Motorola představila chytrý satelitní přívěsek. Funguje s iPhony i Androidem

Motorola představila chytrý satelitní přívěsek. Funguje s iPhony i Androidem
Fotografie: Motorola
  • Přívěsek je s telefonem propojen pomocí Bluetooth
  • Obsahuje integrovanou baterii, která jej má zásobovat energií po několik dní
  • O satelitní konektivitu se stará čip od MediaTeku

S rostoucí popularitou bezpečnostních funkcí integrovaných do smartphonů a wearables se začali výrobce zaměřovat také na oblast satelitní komunikace. V tomto duchu například představil Apple u iPhonů 14 či hodinek Apple Watch Ultra podporu satelitního spojení v případě nouze, Motorola však na veletrhu MWC 2023 ukázala ještě elegantnější řešení.

Její nový chytrý přívěsek s označením Motorola Defy Satellite Link využívá satelitní technologii společnosti Bullitt, která tuto vychytávku dodává i do nově představeného telefonu CAT S75. Velkou výhodou tohoto přívěsku, který je s telefonem propojen pomocí Bluetooth, je nepochybně kompatibilita jak s Androidem, tak s iOS, navíc i schopnost komunikovat obousměrně. I uživatelé, kteří si nehodlají pořizovat nový smartphone tak mají skvělou alternativu. Přívěsek využívající čip od MediaTeku stojí 99 amerických dolarů (v přepočtu tedy zhruba 2 700 korun s připočtením DPH) a zvládne se připojit k satelitům pomocí otevřeného standardu 3GPP NTN „Direct-to-Device“.

Motorola Defy Satellite

Jak už to tak bývá, využívání satelitní komunikace vyžaduje kromě přívěsku také uhrazení servisního poplatku, který startuje na 5 dolarech měsíčně (tedy cca 110 korunách) za funkci SOS Assist. Výrobce bude nabízet i balíček s jednoročním předplatným tzv. Essentials Messaging, který obsahuje až 30 zpráv skrze Bullitt Satellite Messenger měsíčně nad rámec funkce SOS Assist. Ostatní uživatelé pak obdrží zprávu z Bullitt Satellite Messengeru v podobě jednoduché SMS s pozvánkou ke stažení aplikace (dostupné na iOS i Android), pomocí níž budou moci na zprávu odpovědět, uvádí The Verge.

Podle CNBC by služba měla být dostupná v Evropě, Severní Americe a později i v Austrálii, Africe, Latinské Americe a také na Novém Zélandu. Defy Satellite Link má také praktickou funkci přivolání pomocí (zasláním SOS zprávy s údajů o lokaci) v případě, že se spárovaný telefon vybije. Přívěsek obsahuje 600mAh baterii, která má vydržet na plné nabití několik dní, a dedikované tlačítko pro zaslání zprávy. Stejně tak se chlubí odolností dle standardu IP68, takže jej nerozhází voda ani prach.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze