V São Paulu koupíte nové iPhony včetně adaptéru. Stát takto chrání spotřebitele

3
V  São Paulu koupíte nové iPhony včetně adaptéru. Stát takto chrání spotřebitele
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Úřad na ochranu spotřebitelé v São Paulu považuje adaptér za základní příslušenství
  • Apple podle úřadu neprokázal pozitivní dopad na životní prostředí
  • Navíc negarantoval stejnou úroveň technické podpory uživatelům, kteří si koupí adaptér od jiného výrobce

S nástupem iPhonů 12 se Apple rozhodl zásadně „osekat“ obsah balení, takže zákazníci obdrží pouze samotný telefon, nálepky a Lightning/USB-C kabel a v případě zájmu si mohou adaptér či sluchátka dokoupit. Ne na všech trzích se však Applu daří tuto „environmentální“ iniciativu prosadit.

Například ve Francii se z legislativních důvodů iPhony stále musí dodávat s drátovými sluchátky a o něčem podobném se nyní diskutuje v nejlidnatějším státu Brazílie, São Paulu, kde bylo cupertinskému výrobci nařízeno dodávat nové iPhony včetně napájecího adaptéru. Na rozhodnutí příslušných orgánů upozornil fuloha.uol.com.br a dnes bylo definitivně potvrzeno na procon.sp.gov.br. A jak vše začalo?

Kancelář Procon-SP, která má na starost ochranu práv spotřebitelů státu São Paulo, v říjnu Apple požádala o vysvětlení kroku odstranění adaptéru z balení. Apple měl dokázat, že odstranění adaptéru z balení nebude mít negativní vliv na spotřebitele a také, že má tento krok prokazatelně kladný dopad na životní prostředí. Výrobce na tento požadavek zareagoval vysvětlením, že většina uživatelů již nějaký adaptér vlastní, a že se díky tomuto opatření podaří snížit uhlíkové emise.

Apple neposkytl dostatečné důkazy o tom, že odstranění adaptérů z balení opravdu pomůže životnímu prostředí.

Zástupci úřadu však s touto odpovědí nebyli tak docela spokojeni. Adaptér totiž považují za základní příslušenství a prodávat iPhony bez něj je v rozporu s brazilskou legislativou na ochranu spotřebitelů. Úřad dále uvádí, že Apple neposkytl dostatečné důkazy o tom, že odstranění adaptérů z balení opravdu pomůže životnímu prostředí a zároveň cupertinský výrobce negarantoval, že poskytne identickou technickou podporu uživatelům, kteří si zakoupí adaptér od jiných výrobců.

Přestože se jedná o rozhodnutí státu São Paulo, zvažuje vydání stejného stanoviska i brazilská národní organizace pro ochranu spotřebitelů. Množství států, které Applu nakážou dodávat telefony s příslušenstvím, tak možná ještě naroste. Do komentářů nám můžete napsat, zda byste ocenili podobnou ochranu spotřebitelů v České republice.

Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Ať zastaví kácení pralesa a uhasí pralesní požáry a pak ať se teprve zajímají o to, jestli je anebo není absence nabíječky eko.🙄
Jan Viznar
Jan Viznar
To jenom dokazuje že apple chce na svém kroku jenom vydělat 🤷🏻‍♂️ Protože uživatele iPhonů, kteří mají jenom iPhone, žádný adaptér s USB-C nemají a tudíž si budou muset nějaký koupit 😀

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze