Bezpečnostní koprocesor Applu obsahuje nebezpečnou hardwarovou slabinu

5
Bezpečnostní koprocesor Applu obsahuje nebezpečnou hardwarovou slabinu
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Čínští hackeři upozornili na bezpečnostní slabinu u koprocesoru Secure Enclave
  • Chyba se týká iPhonů, iPadů, Maců, Apple TV, Apple Watch i HomePodu

Patrně jedním z nejzásadnějších bezpečnostních prvků, který Apple v minulých letech představil, je technologie Secure Enclave. Ta, jak je uvedeno na stránkách Applu, spoléhá na „zabezpečený koprocesor obsahující hardwarového správce klíčů, jehož izolace od hlavního procesoru tvoří přídavnou úroveň zabezpečení.


Skupina hackerů však přišla na závažnou bezpečnostní chybu zmíněného koprocesoru, a to na hardwarové úrovni, takže ji nelze jednoduše opravit softwarovou aktualizací. Tato chyba může ohrozit uživatele iPhonů, iPadů, ale také Maců. Technologie Secure Enclave přitom zůstává funkční i v případě, že je na iPhonu proveden jailbreak. Konkrétně Secure Enclave můžeme najít v těchto zařízeních:

Bezpečnostní chyba, na kterou upozornili čínští hackeři z Pangu Team, umožňuje prolomit zabezpečení koprocesoru a dostat se k v něm uloženým klíčům. Ohrožena tak mohou být důležitá hesla, údaje k platebním kartám apod. V současnosti čekáme na další informace o tom, jak přesně tato zjištěná slabina ovlivní bezpečnost uvedených Apple produktů. K využití hardwarové chyby je obvykle nutné nejprve získat fyzický přístup k zařízení. Pokud tedy vaše Apple zařízení neztratíte, nebo vám jej někdo neodcizí, mohli byste být teoreticky v bezpečí.

Diskuze ke článku
Xaver F. Jandura
Xaver F. Jandura
A k Zemi se blíží obří raketová loď ve tvaru koblihy. Kdy přiletí a co udělá nevíme, ale blíží se. Tolik asi k takové zprávě...
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Tak ono celý iOS je jedna velká slabina, jen na ně se dělá menší útok protože jsou moc lehký cíl :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze