Jak vypadá správné „železo“ pro Windows 11? Nová řada Surface je tu

Jak vypadá správné „železo“ pro Windows 11? Nová řada Surface je tu
Fotografie: Microsoft
  • Surface Studio je nekompromisní konvertibilní zařízení pro profesionály
  • Surface Pro 8 výrazně vylepšuje dovednosti předchůdce
  • Surface Go 3 zůstává stále příjemně levný
  • Představeno bylo i příslušenství v podobě ekologické myši

Microsoft se připravuje na oficiální start Windows 11 a při té příležitosti představuje nový hardware. Došlo i na nový skládací telefon Surface Duo 2, ten však běží na Androidu. Nechybí ale ani přenosné počítače z řady Surface, které mohou pro další výrobce fungovat tak trochu jako etalon toho, jak má takové zařízení s Windows 11 fungovat. Z nově představených zařízení nejvíce zaujme Surface Laptop Studio. Má méně tradiční konvertibilní konstrukci, kterou můžete využít hned třemi způsoby.

Z videa i z popisu je patrné, že zařízení cílí na profesionály. Do přenosného těla se podařilo dostat nekompromisní obrazovku s úhlopříčkou 14,4", rozlišením 2 400 × 1 600 pixelů, obnovovací frekvencí 120 Hz a podporou Dolby Vision. Nechybí ani Surface Slim Pen 2. O pohon se starají procesory Intel 11. generace Core i5-11300H, případně i7-11370H, různé modifikace zahrnují 16 nebo 32 GB RAM a až 2TB disk. Levnější modely budou mít integrovanou grafiku Intel Iris Xe, dražší pak RTX 3500 Ti se 4 GB paměti. A cena? Podobně nekompromisní. Startovací částka je 1 600 dolarů, což s českou DPH znamená asi 42 tisíc korun.

Proto budou běžní zákazníci cílit na Surface Pro 8. Ten má o trochu větší displej než předchůdci (13", 2 880 ×1 920 pixelů) a také umí 120 Hz a Dolby Vision. V základu však bude nabízet 60 Hz, aby se ušetřila energie z baterie. Ani zde však nebudete ochuzeni o náležitý výkon. Vrcholná konfigurace zahrnuje Core i7-1185G7, 32 GB RAM a uživatelsky vyměnitelné SSD s kapacitou 1 TB. Pokud se ale spokojíte s horšími parametry, půjde cenu stlačit až na 1 100 dolarů, což by v Česku mohlo znamenat asi 30 tisíc Kč.

Microsoft samozřejmě nezapomněl ani na ty, kteří ještě nevydělávají, takže je pro ně pořízení počítače obvykle dosti složité. Surface Go 3 prezentuje podobně jako jeho předchůdce coby ideálního společníka pro domácí i školní vzdělávání. Je výborně přenosný a mezigenerační změna se zde odbyla pouhou změnou procesorů. Nejlevnější varianta začíná na 400 dolarech, což by v českých obchodech nemuselo být více než 11 tisíc Kč.

A došlo i na představování příslušenství. Recyklace plastů je sice běžná věc, ale Microsoft (respektive jeho dodavatelé) se je rozhodl nebrat ze žlutých kontejnerů, ale ze světových moří. Celá jedna pětina materiálu na Ocean Plastic Mouse tak byla vytěžena z oceánu, kde by jinak ohrožovala ekosystém a rozkládala se na nebezpečné mikroplasty.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze