :-).
Jinak to vypadá docela zajímavě (hlavně cenově, když se podíváte kolik stojí lepší kávovar na doma). Nepodpora WP mě mrzí, třeba časem bude. Pokud z toho poleze dobrá káva, dalo by se o tom uvažovat.
tom
Co to je? Tři články za den? Jindy jsem to nestíhal číst, a dnes jsem několikrát načetl mobilenet a tady nic nového. :(
Pavel
Pěkný článek a ještě hezčí kávovar, pokud by vše co je zde popsáno bylo spolehlivé a kafe by teklo dobré, moc rád bych si tento kávovar pořídil :-)
S55
Jsem despektický jak ten Tomáš...
Malý automat jen kvůli ovládání přes MT nezačne vařit dobrou kávu. (Ovšem pokud to nebereme třeba jako analogii k "výborným" MP3 z mobilu. ;-) )

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze