Evropská komise udělila Googlu obří pokutu ve výši 4,3 miliardy eur

2× aktualizováno
20
Evropská komise udělila Googlu obří pokutu ve výši 4,3 miliardy eur
  • Problémem má být zneužívání dominantního postavení systému Android na evropském trhu
  • Google má na nápravu pouze 90 dní, jinak mu hrozí další sankce

Aktualizováno 18. 7. 2018

Zcela dle očekávání dnes Evropská komise vynesla rozsudek nad Googlem, který se zapíše do historie jako vůbec největší pokuta. Google má za údajně nezákonné praktiky na trhu zaplatit 4,3 miliardy eur. Komisi se nelíbí automatické nasazení prohlížeče Chrome a vyhledávače Google do telefonů se systémem Android, které současně chtějí využívat přístup k obchodu Google Play.

„Společnost Google použila systém Android jako prostředek k upevnění dominantního postavení svého vyhledávače,“ uvedla komisařka EU pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Dodala, že touto praktikou byla veškerá konkurence zásadně znevýhodněna. Google má nyní 90 dní na to, aby pozměnil svůj přístup. Pokud tak neučiní, hrozí mu další sankce ve výši až pěti procent celosvětového průměrného denního obratu. Jak se můžete dočíst i níže v článku, Google s tímto obviněním nesouhlasí. Jeho aplikace totiž financují chod samotného systému Android, který je jinak dostupný zcela zdarma.

Aktualizováno 17. 7. 2018

Očekává se, že možná již zítra by pokuta mohla padnout. Její výše má být nakonec „jen“ 3 miliardy dolarů, což je mnohem méně, než kolik Googlu hrozilo. Společnost se snaží hájit tím, že například konkurenční iOS má předinstalovány v podstatě pouze vlastní aplikace. S ohledem na nadvládu Googlu na evropském trhu (podíl 74 %) však Evropská komise iOS jako konkurenta nepovažuje. Google také připomíná, že právě díky aplikacím může samotný systém poskytovat zcela zdarma.

Předpokládá se, že rozhodnutí komise nezmění způsob, jakým Google aktuálně pracuje s Androidem a svými aplikacemi. Pro Google bude totiž možná výhodnější platit pravidelné pokuty, než ohrozit příjmy ze svých aplikací.

Původní informace ze 7. 6. 2018

Nejnovější zpráva Financial Times uvádí, že by se nad Google už v příštím měsíci mohla vznášet obrovská pokutu za zneužití dominantního postavení systému Android na evropském trhu. Pokutu ve výši několika miliard dolarů může vynést rozsudek Evropské komise.

Margrethe Vestagerová, šéfka antimonopolní politiky Evropské unie, uvedla, že její komise je připravena oznámit negativní zjištění ohledně praktik společnosti Google během několika týdnů. Evropská komise má možnost udělit pokutu ve výši až 10 % z celkového obratu mateřské společnosti Alphabet. Aktuálně to představuje možnost pokuty ve výši až 11 miliard dolarů, což je v přepočtu téměř 240 miliard korun.

Otázkou zůstává, jak velká případná pokuta nakonec bude. Evropská komise zřejmě nepřistoupí k horní hranici, ale nebude se zřejmě držet ani při zemi. V loňském roce Googlu uložila pokutu ve výši 2,7 miliardy dolarů za zvýhodnění vlastního srovnávače cen.

Diskuze ke článku
Michal
Nechápu co se pořád debilní unie do něčeho sere. Ať si udělá svůj systém, když ji to vadí. Jsem zvědavý kolik lidí ho bude používat....
Martin Staněk
Martin Staněk
Jsou to vypatlanci. Microsoft solil za to, že si ve svém vlastním softwaru dovolil mít věci na přehrávání hudby a kdoví co ještě. Někdo si něco vymyslí, zrealizuje a stejně pak solí pokutu kvůli nějakým tatarům v EU.
Janek
Je skutečností, že EU nemá firmu, která by byla schopná vytvořit operační systém na úrovni androidu. Na druhou stranu si nedělám žádné iluze o firmě Google, zejména jejich chování v oblasti reklamy, osobních údajů účastníků a vynucování sledovat pouze média, která určí Google je skutečně na hraně zákona. Lživost a propaganda médií je všeobecně známá a Google tomu napomáhá, tak proč ho litovat?
Vlastimil91 Overclocker
Vlastimil91 Overclocker
Celá EU je největší zlo pro Evropu jako takovou. Jeden Idio* to vymyslel a další přichází. Google se stejně odvolá a co s toho. Navíc kdyby Google vypl v Evropě servery tak by mě zajímalo co všichni tupci budou dělat LOL

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze