Bojíte se exploze akumulátoru? Máme rady, jak se jí zaručeně vyvarovat

8
Bojíte se exploze akumulátoru? Máme rady, jak se jí zaručeně vyvarovat
  • Galaxy Note 7, který byl představen v srpnu 2016, se ukázal pro výrobce chybou
  • Samsung ho musel kompletně stáhnout z trhu kvůli vybuchujícím bateriím
  • S tímto problémem se však potýkají i další výrobci včetně Applu a jeho iPhonů
  • Proč baterie smartphonů vlastně vybuchují a jak tomu zabránit?

Baterie jsou nedílnou součástí stále většího počtu zařízení, jež používáme doma nebo nosíme při sobě. Základní složkou dnes používaných akumulátorů je vysoce reaktivní lithium. Nevhodná manipulace s baterií, kdy dojde třeba jen k mírnému tlaku či jejímu ohybu, zkratuje její elektrody, enormně se zvýší proud a dojde ke vzplanutí vysoce reaktivního lithia. To může mít za následek zničení celého zařízení, ale třeba i popálení uživatele.

Tomu napomáhají i sami výrobci, kteří se snaží vměstnat stále větší energetickou kapacitu do čím dál menších těl akumulátorů. Podobně jako v případě explodujících baterií ve smartphonech Samsung pak může dojít k situaci, kdy jsou komponenty natolik směstnány k sobě, že i jen drobná chyba ve výrobním procesu může způsobit problém. „Baterie smartphonů sice nejsou extrémně choulostivé, ale to neznamená, že bychom s nimi neměli zacházet šetrně. Především je třeba se vyvarovat jejich jakéhokoli mechanického poškození. Rozhodně bychom pak neměli používat akumulátory, které jsou například nafouknuté či jinak zdeformované,“ konstatuje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

iphone baterie

Exploze baterie iPhonu, ke které došlo letos koncem ledna v čínském obchodě, však měla jinou příčinu, a to skutečně kuriózní. Zákazník, který si kupoval náhradní baterii do svého iPhonu se do ní, před zraky šokované obsluhy, zakousl. „Bizarní příhoda, která naštěstí neměla pro nikoho ze zúčastněných žádné zdravotní následky, jasně demonstruje, co se stane, pokud dojde k protržení pláště lithium-polymerové baterie a zkratování elektrod. Prudké uvolněné energie nemůže skončit jinak než explozí či vzplanutím akumulátoru,“ vysvětluje Radim Tlapák.

Nejlepší by bylo vyrábět baterie s nehořlavým elektrolytem, ale ty v současné době neumožňují dosahovat podobných výkonů jako současné lithium-iontové baterie. Vývoj nicméně pokračuje a vědci pracují na způsobech, jak riziko požáru snížit. Testují se například baterie, které obsahují příměsi chemikálií zpomalujících hoření. Díky tomu jsou více odolné vůči vysokým teplotám.

Jak se vyhnout explozi baterie?

Hlavními rizikovými faktory, které mohou vést k explozi baterie, jsou mechanická poškození a vysoká teplota. Při běžném používání se tak nemusíte bát. Stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel, která riziko minimalizují.

  • V zařízeních, kde lze baterie uživatelsky měnit, používejte vždy stejný typ baterie, jako byl v originálním balení.
  • Nakupujte baterie z důvěryhodných zdrojů, od výrobců a prodejců, kteří za své produkty ponesou plnou odpovědnost a záruky.
  • Nevystavujte svá zařízení extrémním teplotám, a pokud dojde k jejich podchlazení – například při pohybu venku v mrazech – nerozehřívejte je u zdrojů tepla (na topení, u krbu a tak dále).
  • Nepokoušejte se nabíjet jednorázové baterie nebo jakkoli opravovat poškozené akumulátory.
  • Použité baterie odkládejte do kontejnerů na elektroodpad, nikdy je nevhazujte do ohně nebo mechanicky neničte.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Mirek
V úvodu článku mate chybu - viz.: “Nevhodná manipulace s baterií, kdy dojde třeba jen k mírnému tlaku či jejímu ohybu, zkratuje její elektrody, enormně se zvýší napětí .......”

Napětí se zvýšit nemůže. To se naopak sníží - zvýší se proud!!
Absolut NoFak
Tak hlavně nekupovat ŤamŠunt!
Blue Sun
Blue Sun
Tak rady jako "nenabíjet jednorázové baterie" nebo "vyhazovat do určených kontejnerů" mi u mobilního telefonu fakt pomohou...
Fakt chcete na cestě do prdele předstihnout mobilmanii? Našlápnuto máte slušně.
My name is...
Uživatelsky vyměnitelné baterie ze starších Nokií měly tuhou konstrukci, ale když lidí chtějí ohníčky, protože jejich obří pádlo musí být tenké...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze