TikTok žaluje vládu USA a tvrdí, že její zákaz je protiústavní

TikTok žaluje vládu USA a tvrdí, že její zákaz je protiústavní
Fotografie: Ondřej Pohl, mobilenet.cz
  • TikTok se brání možnému zákazu nebo nucenému prodeji
  • Jeho hlavním argumentem je první dodatek americké ústavy o svobodě slova

Už na konci dubna, kdy prezident USA podepsal zákon, který fakticky zakazuje provozování sociální sítě TikTok v USA, se její provozovatel nechal slyšet, že se proti zákazu (respektive nucenému prodeji) chystá bránit u soudu.

Jak informuje wired.com, ByteDance v žalobě uvádí, že zákon porušuje první dodatek a požadavek na odprodej není možný. Doslova pak tvrdí: „Kongres obchází první dodatek tím, že se odvolá na národní bezpečnost, a může tak vydavateli jakýchkoli jednotlivých novin nebo webových stránek přikázat, aby je prodal a vyhnul se jejich uzavření. A v případě TikToku by jakýkoli takový odprodej odpojil Američany od zbytku globální komunity na platformě věnované sdílenému obsahu, což je výsledek, který je v zásadním rozporu s ústavním závazkem svobody projevu i osobní svobody.


Podle oslovených právníků jde o tzv. „strong case“, existuje tedy zřejmá šance na úspěch. Argumentují mimo jiné tím, že loni byl přijatý zákaz na úrovni státu Montana, ale federální soudce vydal soudní příkaz, kterým zablokoval vstup zákona v platnost s tím, že pravděpodobně porušuje první dodatek.

Na federální úrovni lze tedy čekat stejně tuhou a dlouhou bitvu. Připomeňme, že zákon počítá s tím, že k odprodeji dojde do 9 měsíců od chvíle, kdy začne zákon platit a vláda může lhůtu prodloužit až na jeden rok.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze