Evropská komise zakazuje TikTok na služebních zařízeních

2
Evropská komise zakazuje TikTok na služebních zařízeních
Fotografie: Solen Feyssia, unsplash.com
  • Zaměstnanci Komise EU by měli ze svých zařízeních odinstalovat TikTok
  • Důvodem je obava o bezpečnost dat
  • EU tak následuje USA

Sociální síť TikTok je už delší dobu trnem v oku úřadů po celém západním světě. Důvodů se najde hned několik. V první řadě je to slabá kontrola nad obsahem. Vzhledem k tomu, že jde o síť zaměřenou na děti a dospívající, je to obzvláště kontroverzní téma. Další a pro vlády mnohem vážnější problém je, že pozadí této sítě je nejasné, stejně jako důvody a způsoby, jakými sbírá data o svých uživatelích.

I z toho důvodu IT služba výkonného orgánu EU požádala všechny zaměstnance Komise, aby odinstalovali aplikaci TikTok ze svých firemních zařízení i z osobních zařízení, na kterých používají firemní aplikace, s odkazem na obavy o ochranu osobních údajů. Žádost o odinstalování této čínské aplikace pro sociální média byla úředníkům EU sdělena e-mailem ve čtvrtek ráno. Informuje o tom euractiv.com.

Zaměstnanci byli požádáni, aby tak učinili co nejdříve, nejpozději však do 15. března. Těm, kteří tak neučiní do stanoveného termínu, přestanou být k dispozici firemní aplikace, jako je e-mail Komise a Skype for Business. EU tak následuje USA, kde byl TikTok zakázán na služebních zařízeních na federální i státních úrovních.

Jsme zklamáni tímto rozhodnutím, které považujeme za chybné a založené na zásadních omylech. Obrátili jsme se na Komisi, abychom uvedli věci na pravou míru a vysvětlili, jak chráníme údaje 125 milionů lidí v celé EU, kteří každý měsíc přicházejí na TikTok,“ reagoval mluvčí TikToku.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Jen tak obyčejný dotaz, je vlastnikem TikTok čínská vláda? Opět stará omlétá písnička z dob studené války, postrádající pravdivá fakta a směřující k eskalaci napětí, tentokrát s aktérem v podobě ČLR. Samozřejmě jiné sociální služby zejména provozované firmami z USA jsou dokonalí andílci, přes řadu kritik či dokonce soudních jednání týkající se jejich činnosti. Je zřejmé, že rozdělení do bloků a zatím druhá studená válka je v plném běhu. Jenže, ten kdo to odskáče, je obyčejný obyvatel planety Země a to je současné politické reprezentaci naprosto jedno!
Tadeáš Zýka
Tadeáš Zýka
Určitě doporučuji doplnit si znalosti 👍 Třeba zde...

Kanárci v síti#53 - O TikToku, AI Lovestory a zpackaném puči

Kanárci v síti#59 - Jak se krade na Robloxu
Tady od 39:37

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze