Další smrtící výzva. „Blackout Challenge“ na TikToku má na svědomí 7 životů

2
Další smrtící výzva. „Blackout Challenge“ na TikToku má na svědomí 7 životů
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Jednalo se o děti od 10 do 15 let
  • Ty poslechly výzvu, aby se zkoušely škrtit
  • Předmětem žaloby je, že síť podporuje šíření „výzev“, aniž by regulovala jejich obsah

Sociální sítě a zvláště pak TikTok je nechvalně známý tím, že se zde šíří nejrůznější „výzvy“ (v angličtině „Challenges“). Předmětem těchto úkolů je obvykle nějaká nebezpečná činnost, při které se mají lidé natočit a sdílet ji dál. Je nebezpečná hlavně pro děti, které nejsou schopny domyslet následky svého jednání a chování na sociální síti bezhlavě napodobují.

Obzvláště nebezpečná je tzv. „Blackout Challenge“, která nabádá uživatele, aby se dusili pásky, šňůrkami od kabelek nebo čímkoli podobným, dokud neomdlí. Taková činnost vedla prokazatelně k úmrtí sedmi dětí ve věku od 10 do 15 let, což je i předmětem hromadné žaloby na sociální síť, o které informoval theverge.com.

Blackout Challenge

Podstatou sporu je, že tyto výzvy jsou integrální součástí platformy, která podporuje jejich šíření. Původně se mělo jednat o neškodné sportovní úkoly, ty se ale postupem času stávaly stále nebezpečnější. Následně se zde objevily například výzvy k ničení školního nebo veřejného majetku. Žaloba proto tvrdí, že vzhledem k tomu, že TikTok některé výzvy inzeruje a prosazuje, má „povinnost monitorovat videa a výzvy sdílené, zveřejňované anebo šířené ve své aplikaci a platformě, aby zajistil, že nebezpečná a smrtící videa a výzvy nebyly zveřejňovány, sdíleny, šířeny, doporučovány anebo podporovány“.

V reakci na žalobu už TikTok vypnul přímé vyhledávání této fráze a namísto ní zobrazuje varování a odkazy na informace o bezpečnosti. Tato sociální síť čelí kvůli své benevolentnosti a zaměření na velmi mladé uživatele pokutám a snahám o omezení v USA, Evropě i domácí Číně. Ve Spojených státech je stále živá snaha označit celou platformu jako bezpečnostní hrozbu a de facto ji zakázat.