Bullitt Satellite Connect vám umožní textovat přes satelit. Cena překvapila

Bullitt Satellite Connect vám umožní textovat přes satelit. Cena překvapila
Fotografie: David Monje, unsplash.com
  • Začínají se objevovat první přístroje pro satelitní komunikaci mimo značku Apple
  • Zatím službu podporuje jeden čipset od MediaTeku
  • Služba umožňuje obousměrnou textovou komunikaci, je však potřeba platit paušál

Trendem letošního roku je bezesporu satelitní datová konektivita, která se pokusí naše telefony připojit i tam, kde pozemní operátoři nemají signál. Jako první začal už loni Apple a jeho iPhony 14 už lze v Severní Americe použít pro nouzové odeslání zpráv. Čekalo se, kdy na to odpoví zástupci tábora telefonů s Androidem, ale jak Qualcomm, tak i Samsung zatím vyčkávají a své služby nabídnou až s příchodem Androidu 14. Toho využil MediaTek, který připravil čip schopný satelitní komunikace, který najdeme například v telefonu CAT S75 nebo v přívěsku Motorola Defy Satellite, který lze využít jako příslušenství pro stávající telefony s Androidem i iOS.

V obou případech se pro satelitní připojení využívá služeb firmy Bullit. Britský výrobce telefonů je známý především licencí na značku Caterpillar. Jeho služba se jmenuje „Bullitt Satellite Connect“, aplikace pro připojení k ní pak „Bullitt Satellite Messenger“. A samozřejmě potřebujete i výše zmíněný hardware.

Jak to funguje?

Na rozdíl od iPhonu, který v současné době poskytuje pouze jednosměrné nouzové zprávy, Společnost Bullitt Satellite Connect má být obousměrnou službou pro zasílání zpráv na „nejpokročilejší mobilní satelitní platformě pro zasílání zpráv na světě“. Cena satelitní služby začíná na 4,99 dolarech (asi 110 korun) měsíčně, přičemž existují další flexibilní a náročnější plány. Služba SOS Assist nabízí nepřetržitý přístup do center tísňového volání poskytovaných společností FocusPoint International a je zahrnuta v ceně každého tarifu, první rok je zdarma i v případě, že si zakoupíte pouze hardware.

Program SOS Assist Essential Everyday Premium Freedom
Počet zpráv Pouze nouzové zprávy 30/měsíc 125/měsíc 400/měsíc 250/rok
Cena (USD) 12měsíční trial 4,99/měsíc 9,99/měsíc 29,99/měsíc 59,99/rok
Cena (CZK) 111/měsíc 222/měsíc 668/měsíc 1 336/rok

Nejedná se přitom o běžné zprávy SMS. Pro odeslání budete potřeba využít zmiňovanou aplikaci. Příjemci pak dorazí SMS přeposlaná servery Bullitu. Ale abyste na ni mohli odpovědět, bude opět potřeba aplikace. V případě nouzových zpráv se operační středisko bude snažit kontaktovat místní záchranné složky.

Poněkud detektivkou je dobrat se toho, na jakých satelitech celá služba běží. Bullit totiž žádné nevlastní a jen si pronajímá služby od společnosti Skylo. Ani ta neprovozuje žádné vlastní satelity a opět si je pronajímá od Immarsatu, jednoho z nejstarších systémů pro satelitní komunikaci na světě. Ten má v současnosti celkem 14 aktivních družic na geostacionárních orbitách, tedy ve výšce 36 tisíc kilometrů. I tak by odeslání nebo přijetí zprávy nemělo trvat déle než 10 sekund. Stejně tak nejsou potřeba nějaké velké externí antény nebo jiná podobná výbava.

Na opačné straně, tedy v telefonu nebo hotspotu, je zapotřebí čip MediaTek MT6825, který nabízí podporu služeb podle nového standardu 3GPP Non-Terrestrial Networks (NTN). Potřebná pásma jsou ve specifikacích telefonu uvedena jako Satellite: 23/255/256. Dá se očekávat, že další čipsety budou brzy přibývat. Spekuluje se, že satelitní komunikaci by měl zvládnout už i Snapdragon 8 Gen 2, jen není u současných přístrojů aktivní. Čipsety Exynos s podporou satelitní komunikace plánuje i Samsung.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze