Velká parkovací loupež. Falešné QR kódy kradly poplatky za parkování

Velká parkovací loupež. Falešné QR kódy kradly poplatky za parkování
Fotografie: Stanislav Gregor, unsplash.com
  • V několika amerických městech se objevily falešné QR kódy na parkovacích automatech
  • Ty navedly řidiče na falešnou stránku pro platbu parkovného

V létě jsme psali o tom, jak se podvodníci pokusili zneužít tornáda, respektive sbírek na jeho oběti. Stačilo jim jen na oficiálních dokumentech vyměnit QR kód pro provedení platby, čímž také změnili číslo účtu, kam lze dary posílat. V tomto ohledu je zajímavé zjištění, že alespoň v něčem je česká technologická scéna před světovým děním. Server click2houston.com informuje, že se podobný nešvar rozmohl i v texaských městech Houston, Austin a San Antonio, kde před ním na sociálních sítích varují i tamní policejní sbory.


Princip je naprosto shodný. Neznámý pachatel nebo pachatelé umístil na automaty QR kódy, které měly sloužit k zaplacení parkovného. Namísto toho ale navedly nic netušící uživatele na oficiálně vypadající stránku „Quick Pay Parking powered by Passport labs“. Ta však nemá s oficiálním systémem nic společného a navíc hrozí, že se pokusí zneužít získané údaje. Ironií je, že samo město nabízí platbu pouze pomocí bankovek, mincí nebo platebních karet v oficiální aplikaci. Domnělý technický pokrok je tak dílem zločinců.

Parking QR
Zmínka o aplikaci je pravá, QR kód falešný. Jejich kombinace však může leckoho zmást.

Zmíněná stránka je již mimo provoz, přesto však policie ve zmíněných městech nabádá řidiče, aby QR kódy na parkovacích automatech nepoužívali. Strážci zákona nyní ale musí prověřit všech 900 parkovacích automatů, jestli se na nich neobjevuje tento nebo jiný falešný kód. Místní noviny připomínají, že QR kódy se staly populární hlavně během pandemie, kdy se staly vstupenkou na mnoho nejrůznějších míst. Samy o sobě však přinášejí pouze zjednodušení celého procesu, ale ne jeho zabezpečení. Když k tomu přidáte spěch obvykle spojený s platbou parkovného, pak je více než pravděpodobné, že „QR banditi“ byli ve svém počínání úspěšní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze