Do USB-C začne Apple nejspíše nutit i americká legislativa

Do USB-C začne Apple nejspíše nutit i americká legislativa
Fotografie: Andreas Haslinger, unsplash.com
  • Američtí senátoři vyzývají k následování příkladu EU
  • Nemluví otevřeně o USB-C, ale o potřebě sjednotit standardy
  • Cílem je ochrana životního prostředí

Snaha sjednotit nabíjecí konektor na drobné elektronice je dlouhodobá snaha Evropské unie, kterou prakticky už nic nezastaví – od roku 2024 bude tento konektor zkrátka povinný. Zatímco pro většinu výrobců to nebude znamenat nic, nebo jen urychlení přirozeného vývoje, Apple svůj proprietární konektor neustále obhajuje. V nejvyšších patrech americké politiky však existuje prakticky stejná snaha.

Senátoři Edward J. Markey, Elizabeth Warrenová a Bernie Sanders zaslali dopis ministryni obchodu Gině Raimondové, v němž žádají o plán na zavedení podobné strategie v oblasti nabíjecích zařízení. Zde stojí za zmínku, že výše zmínění politici netlačí výslovně na přijetí USB-C jako standardu pro nabíjení gadgetů prodávaných ve Spojených státech. Namísto toho návrh prosazuje vypracování podrobné strategie pro „řešení nedostatku společné nabíječky pro mobilní zařízení“ ve jménu blaha spotřebitelů a ochrany životního prostředí před pohromou v podobě elektronického odpadu. V dopise se uvádí, že jen vyřazené nabíječky se každoročně podílejí na vzniku více než 11 000 tun elektronického odpadu. S odvoláním na dilema průměrného spotřebitele, který vlastní v průměru tři elektronická zařízení, dopis tvrdí, že 40 % spotřebitelů „uvádí, že jednou nebo vícekrát nemohli najít kompatibilní nabíječku, která by jejich zařízení napájela“.

Kromě dalšího finančního stresu spojeného s nákupem kompatibilních nabíječek demokraté také upozorňují na obavy ze znečištění životního prostředí, které vznikají v důsledku nezodpovědného vyhazování elektronického odpadu – zejména do vodních ploch. Žádá ministerstvo obchodu, aby následovalo kroky EU a vytyčilo směr, který zákazníkům ušetří břemeno vynakládání dalších peněz na poplatky, neboť jeho cílem je v konečném důsledku snížit množství elektronického odpadu, který zůstane budoucím generacím.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze