Dnešek je posledním dnem bezplatného přechodu na Windows 10

21

Dnešek, tedy pátek 29. července, je posledním dnem, kdy můžete bezplatně upgradovat svůj stávající systém na Windows 10. Počínaje zítřejším dnem bude aktualizace zpoplatněna. Částky začínají na téměř 3 tisících korun za verzi Home a verzi Pro si budete moci dopřát za necelých 5 tisíc korun. Pokud tedy váháte, dnes máte poslední možnost.

Konec července je tu a s tím nastává i datum, do kterého jste mohli bezplatně updatovat svůj starší operační systém Windows na Windows 10. 29. července, tedy dnes, je poslední možnost, kdy Microsoft nebude účtovat poplatky za update na nový operační systém a sama společnost upozornila, že žádné prodlužování nás nečeká. Poté vám nezůstane nic jiného, než si update zaplatit.

Nepřehlédněte:

Windows 10

Po dnešku bude upgrade na nový systém stále dostupný pro všechna zařízení s Windows 7 a výše. To znamená Windows 7, Windows 8 a 8.1. Upgradovat ale budete až po uhrazení částky 119 dolarů, což je v přepočtu 2 900 Kč za verzi Home. V případě verze Pro zaplatíte 199 dolarů, tedy necelých 5 000 Kč. Pro ty, kteří by chtěli přejít z verze Windows 10 Home na verzi Pro, bude tato změna stát 99 dolarů, což je 2 400 Kč. Po konci bezplatné nabídky by měl Microsoft také stáhnout svůj software pro aktualizaci Get Windows 10. 2. srpna pak Microsoft uvolní novou verzi Windows, a to Windows 10 Anniversary Update.

S příchodem nové verze Microsoft začal pomalu vyhrožovat ukončením podpory Windows 7. Již 31. října 2016 oficiálně končí prodej OEM zařízení s operačním systémem Windows 7 Professional, která nahradí nové modely, popřípadě již v základu obdrží Windows 10. Oficiální konec podpory Windows 7 se pak plánuje na začátek roku 2020.

Windows 10

Pokud se aktualizace na Windows 10 zdarma vzdát nechcete (protože dříve nebo později stejně bude nutné na tento systém přejít), ale aktuálně chcete využívat starší verzi svého systému (například Windows 8.1), existuje zde možnost. I na to se však musíte připravit dopředu. Jde o to, že před i po upgradu systému musí servery přistoupit na tzv. digitální nárok, tedy musí ověřit, že váš počítač je způsobilý pro instalaci Windows 10 a následně Windows 10 aktivovat (po upgradu). Po získání tohoto nároku už nikdy nemusíte za upgrade platit (na konkrétním počítači).

Pokud totiž získáte digitální nárok na instalaci Windows 10, sváže se s vaším konkrétním hardwarem, ne s účtem Windows. Následně po upgradu se tedy můžete vrátit zpět k Windows 8.1 a až to bude nutné, upgradovat zpět na Windows 10, avšak už bez nutnosti platit 119 dolarů. Váš hardware totiž bude veden jako registrovaný a produktový klíč nebude vyžadovat – vloží se totiž automaticky v průběhu aktualizace. Možnosti, jak tohoto docílit jsou hned dvě a liší se v efektivitě.

Lehčí a ne zcela dokonalá možnost

Nejjednodušší cesta pro návrat z Windows 10 po provedeném upgradu zpět (po získání digitálního nároku) je funkce Vrátit se zpět na Windows 7/Windows 8 (dle vaší předchozí verze). Tuto možnost naleznete v Nastavení pod položkou Aktualizace a zabezpečení – Obnova. Této možnosti můžete využít měsíc po nainstalování Windows 10. Bohužel tato metoda může způsobit odinstalaci některých programů.

Po znovunainstalování předchozí verze máte nejenom že vše při starém, ale zároveň máte i digitální nárok na to kdykoliv v budoucnu bezplatně upgradovat na Windows 10.

Složitější, avšak bezpečnější, metoda

Složitější metoda spočívá ve vytvoření obrazu počítače se systémem Windows 7/Windows 8 před upgradem na Windows 10. Po upgradu na Windows 10, tedy po získání digitálního nároku, můžete obraz disku obnovit. V takovém případě se počítač vrátí přesně do toho stavu, v jakém jste zahajovali upgrade na Windows 10, tedy bez ztráty jakéhokoliv programu a rozmístění.

K tomuto postupu budete potřebovat externí pevný disk, alespoň tak velký, jako je ten váš v počítači. Využít můžete i vícero disků, v takovém případě by se však celý proces neúměrně protáhl. Po instalaci upgrade se můžete vrátit zpět přes program, kterým jste uložili obraz disku.

Poslední metodou je samozřejmě čistá instalace, pokud vám tedy nevadí, že přijdete o svá data.

Zdroje: zdnet.com, microsoft.com, microsoftstore.com, howtogeek.com

Diskuze ke článku
ANO
Clovek co ma cislo taky muze nainstalovat ciste W10 treba jenom na flashku ze?:o)
Pouzit nejake treba WinToUSB ... sehnat nebo si vyrobit image ze stavajiciho systemu, pak by mozna mohl byt teoreticky proveditelny i upgrade takove flashky.
Nejaka rychlejsi 32GB flashka dnes stoji kolem trech stovek .... kdyby clovek moc hledal, treba by nasel primo i nejaky image W10 pro nahrani na klidne 8GB flashku, ktery bude mozna i v upgrade modu, takze bude stacit jen nabootovat, dokoncit instalaci a dojde k navazani elektronicke licence na dany HW.
Osobne bych teda ten clanek rozsiril .... pripadne takovy image pro ctenare vyrobil:o)
Petr
Fajn, doufám ze konečně přestanou otravovat. Desítky nechci ani náhodou.
Petr
Dete uz s tim do haje, nemate co psat !
Ferrari
Dobrý den, prosím Vás, bezplatná aktualizace se vztahuje i na mobilní telefony s windows phone? pokud dnes neaktuaizuji svou lumii 830 na w10, bude nutné už zítra zaplatit za aktualizaci? Děkuji za odpověď.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze