Od roku 2024 jen USB-C. Evropský parlament schválil jednotný konektor pro mobily

2
Od roku 2024 jen USB-C. Evropský parlament schválil jednotný konektor pro mobily
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Nový standard USB-C bude pro mobily a tablety povinný od roku 2024
  • Povinnost se o dva roky později bude vztahovat i na notebooky
  • Jednotný standard bude platit i pro čtečky knih nebo sluchátka

Evropský parlament dnes drtivou většinou schválil sjednocení nabíjecího konektoru napříč mobilními zařízeními, informuje o tom například reuters.com. Souhlasně se vyjádřilo 602 zákonodárců, proti jich bylo 13. Dle očekávání bude standardem dnes již běžně využívaný konektor USB-C. Ten budou muset mít všechny mobilní telefony i tablety, a to do dvou let, tedy od roku 2024. Nejvíce situace zasáhne Apple, který u iPhonů nadále používá nestandardní Lightning konektor. Do dvou let tedy bude muset přistoupit ke změně.

Google Pixel 6a
USB-C konektor

Nové nařízení se však týká mnohem více zařízení. Spadají pod něj také čtečky elektronických knih, sluchátka, ovladače herních konzolí a další příslušenství. Vše bude muset využívat výhradně USB-C, od čehož si Evropský parlament slibuje snížení množství zbytečného elektronického odpadu. Na druhou stranu může jednotný standard přibrzdit vývoj případného modernějšího portu.

O další dva roky později (v roce 2026) se nařízení o jednotném nabíjecím konektoru bude vztahovat rovněž na notebooky. V ideálním případě byste jednou dostatečně výkonnou nabíječkou mohli nabíjet všechna vaše mobilní zařízení, což jistě navyšuje komfort používání.

Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
a co modernejsiho by to jako melo byt ? 200W to prenese, rychlostne je to jen o elektronice na obou stranach... a pokud nekdo udela vic zravy NTB, tak at tam prdne klidne 2x usb-c i na zdroj a vykonu to prenese habakuk :o)))
Janek Fanek
Janek Fanek
Na první pohled je to jakoby rozumné rozhodnutí. Problem je nabíječka, dlouhá léta jsem nabíjel nabíječkou o max výkonu 15 W, vzhledem k neustálému vývoji, nyní používám 45 W. Naprosto odmítám používat nižší výkon, staré nabíječky tudíž půjdou do šrotu, ale řada dalších výrobců, už má zařízení s výkonem 100 a více W. A tak koloběh bude pokračovat stále dokola, pokud někdo nevymyslí universální zařízení schopné sloužit alespoň 1 dekádu. Takže část problémů evropská komise vyřešila, zbytek nikoliv!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze