Od roku 2024 smartphony již jen s USB-C, Lightningu dá EU sbohem

2
Od roku 2024 smartphony již jen s USB-C, Lightningu dá EU sbohem
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Nová pravidla se budou vztahovat také na tablety, čtečky knih, digitální fotoaparáty, sluchátka i přenosné herní konzole a reproduktory
  • Výrobci notebooků dostanou na přizpůsobení se novým podmínkám o 40 měsíců déle
  • Podle Applu takovýto krok omezí inovace

Pokud sledujete svět technologií, jistě vám neuniklo, že Evropské unii již delší dobu leží v žaludku množství konektorů, které jsou potřeba k nabíjení elektroniky, ačkoliv se u většiny moderních přístrojů množství již naštěstí zredukovalo na USB-C a proprietární Apple konektor Lightning. Ani to však podle zástupců EU nestačí a od podzimu roku 2024 mají být veškeré nabíjecí konektory sjednoceny na USB-C, které je praktické hned z několika důvodů. Kromě toho, že se jedná o konektor oboustranný (nestane se tedy, že byste netrefili správnou stranu, jako je tomu třeba u USB-A), je možné skrze něj přenášet data velmi vysokou rychlostí a zároveň pomocí kabelu dodávat energii vysokým výkonem.


EU si od tohoto kroku rovněž slibuje, že tak (v rámci EU) ročně nevznikne až 11 tisíc tun odpadu. Spotřebitelé mají také podle europa.eu ročně ušetřit v přepočtu zhruba 6,2 miliardy korun díky tomu, že budou používat pouze jeden napájecí adaptér pro veškerou elektroniku menší a střední velikosti. Směrnice se kromě mobilů vztahuje rovněž na tablety, čtečky knih, digitální fotoaparáty, sluchátka i přenosné herní konzole a reproduktory. Stejný osud čeká i notebooky, ty však budou mít 40 měsíců na „adaptaci“ od doby, co vstoupí nová směrnice v účinnost (podzim 2024).

Dohodě, která má být v následujících dnech formálně schválena, předcházely protesty společnosti Apple, podle níž povede sjednocení konektorů k omezení inovací a v konečném důsledku poškodí spotřebitele. Vzhledem k tomu, že Apple již nějakou dobu nepřibaluje k iPhonům napájecí adaptér (u iPadů tomu tak ovšem není) a výrazně prosazuje nabíjení MagSafe, je vysoce pravděpodobné, že do té doby možná od drátového nabíjení, jak jej dnes známe, zcela upustí.

Diskuze ke článku
Michal Steidl
Michal Steidl
USB-C opravdu nezaručuje nic z toho, co se ve článku píše. Je to pořád dokola. USB-C je konektor, stejně jako USB-A, USB-B, USB-AB, miniUSB a microUSB nebo třeba z jiného soudku D-Sub. Má sice standardizovaný popis, kde jsou popsány jednotlivé piny, ale je na výrobci, jaký použije řadič a co vše na ty piny napojí. Může tak klidně jít jen o nabíjení se standardem USB 2.0.
Lukas Klima
Lukas Klima
Tohle snad musí uvítat každý. Tedy až na Apple, který už nebude moci prodávat speciální kabel na nabíjení telefonu. Budu ho moci nabít kterýmkoliv jiným, wow. Proč tedy Apple pomáhal usb c vyvíjet, když se ho zdráhá použít, tedy použít jen u iphonu, když jejich ostatní produkty ho již mají. Ti poslední dobou neví co chtějí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze