Satelitní konektivita od Qualcommu nabídne mnohem víc než jen nouzové volání

Satelitní konektivita od Qualcommu nabídne mnohem víc než jen nouzové volání
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Dostupná bude nejen pro smartphony, ale i tablety, notebooky či IoT
  • Qualcomm uzavřel spolupráci se společností Iridium, má garantovat 100% pokrytí bez ohledu na počasí

S představením u řady iPhonů 14 či Huawei Mate 50 Pro bylo vcelku jasné, že v poslední době často skloňovaná satelitní konektivita si najde své místo i u dalších smartphonů. Qualcomm tak na veletrhu CES 2023 oznámil tzv. Snapdragon Satellite – službu obousměrné satelitní komunikace určenou pro posílání zpráv, jež má být dostupná u příští generace prémiových smartphonů s Androidem.


Jak jsme vás již dříve informovali, na zprostředkování této konektivity se bude významně podílet společnost Iridium, která spravuje 66 satelitů a chlubí se tím, že poskytuje (jako jediná na trhu) 100% pokrytí celé naší planety a její satelity umožňují spolehlivé připojení nezávislé na počasí odkudkoliv. Konkurenční Globalstar spolupracující s Applem zprostředkovává satelitní konektivitu novým iPhonům.

Na nouzovém volání se kromě Iridia podílí také Garmin.

Snapdragon Satellite má podporovat obousměrnou komunikaci určenou pro nouzová volání, posílání SMS a „další chatovací aplikace“ bez bližšího specifikování výrobcem. Na rozdíl od Applu tak služba nebude sloužit výlučně pro záchranu uživatelů v nouzi.

Novinka bude dostupná pro zařízení osazená procesorem Snapdragon 8 Gen2, tedy i nejnovějším modemem. Ten pro spojení využívá spektrum L-band společnosti Iridium, které nemá být náchylné na změny počasí. Služba pak bude spuštěna ve vybraných regionech v druhé polovině letošního roku 2023.

Kromě smartphonů může být služba Snapdragon Satellite dostupná také u tabletů, notebooků, automobilů a obecně IoT. Konkrétně na oblasti nouzového volání se pak kromě Iridia podílí také Garmin.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze