Antivir ESET Smart Security: když se hodně bojíte
recenze

Antivir ESET Smart Security: když se hodně bojíte

15

Kdo by neznal jeden z nejznámějších antivirových programů ESET, který nabízí ochranu před viry a jinými hrozbami nejen pro váš počítač, ale i mobilní telefon. My jsme otestovali variantu pro PC, abychom zjistili, jestli se vyplatí investovat, nebo stačí využít nějakou ze zdarma dostupných alternativ.

Antivirových programů je na trhu nepřeberné množství a některé můžete získat i bezplatně. Jsou to sice pouze základní a funkčně omezené verze, ale uživatele láká, že jsou zdarma. Jedním z nich je třeba i - jeden z u nás nejpoužívanějších antivirů – Avast!, který nabízí variantu Free Antivirus. Dalším velmi oblíbeným řešením zdarma je i AVG AntiVirus FREE. p>

ESET

O těchto verzích zdarma ale platí jedno: pokud zacházíte s citlivými daty, pro vás rozhodně nebudou. Jejich ochrana je čistě základní a ochránit PC pomohou jen nenáročným uživatelům při běžných činnostech, jako je surfování na internetu, používání sociálních sítí či práce s e-mailem. Sledují stránky, které se chystáte navštívit, a kontrolují, které informace o vás ta která stránka shromažďuje.

Ale co když vám jako uživateli tato základní ochrana nestačí? Pracujete například s choulostivými daty anebo děláte úplně běžnou věc – používáte internetové bankovnictví. V takovém případě je jistě na místě se zamyslet nad hodnotou dat, se kterými pracujete, ale i stavem vašich bankovních účtů, a začít zjišťovat, jak svůj počítač lépe chránit. Pak zajisté narazíte i na ESET Smart Security.

ESET

Je to jeden z nejznámějších antivirových programů, které si lze na určitou dobu předplatit, aby skenoval váš počítač a ochránil vás před téměř jakoukoli softwarovou hrozbou. A jak si vedl v našem testu? Vyplatí se do něj investovat, anebo je to jen nafouklá bublina?

Možnosti zakoupení

ESET lze získat dvěma způsoby. První možností je zakoupit si antivir ve formě balíčku s přiloženým CD, z nějž si jednoduše ESET nainstalujete, a vložíte přiložený klíč. Tím se aktivuje předplatné na vámi vybrané období - jeden, dva nebo rovnou tři roky. ESET Smart Security si lze i stáhnout na oficiálních stránkách a poté ho aktivovat zaslaným klíčem, který je určen právě pro edici, kterou jste si zakoupili.

Základní balíček ESET NOD32 Antivirus ochrání před viry, spywarem a odcizením citlivých údajů z vašich e-mailových a ostatních účtů. Cena tohoto balíčku na jeden rok je 1 209 Kč pro jedno zařízení. Dále máte na výběr právě námi testovanou verzi ESET Smart Security, která ještě rozšiřuje ochranu o Anti-Theft, tedy vyhledávač odcizeného zařízení, dále personální firewall, který kontroluje síťovou komunikaci, a také Antispam, který filtruje nevyžádanou poštu. Tento balíček začíná na 1 490 Kč pro jedno zařízení na jeden rok. Další verze je ESET Family Security Pack. Ten pořídíte od 1 590 Kč na rok pro 3 počítače a 3 mobilní zařízení na platformách Windows , Mac, Linux a Android. První dvě varianty pak můžete pořídit pro operační systémy Windows, Mac a Linux.

Instalace

My se budeme zabývat instalací z CD, tedy z balíčku, který si můžete fyzicky zakoupit, což bude vyhovovat především uživatelům, kteří vyžadují hmotnou hodnotu, ale zároveň vlastní optickou mechaniku. V takovém případě probíhá instalace naprosto stejně jako u kteréhokoli jiného programu či hry z optického média .

Po vložení CD zadáte v balení přiložený licenční klíč, odklikáte povinné licenční podmínky a vyberete místo, na které chcete program nainstalovat. Primárně se ukládá do složky Program Files na hlavní jednotce. S SSD jsme měli nainstalováno po přibližně 5 minutách a automaticky se otevřelo prostředí antiviru. Celá instalace by jinak neměla trvat déle než 15 minut, a to i pokud vlastníte pomalejší počítač s plotnovým diskem. Instalace je snadná a zvládne ji i nezkušený uživatel.

První dojmy a prostředí

Po nainstalování začne ESET Smart Security při prvním spuštění automaticky testovat soubory v počítači. Jedná se o rychlý test, který u nás trval 15 minut, během něhož můžete počítač normálně používat, například si v klidu projít celým prostředím programu a zorientovat se.

Celý design aplikace je velmi čistý. Žádné přebytečné a nic neříkající informace. Nalevo se nachází panel se záložkami, který vás provede celým antivirovým programem od testování přes různé funkce až po nastavení upozorňování na hrozby či automatické testování počítače. Velmi oceníte, že vám ESET jednoduše vysvětlí, k čemu daná funkce slouží, aniž abyste museli číst „romány“. Vše doplňují i jednoznačné, čisté ikony, ze kterých je jasné, o jakou funkci se jedná, takže při několikátém nastavení hledáte už jen příslušnou ikonku v kartě. Prostředí je tedy k uživateli maximálně vřelé.

Typy ochrany

A co že to tedy ESET Smart Security nabízí? Jeho primární funkcí je ochrana proti jakémukoli typu existujícího viru, kterým by mohl být váš počítač ohrožen. Také ochrání vaše data z počítače proti spywaru, tedy škodlivému programu, který využívá internetové stránky k tomu, aby získal soubory z vašeho počítače . To je sice stále základ, ale už v této fázi se jedná o vyšší stupeň ochrany, než jaký nabízí antiviry zdarma.

ESET

Jistě už jste také někde zaslechli slovo „phishing“. Ne nadarmo se podobá anglickému „fishing“, tedy rybaření. Je to podvodná technika, která se zaměřuje na lovení citlivých údajů uživatele, jako jsou hesla, čísla kreditních karet a podobně. Typicky se jedná o podvodné e-maily, které se tváří například jako ty od vaší banky, ale s tím rozdílem, že vás spolu s přiloženým odkazem na stránku banky přímo žádají o okamžité vyplnění údajů a hesla k vašemu účtu. Stránka je pochopitelně falešná a její jediný úkol je zapamatovat si údaje, které vyplňujete. ESET Smart Security vám tedy zajistí kompletní ochranu proti těmto podvodům a včas vás na případnou nesrovnalost upozorní. Pro nezkušené uživatele je to leckdy záchrana jejich finančních prostředků.

ESET

Dalším typem ochrany je personální firewall, který kontroluje veškerou síťovou komunikaci, čímž brání případným útočníkům dostat se na váš počítač. Zde si ale dovolím velké upozornění. Většina nezkušených uživatelů si stěžuje, že je tento pomocník neustále obtěžuje s upozorněními, aniž by jim hrozilo jakékoliv nebezpečí. V nastavení si pak deaktivují část personálního firewallu a ve výsledku to tak vyjde nastejno, jako kdyby žádný neměli. Proto doporučuji v antiviru ESET Smart Security i v jiném antivirovém programu nechat personální firewall zapnutý na „Automatický režim“, minimálně tedy méně zkušeným uživatelům.

Další z funkcí ochrany je „Antispam“. V tomto případě ESET kontroluje schránku s e-maily a filtruje nevyžádanou poštu. Pokud máte děti, potěší vás možnost rodičovské kontroly, kdy ESET blokuje stránky s nevhodným obsahem.

Poměrně novou vlastností programu ESET Smart Security je hlídání internetového bankovnictví. Díky tomu si můžete přímo přes ESET v prohlížeči otevřít internetové bankovnictví a antivir přejde za účelem ochrany vašich citlivých údajů do režimu vyšší pohotovosti. Riziko odcizení informací z účtu se tím snižuje na minimum.

ESET

A jako poslední je služba Anti-Theft, tedy služba, která při odcizení zařízení lokalizuje jeho pozici. Pomocí jiného zařízení se jednoduše přihlásíte do ESET účtu přes webovou stránku a zařízení vyhledáte. Pokud chcete dát zloději druhou šanci, můžete mu dokonce odeslat milou zprávu s upozorněním, že si zřejmě pouze omylem vypůjčil vaše zařízení. Zpráva se mu zobrazí po otevření jakéhokoli prohlížeče. Anti-Theft také začne okamžitě po zadání vyhledávání pořizovat snímky z webkamery ztraceného či ukradeného zařízení, které se vám zobrazí. Případný zloděj si tak bude moci odnést i pěkné portrétové fotografie své osoby na zatykač.

Testování

ESET Smart Security nabízí tři druhy testování – test lokálních disků počítače, kontrolu výměnných médií (USB, DVD, CD) a volitelnou kontrolu. Kontrola počítače trvá přibližně 20 minut (záleží na množství vašich dat) a ESET vyhledá i potencionálně nebezpečné soubory. Kontrola médií je pak otázkou 15 minut. ESET také poskytuje rezidentní ochranu systémových souborů a v případě napadení vyhledá a vyléčí konkrétní soubor. To vše se děje automaticky a o hrozbě jste pouze informováni.

Závěr a zhodnocení

Největší výhodou ESET Smart Security je bezesporu kvalita vyhledávání škodlivých stránek a souborů. Ta je na vysoké úrovni. Jako obrovský klad také hodnotím, že program nezbytně neobtěžuje uživatele, ale prostě a jednoduše funguje tiše na pozadí. Navíc vám v úložišti zabere pouze 212 MB a v paměti přibližně 136 MB.

ESET

Víte, že kdyby se dělo cokoli nežádoucího, ESET se ozve, ale rozhodně vás nebude zdržovat od práce každou malicherností. Téměř vše probíhá automaticky a uživatel se tak antivirovým programem nikterak nezabývá. Slabinou většiny antivirů bývá nepřehlednost prostředí a nicneříkající vysvětlivky, po jejichž přečtení nemá laik sebemenší tušení, co nastavuje. To u ESETU neplatí: prostředí je přívětivé a vysvětlivky naprosto jasné. Kvituji i zvýšenou ochranu elektronického bankovnictví.

Pokud teď jako běžný uživatel sedíte a ptáte se, zda máte vůbec investovat do nějakého antivirového programu, a to nejen ESETu, ale i kteréhokoli jiného, moje odpověď zní ne. Ano, ESET je velmi dobrý antivir a chyby budu hledat těžko. Pokud ale alespoň trochu přemýšlíte o svém pohybu na internetu a jste zodpovědní, bude bohatě dostačovat naprosto základní antivirový program zdarma.

Konkurence

Největším sokem je ESETu v našich končinách bezesporu Avast! Premier, který má identické funkce. Cena je ale vyšších 1 690 Kč na jeden rok pro jedno zařízení.

Další rival je AVG Protection Pro, který má také identické funkce a vyjde na 1 210 Kč na jeden rok . Nabídne ale neomezené stažení produktů Internet Security pro Windows, AntiVirus PRO pro Android a AVG AntiVirus pro Mac.

A poslední je antivir Kaspersky Total Security Mmulti-Device. Ten nabídne, jak z názvu vyplívá, nejen podporu Windows, ale i Mac a Android v jednom. Záleží, na jaké zařízení licenci použijete, a Kaspersky se přizpůsobí. Cena je 1 512 Kč na jeden rok pro jedno zařízení.

Klady
  • přívětivé uživatelské prostředí
  • vysoká ochrana zařízení
  • program Anti-Theft
Zápory
  • cena
Diskuze ke článku
Lubos
Osobně již nějakou dobu používám Kaspersky intenet security a nemám jediný problém a za mnohem lepší peníze,zvláště pokud jej máte nějakou dobu. Má třeba multi-licenci za 900kč.
Antivir
Eset je popularni hlavne v CR, PR masirka ze vsech stran. Ve svete je to poctem instalaci a vysledky v testech okrajova zalezitost. Ke spicce dlouhodobe patri Bitdefender, klice se nechaji koupit hodne levne, pripadne Kaspersky. V kazdem pripade se dobre pracuje na pocitaci se zaklademm od Miscrosoftu, vetsinu anomalii, zaseku, padu zpusobuji prave bezpecnostni reseni tretich stran, vcetne Esetu. Je totiz otazkou, co by mel takovy antivir umet, pres aktualizovany prohlizec se do pocitace nic nedostane, zakladni Defender (databazi viru si konkurence sdili, horsi muze byt teoreticky jen heuristika) upozorni na ruzne trojany a havet hlavne pri instalaci cracku, vsechno ostani jako firewall, wallet (penezenka), kradez identity, sledovani odcizeneho pocitace, vycisteni ci zrychleni systemu je marketingovy nepotrebny balast.
mental.disease
Viac ako, ktorý antivir používať záleží na skúsenosti osoby obsluhujúcej PC. Niekedy mám pocit, že by sa na Windows mal robiť "vodičák" ako na auto.

Keď už sa dostane po compu poriadne svinstvo, nepomôže ani kaspersky, avast, eset, bitdefender, ani špeciality typu malware bytes atď.
V poslednej dobe som riešil 2 počítače kde boli napadnuté všetky prehliadače (Chrome, Firefox, IE) a pomohla iba re-inštalácia Windowsu..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze