Design iPhonů ovlivňuje i náš sexuální život. Možná by to chtělo změnu

Glosa
9
Design iPhonů ovlivňuje i náš sexuální život. Možná by to chtělo změnu
Fotografie: Lukáš Sál, mobilenet.cz

Víte, co je dnes za den? 29. června. A víte, se stalo před dvanácti lety? Nebudu vás dlouho napínat – začal se prodávat první iPhone. Jeho design byl v mnohém převratný a revoluční, takže na následující dekádu zcela změnil způsob, jakým používáme telefony a prakticky i naše životy. Ovlivnil dokonce i takové detaily, jakými je seznamování s opačným pohlavím. Nevěříte?

O designu výrobků s nakousnutým jablíčkem ve znaku se v poslední době hodně hovoří, zejména pak v souvislosti s odchodem designéra Jonyho Ive z této firmy. A že nejde jen o prázdné řeči dokazuje i kolísání hodnoty akcií. Design zde totiž není jen důležitý, ale je přímo jádrem veškerého jejího počínání. Ať už jste viděli jakýkoli film o životě a díle Steva Jobse (a že jich není zrovna málo), prakticky každý obsahuje scénu, kdy Steve tvrdošíjně požadoval, aby byly komponenty na základové desce jeho nového počítače byly úhledně srovnány i přesto, že je zákazník nikdy neuvidí.

Podobný přístup vehnal tuto firmu častokrát do úzkých. Takovou snahu zvětšovat obrazovku a protahovat ji k okrajům lze racionálním způsobem pochopit. Ale obsese ohledně tloušťky zařízení je čistě módní fakt. Je to jakoby něco hluboce zakořeněného uvnitř každého z nás, minimálně pak v západní společnosti – štíhlý je sexy. Problémy na sebe nenechají dlouho čekat: BendGate nebo problémy Galaxy Note 7 byly přímým následkem snahy o co nejnižší tloušťku. Něco takového, jako když to to někdo přežene s hubnutím a skončí s poruchou příjmu potravy na psychiatrii.

Bizarní na celé situaci je, že jakmile si mnoho lidí vybalí tento zázrak moderní techniky, kde ty nejlepší inženýrské mozky bojovaly o každou desetinu milimetru, okamžitě jej umístí do ochranného pouzdra, aby s nimi v pořádku vydržel alespoň pár měsíců. Někteří komentátoři si už všímají toho, že symbolem postavení není samotný telefon, ale fakt, že jej používáte bez pouzdra.

Celé to má ještě zajímavější konotace ohledně navazování kontaktů. Už od nepaměti při tom zvláště u mužů hraje roli, že nějakým způsobem dají na odiv své bohatství. Takže si myslíte, že bude před prvním rande stačit, když necháte svůj ošoupaný koženkový obal na telefon v šuplíku a úspěch bude zaručen. Ale pozor – podle výzkumu singlesinamerica.com 86 % žen negativně pohlíží na mužský protějšek, který má na displeji telefonu praskliny. Není divu, znamená to, že je nešikovný, nezodpovědný a hlavně má hluboko do kapsy, aby zaplatil opravu.

Symbolem postavení není samotný telefon, ale fakt, že jej používáte bez pouzdra.

Zajímavá informace, že ano, pánové. Zatímco našim otcům a dědům postačilo zajít k holiči a ke krejčímu, dnes abychom ještě sháněli expresní výměnu rozbitého displeje. Přitom Steve před lety sliboval, že to bude jenom „one more thing“.

Je tedy Apple na křižovatce, jak mu někteří věští? Anebo ho čeká osud mnoha takových gigantů, kteří se v daný okamžik jevili neporazitelní, ale už se odpočítávaly poslední roky jejich existence? Vzpomeňme třeba na původní Nokii. A bude svět mobilů někdy schopen osvobodit se od dědictví iPhonů a jejich designu? A chceme to vůbec?

Diskuze ke článku
Max
Nějak mi uniká, o čem článek je. V nadpisu se píše o designu iPhone a sexuálním životě. Článek ovšem odkazuje na zcela jinou problematiku, kterou navíc "dokazuje" výzkumem, jehož pravost či relevanci nelze ověřit.

Článek klasicky o ničem.
Me
"86 % žen negativně pohlíží na mužský protějšek"
Tak 86 % žen je neuvěřitelně povrchních... ale něco mi ale říká, že v tom průzkumu to bylo formulované trochu jinak. "They are 86 % more likely to negatively judge a man for having a cracked screen" to není totéž a navíc "se to týká Gen X a Boomers (oproti mileniálům), nikoliv všech žen.
Blue Sun
Blue Sun
Autor si dlouho nevrznul?
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Ježíšmarjá, to je neskutečnej slint tohleto. A ten superbulvární nadpis. Co se děje, pane Pohle? Já ty vaše glosy měl vždycky rád, jenže nestačí mít myšlenku, ale je třeba umět ji i patřičně podat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze