Apple Watch jsou tu a my jsme je vyzkoušeli (video a dojmy)

20

Kalendář se přehoupl přes 10. dubna a ve vybraných zemích se začínají prodávat, resp. předobjednávat dlouho očekávané Apple Watch. Jednou ze zemí je také Velká Británie, kde jsme hodinky, kolem kterých je velmi rušno, také vyzkoušeli. Podívejte se na naše podrobné první dojmy, video a fotogalerii.

Apple Watch

V londýnské prodejně Apple je jako vždy plno, nyní je počet lidí ještě vyšší kvůli nadšencům, kteří si nové Apple Watch chtějí vyzkoušet – nutno zmínit, že cca polovina lidí jsou zaměstnanci Applu. Na nic nečekám a ihned jdu ke stolům s vystavenými hodinkami. K vidění je větší i menší velikost, tedy s velikostí těla 42mm i 38mm, ve všech nabízených variantách a s nepřeberným množstvím pásků. Hned vedle leží funkční verze bez krycího skla a je tedy možné prohlédnutí zblízka, a co je nejdůležitější, i vyzkoušení samotného prostředí. Jedná se o 42mm verzi s gumovým řemínkem a nerezovým tělem upevněnou na stojanu. Hodinky si ale samozřejmě chci vyzkoušet i na ruce. Od zaměstnanců zjišťuji, že je nutné se registrovat, což zabere přibližně 5 minut a poté v závislosti na počtu lidí před vámi to znamená čekat, až se uvolní jeden ze specialistů na Apple Watch. Já měl štěstí a na řadu se dostal prakticky okamžitě.

Přečtěte si také:

Apple Watch – první pohled

Od nejdražších k nejlevnějším

Zaměstnanec Applu otevírá zásuvku, v níž jsou ukryty všechny modely, samozřejmě mimo zlaté verze Edition, ta se prodává a ukazuje zcela zvlášť. Ceny verzí a pásků naleznete na konci článku. Začínám jednou z nejdražších verzí s ocelovým řemínkem za 859 liber, což při současném kurzu znamená částku atakující 30 000 Kč. Řemínek se dá jednoduše zvětšit nebo zmenšit přidáním či odebráním článku jako u normálních hodinek. Na každém článku je tlačítko, které ho uvolní a funguje to tedy o něco lépe než u normálních hodinek – jednoduché a elegantní. Ihned mě zajímá, jak praktický je mechanismus výměny pásku za jiný. Než jsem to dořekl, pásek byl vyměněn, uchycení k tělu hodinek je skutečně důmyslné – pevné a zároveň snadné na výměnu zároveň.

Apple Watch

První dojem je pozitivní, hodinky krásně obepínají zápěstí, což bude nezbytné například pro měření tepu. Toto se týká všech typů a pásků, uchycení je perfektní a nemáte ani na chvíli pocit diskomfortu. Hodinky jsou na ruce také lehké a vůbec vám nebudou překážet. Je důležité zmínit, že hodinky ve skutečnosti působí mnohem menším dojmem než na fotografiích a 38mm verzi tak považuji za ryze dámskou, přestože ji Apple prezentuje jako unisex. Pánům doporučuji v případě koupě jednoznačně 42mm verzi a i tak si budete říkat, že by mohly být klidně o nějaký ten milimetr větší. Oproti konkurenčním chytrým hodinkám jsou Apple Watch skutečně subtilní.

Cenový střed

Přichází na řadu ocelový pásek s magnetickým úchopem, který je vyobrazen na hlavní stránce Applu za cenu 599 liber, tedy přibližně 20 000 Kč. Vše působí solidně. Magnetické uchycení je silné a spolehlivé. Jakékoliv obavy z rozepnutí tak můžete hodit za hlavu, hodinky vám z ruky prostě nespadnou. Tento pásek je díky jeho variabilitě vhodný pro všechny typy zápěstí a není nutné jej nijak upravovat.

Apple Watch

Čas ubíhá rychlostí světla a já nasazuji poslední ocelové Watch. Konkrétně ty s koženým páskem za 599 liber. Na výběr je hnědá, modrá a černá. Cena je tedy stejná jako u předchozí kovové s magnetickým uchycením. Kůže vypadá hezky, uvítal bych však pěknější hnědou barvu. Jedna existuje ve verzi s hladkým páskem, bohužel pouze pro menší variantu. Uchycení je stejně precizní, pásek je pohodlný a líbí se mi asi více než ten kovový. Nicméně z praktického hlediska je určitě lepší investicí ocel vzhledem k cenám jednotlivých pásků, které můžete nalézt na konci tohoto článku.

Dostupný Sport

Jako poslední si nemůžeme nechat ujít nejlevnější Apple Sport za 339 liber (12 500 Kč). Ty mají oproti třem předchozím hliníkové tělo namísto oceli a gumový pásek, jsou proto lehčí a dle mého názoru náchylnější na poškození těla. Mám proto obavy jak budou vypadat po několika měsících aktivního používání. Na ruce jsou však bez problémů a v komfortu si nezadají ani s dražšími modely. Za pozitivum považuji stejnou hardwarovou výbavu hodinek a tedy plynulý chod systému a vlastně všechny funkce dražších sourozenců. Nejprodávanější budou tak téměř určitě právě ty nejlevnější verze – ať už hliníkové, či ocelové.

Apple Watch

Vzhled je čistě subjektivní záležitost, nicméně pokud bych to měl shrnout, v tomto směru mě Apple zklamal. Hodinky naživo nejsou tak elegantní a hezké, jako na propracovaných lifestylových fotografiích a nijak zvlášť nezaujmou. Oproti konkurenci nijak zvlášť nevyčnívají a připomínají celou řadu dalších hodinek, které již na trhu jsou.

Hodinky jsou vodotěsné, na spodní straně disponují klasicky senzorem pro měření tepu a rozebrat samozřejmě nejdou. Výdrž baterie je předčasné hodnotit, z prvních recenzí je ale jasné, že každodenní dobíjení bude nutností a výdrž rozhodně není silnou stránkou Apple Watch. Nabíjení probíhá přes magnetický konektor na spodní hraně. Hodinkám nechybí mikrofon ani reproduktor, takže je možné jak vyřizovat hovory, tak diktovat texty skrze Siri. Na zápěstí vás hodinky na notifikace upozorní mírným vibrováním.

Apple Watch

Displej potěší

Po zapnutí hodinek samozřejmě jako první zaujme displej, který vypadá skvěle a nemám mu prakticky co vytknout. Pozorovací úhly i barvy jsou vynikající. Stejně tak musím pochválit povrch displeje, který kryje nově safírové sklíčko a prst po něm klouže jako po másle. Jak je to s odolností prozatím nevíme, to ukáže až čas. Bonusem je též nezanechávání otisků prstů, kterých jsem si vůbec nevšiml. Je ale pravdou, že zaměstnanci displeje neustále čistili. Praktické je automatické a spolehlivé rozsvěcení displeje při zvednutí ruky stejně, jako u konkurence.

Vstup do světa Apple Watch

Jak funguje systém Apple Watch, který je postaven na poměrně neobvyklém ovládání? Prim totiž hraje otočná korunka na pravé straně, kterou je možno i stisknout. Stiskem se dostávám do hlavní nabídky, která je uspořádána do jakési matice, která sice vypadá chaoticky, už po několika minutách se ale zorientujete a poté ji používáte naprosto intuitivně, i když ikonky jsou trochu titěrné a ne vždy se vám podaří se trefit a zobrazit kýženou funkci.

Apple Watch

Rolování korunkou je čisté, bez nějakého zasekávání nebo nepřesností. Bohužel jeho použití jsem ne vždy plně využíval. Příkladem může být spuštění aplikace Email z hlavní obrazovky, kliknete na email a po otevření prostě „swipnete“ tak, jak jste zvyklí na mobilu a nemáte potřebu točit kolečkem. Věřím, že takových situací se najde mnohem více, bohužel z důvodu velkého zájmu a pouze několika hodinek jsem neměl možnost důsledně prozkoumat všechny možnosti a především funkce samotných hodinek, které jsou bez propojení s telefon velmi omezené.

Rád bych ale vyzdvihl mapy, u kterých zoomování rovněž probíhá pomocí korunky, klasické gesto pinch-to-zoom nefunguje. Mapy jsou zpracovány velmi pěkně, a oproti konkurenčnímu Googlu, kde na Android Wear zcela chybí, jde o výraznou výhodu, i když jsem trochu skeptický k jejich použitelností nejenom z hlediska výdrže baterie, ale také celkového pohodlí – telefon to nenahradí. Podlouhlé tlačítko poté slouží k zobrazení oblíbených kontaktů, se kterými můžete rychle komunikovat. Hodinky pak obsahují celou řadu aplikací, další si můžete doinstalovat skrze obslužnou aplikaci ve vašem iPhonu.

Apple Watch

Co musím vyzdvihnout je rozhodně plynulost prostředí, která je příkladná. Hodinky se nesekají, prostředí nepadá a vy budete mít pocit, jako byste pracovali na menším iPhonu. Prostor ke zlepšení tu přesto je, při spouštění aplikací si totiž počkáte a například Mapy nebo podobné náročnější programy se spouštějí déle, než by bylo milé.

Cena a dostupnost: největší problém

Chytré hodinky jsou s námi již nějakou dobu a ty nejdražší kousky se pohybují kolem 8 až 10 tisíc Kč, na kterých ale Apple Watch teprve začínají a za dražší varianty (o zlaté verzi Edition ani nemluvě) si připlatíte další (klidně i desítky) tisíc. Vzhledem k tomu, že hodinky nenabídnout oproti už zavedené konkurenci nic navíc a jejich design také není nijak zajímavý, jsou ceny opravdu nepřiměřeně vysoké.

  • Apple Watch Sport (38 mm) – 349 dolarů (10 605 korun s DPH)
  • Apple Watch Sport (42 mm) – 399 dolarů (12 100 korun s DPH)
  • Apple Watch (38 mm) – od 549 dolarů (16 700 korun s DPH) až po cca 30 tisíc Kč dle pásku
  • Apple Watch (42 mm) – 599 dolarů (18 200 korun s DPH) až po cca 33 tisíc Kč dle pásku
  • Apple Watch Edition – nejlevnější od 10 000 dolarů (300 000 korun s DPH), nejdražší model má stát více než 17 000 dolarů (přes půl milionu korun)

To platí i o cenách pásků, které jsou rovněž velmi drahé.

  • Sportovní pásek – 49 dolarů (1 490 korun s DPH)
  • Milánský pásek – 149 dolarů (4 520 korun s DPH)
  • Kožený pásek – 149 dolarů (4 520 korun s DPH)
  • S klasickou přezkou – 149 dolarů (4 520 korun s DPH)
  • S moderní přezkou – 249 dolarů (7 600 korun s DPH)
  • Kroužkový náramek – 449 dolarů (13 600 korun s DPH)

Druhým důležitým bodem je skutečnost, že zde hovoříme o spotřební elektronice, která zastarává stále rychleji a u chytrých hodinek to platí dvojnásob. Nutnost investovat například každý druhý rok do hodinek za 30 tisíc Kč tedy asi nebude pro každého a Apple cílí spíše na movitější klientelu.

Kamenem úrazu je i dostupnost. Hodinky Apple Watch lze nyní v několika zemích předobjednat, konkrétně je seženete v USA, Anglii, Číně, Austrálii, Kanadě, Francii, Německu, Japonsku a Hong Kongu. Do prodeje pak v těchto zemích vstoupí 24. dubna, kdy je bude možno zakoupit i přímo na prodejně. Dostupnost v Česku oznámena zatím nebyla stanovena a v nejbližších měsících jí zřejmě očekávat nemůžeme.

Hodinky jsou ale již téměř vyprodané a samotného mne tak zajímalo, kdy bych mohl očekávat mé „vysněné“ Watch v případě, že je objednám dne 12. dubna 2015 v Londýně s doručením rovněž v britském hlavním městě. Odhadovaná doba přelomu července a srpna mi ale vyrazila dech. Pokud jste si hodinky nestihli předobjednat, počítejte s podobně dlouhou dodací dobou i na ostatních trzích, například v Německu jde momentálně o červen až červenec. Apple buď vytváří bublinu nedostupnosti a exkluzivity, díky které nebudou lidé váhat do hodinek investovat, nebo se potýká s výrobními problémy a momentálně není možné navýšit výrobní kapacity. Ať už je pravdivá kterákoliv verze, jisté je to, že v budoucích měsících budou Apple Watch velmi nedostatkovým zbožím.

Apple Watch

Drahé, ale kvalitní. Úspěch zatím nezaručen.

První dojem z hodinek Apple Watch je smíšený. Zaujme rozhodně precizní konstrukce, subtilní rozměry a fakt, že menší verzi mohou běžně nosit i ženy, pro které jsou jiné chytré hodinky zpravidla příliš masivní. Kvalitní je rovněž displej a potěší široká variabilita verzí a kvalita zpracování (i pásků, které si navíc snadno vyměníte).

Ovládání je překvapivě pohodlnější a intuitivnější, než se může z fotografií nebo videa zdát, na aplikace uspořádané do včelí plástve si zvyknete relativně rychle. Běh hodinek je také rychlý, s výjimkou spouštění náročnějších aplikací. Pozitivně musím zhodnotit také voděodolnost a celkovou funkční výbavu, která však více méně kopíruje výbavu, kterou přinesly už před rokem konkurenční výrobci. Zklamou naopak špatnou výdrží a kamenem úrazu může být také cena a velmi špatná dostupnost v následujících měsících.

Bude nepochybně zajímavé sledovat, zda se Applu podaří ke koupi opět silou marketingu přesvědčit velké množství lidí, nebo bude cena, případně horší výdrž nakonec překážkou většího rozšíření hodinek s nakousnutým jablkem. Konkurenční Google by měl brzy umožnit používání hodinek s Android Wear i s iPhonem, což může mít na prodejnost Apple Watch rovněž vliv, zejména vzhledem k tomu, že hodinky s Android Wear nabízí výrazně větší variabilitu.

Technické parametry Apple Watch 38 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce38 × 32,4 × 12,6 mm, 40 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,5" (272 × 340 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetApple A4,
Paměťvnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor250 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostleden 2016, 9 300 Kč
Diskuze ke článku
Hologos
Zajímavé, že v podcastu Martin vyčítal prostředí, že se seká a teď v článku plynulost vychvaluje.
Jirka T.
Rad bych raději viděl videorecenzi na smartwatch 3 od SONY....
Budis
mobilesman
Je gear fit kompatibilní s galaxy s6 ? Myslím ze musí byt ale chtěl bych si to ujistit

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze