Upgrade na Windows 10, aneb co očekávat

124

Jak jsme již v předchozím článku informovali, dnes je den D a společnost Microsoft začala vypouštět očekávané Windows 10. Dnešní článek je určen pro všechny ty, kteří se samotného upgradu obávají a vyčkávají, nebo pro nezkušené uživatele, kteří si sami netroufnou do upgradu pustit.

Hned z počátku musím dodat jeden základní postřeh. Celý upgrade na nové Windows 10 je velmi přehledný a jednoduchý, takže se ani naprosto nezkušený uživatel nemusí obávat. Za to patří Microsoftu obrovské plus a během celého stahování i instalace víte, co váš počítač zrovna dělá.

Také doporučuji udělat si více času, upgrade sám o sobě není snadný proces. Já osobně vlastním SSD disk a kompletní upgrade trval okolo hodiny a půl. Ještě déle to potom trvá, pokud vlastníte klasický plotnový disk (HDD). Před začátkem je dobré udělat zálohu, ve většině případů nepřijdete o žádné soubory a vše zůstane na svém místě i s kompletním nastavením, ale pocit jistoty je k nezaplacení.

Upgrade Windows 10 - úvodní obrazovka

Stahování Windows 10 započne samo, jakmile kliknete na ikonu Windows v dolní liště. Během stahování se počítač chová stejně, jako kdyby stahoval běžnou aktualizaci. Jednoduché, efektní. Žádné složité klikání a vy můžete na zařízení dále pracovat. Samotné stahování trvá přibližně hodinu a po stažení začne bez prodlevy příprava na samotnou instalaci, která probíhá zhruba půl hodiny. Tady má Microsoft další plus. Žádné zbytečné „otravování“ uživatele.

Upgrade Windows 10 - stahování

Po přípravě na instalaci už jen naběhne jednoduché okno, kde můžete zvolit okamžitý upgrade, nebo ho odložit na později. K této nabídce se můžete opět vrátit kliknutím na ikonu Windows v liště a upgradovat ve vhodnější chvíli.

Upgrade Windows 10 - upgrade připraven

Ve chvíli, kdy zvolíte možnost „Spustit upgrade hned“, se počítač sám restartuje a naběhne základní instalační obrazovka, která vás informuje o průběhu celého upgradu i jeho jednotlivých částí. Počítač také informuje o restartech, které jsou čtyři, takže ani nervóznější začátečníci nemusí panikařit z toho, že se jim počítač restartuje a oni neví proč.

 Upgrade Windows 10  - spouštění

Nakonec už jen Microsoft zobrazí oblíbené konkrétní hlášky typu „Vše pro Vás nastavujeme“ a pak už se jen přihlásíte pomocí svého hesla, jak jste byli dříve zvyklí. Hotovo. Microsoft si dal záležet, aby byl upgrade maximálně jednoduchý pro jakéhokoli uživatele.

Samozřejmě dnešní den stahuje mnoho uživatelů a přesto, že na mém přístroji nedošlo k problémů, neplatí to samé pro každého. Na mnoho uživatelů se dnes nedostane a v takovém případě nezoufejte. Upgrade bude pokračovat ještě mnoho týdnů a na ten bezplatný máte nárok jeden rok, počínaje dnešním dnem. Pokud už patříte mezi šťastlivce, na které se dnes dostalo a samotné stahování vám padá, doporučuji taktéž vyčkat a stahovat za pár dnů.

Přímo při instalaci se také může objevit „Error 80240020“. Znamená to, že je chyba ve složce instalace Windows 10. Naštěstí už se objevily návody, jak na to, ovšem doporučuji to jen zkušeným uživatelům.

  • Jděte do C:\Windows\SoftwareDistribution\Download a vše smažte
  • Spusťte CMD (příkazový řádek) jako administrátor
  • Opakovaně zadejte „wuauclt.exe /updatenow“

Co říkáte na Windows 10, jak se vám líbí a splnily vaše očekávání?

Diskuze ke článku
win10
kolko budem zhruba cakat ked som rezervoval dnes?
David
Tá malá ikona na dolnej lište zmizla? Neviete prečo? Ešte dnes som ju tam mal.
Luc
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak velký je instalační soubor ke stažení?
satai
Vše o update na nový OS (ať už Win, OS X nebo ne-rolingupdates linuxy), co potřebujete vědět jednou větou: ještě minimálně čtvrt roku to nedělejte.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze