Qualcomm oficiálně odmítl odkoupení Broadcomem

2× aktualizováno
Qualcomm oficiálně odmítl odkoupení Broadcomem
  • Návrh na odkoupení v odhadované výši 130 miliard dolarů podaný Broadcomem byl oficiálně odmítnut
  • Dle vedení Qualcommu má společnost mnohem vyšší cenu, než Broadcom nabízí

Aktualizováno 14. 11. 2017

Oficiální stanovisko zní tak, že Qualcomm odmítl nabídku Broadcomu na odkoupení, a to z velmi prostého důvodu. Qualcomm se jednoduše cení na větší částku než „jen“ odhadovaných 130 miliard dolarů.

V současnosti sice společnost čelí sporům s Applem, avšak ani to nepůsobí v Qualcommu žádné zneklidnění. Ostatně výkonný předseda Qualcommu Paul Jacobs shrnul rozhodnutí společnosti jednoznačně: „Rada jednomyslně odmítla návrh a věří, že Broadcom výrazně podcenil Qualcomm vzhledem k jeho vedoucímu postavení v mobilních technologiích a našim vyhlídkám pro budoucí rozvoj.“

Pro zajímavost můžeme také dodat, že po zveřejnění tohoto rozhodnutí vzrostly akcie Qualcommu o 1,6 procenta, zatímco akcie Broadcomu vzrostly pouze o 0,04 procenta.

Aktualizováno 13. 11. 2017

Po necelém týdnu se zdá, že k obrovskému technologickému obchodu nakonec nedojde. Nabídka společnosti Broadcom bude údajně správní radou Qualcommu odmítnuta. Alespoň to tvrdí nejmenovaný zdroj ze společnosti Qualcomm. Oficiální stanovisko prozatím vydáno nebylo, nicméně jsou údajně členové rady od neděle s nabídkou Broadcomu seznámeni.

Původní informace ze 7. 11. 2017

Broadcom je předním světovým dodavatelem čipů pro mnoho odvětví a patří mezi velikány nejen polovodičového, ale i celkově technologického byznysu. To však firmě nebrání v neustálém rozvoji a rozšiřování, o čemž se můžeme ostatně přesvědčit právě dnes. Broadcom totiž včera předložil oficiální žádost o odkoupení společnosti Qualcomm, která je v mobilním světě známá především svými procesory, které najdeme v obrovském množství smartphonů.

Největší polovodičové firmy světa
Žebříček největších polovodičových firem světa

Nabízená transakce je naceněna přibližně na neuvěřitelných 130 miliard dolarů, což je v přepočtu cca 2,8 bilionů korun. Pokud by tedy Qualcomm tuto nabídku přijal, šlo by o tu největší technologickou koupi všech dob. Vzniklý gigant by se pak stal jednou z největších polovodičových firem na světě a mohl by zdatně konkurovat i Intelu.

Dle vedení Bradcomu má obchod tři zásadní přednosti:

  • Portfolio Broadcomu a Qualcommu se vzájemně velmi dobře doplňuje.
  •  
  • Výsledkem spojení bude společnost schopná značně urychlit inovace a rozvoj technologií a dodat zákazníkům vyspělejší a lepší produkty.
  •  
  • Výsledná společnost bude mít výrazně lepší financování, které těží ze špičkového a časem ověřeného provozního modelu Broadcomu.

Otázkou ovšem zůstává, jak bude na tuto nabídku reagovat nejen samotný Qualcomm, ale teoreticky také antimonopolní úřady v USA a EU. Už nyní čelí Qualcomm kvůli dominantnímu postavení řadě pokut a antimonopolních vyšetřování. Úřadům by se tedy spojení takovýchto rozměrů nemuselo vůbec líbit.

Zdroj: bloomberg.com, mspoweruser.com, gsmarena.com, mashable.com, qualcomm.com

Diskuze ke článku
tino
a co tak citat viac ved tato ponuka bola uz odmietnuta
Martin
No QC to odmítl ale Broadcom prý nabídne další částku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze