Apple Watch jdou do prodeje: vydrží jen 18 hodin a jsou drahé

81

Je to přesně půl roku, co spatřily světlo světa chytré hodinky Apple Watch. Tenkrát ještě v rané prototypové fázi zaujaly většinu publika. Dnes Apple v San Franciscu odhalil detaily k Apple Watch, včetně dostupnosti a podrobných cen. Ty nejvyšší přesahují půl milionu korun. Apple ukázal i plejádu aplikací a oznámil konečnou výdrž hodinek.

Můžeme začít několika základními fakty, které už známe. Hodinky Apple Watch budou dostupné ve třech různých variantách a dvou odlišných velikostech. Apple Watch jsou standardní kovové hodinky s tradičním vzezřením. Apple Watch Sport jsou určeny pro sportovní nadšence, mají syntetický pásek a odolnější povrchovou úpravu. Poslední variantou jsou Apple Watch Edition, exkluzivní, 18karátovým zlatem pokryté hodinky pro ty nejnáročnější z nás. Na každých hodinkách si můžete přizpůsobit, jak bude váš ciferník vypadat a co bude zobrazovat.

TIP: Přivítejte Apple Watch: jsou kovové, měří tep a spojíte je s iPhonem

Apple Watch
Apple Watch jsou dostupné v několika různých variantách

Posunutím prstem zespoda nahoru ze základní obrazovky se dostaneme na obrazovku „Glances“ (nahlédnutí), na které se vám zobrazí nejaktuálnější a nejrelevantnější informace k vašemu životu – počasí, poloha, zmeškaná upozornění a další zajímavosti. Mezi Glance obrazovkami naleznete také ovládání hudby, takže můžete přepínat písničky, aniž byste museli vytahovat váš telefon z kapsy. Na zprávy dokážou hodinky upozornit tichým vibrováním a při telefonátu se vám na displeji hodinek zobrazí jméno volajícího a také možnost telefon buď přijmout, nebo odmítnout, opět bez nutnosti sahat do kapsy. Díky mikrofonu a reproduktoru lze hovor i vyřídit.

Apple Watch
Tim Cook během konference v Cupertinu

Pokud dáte spíše na zdravý životní styl, z hodinek můžete ostatním Apple Watch uživatelům posílat váš aktuální srdeční tep a podělit se tak o vaše sportovní aktivity novým způsobem. Celkově vás hodinky budou motivovat k tomu, abyste méně seděli a více se věnovali pohybu. Každé pondělí vám hodinky navrhnou váš denní cíl, který byste měli splnit a vylepšit tak výsledek z předchozího týdne. Během sportování můžete zapnout přesnější měření podle zvolené aktivity, takže si můžete vybrat například běhání, chůzi nebo například cyklistiku.

Apple Watch
Glance obrazovky a zobrazení hovoru

Dále je zde chytré provázání notifikací, takže upozornění na iPhonu se vám automaticky zobrazí i na hodinkách. Používat můžete Siri k zadávání rozkazů stejně, jako na vašem telefonu s iOS. Na čem si Apple hodně zakládá, je zástup aplikací, které budou při spuštění prodeje dostupné. Již nyní můžete v USA použít aplikaci v hodinkách k placení v různých restauracích a obchodech. Kromě Apple Pay si díky NFC můžete hodinkami odemknout i váš pokoj. Prvním hotelovým řetězcem, kde to bude možné, bude W. Můžeme tak počítat s aplikacemi jako je Instagram, Uber, Passbook, SPG a mnoho, mnoho dalších.

Apple Watch
Různá provedení – Apple Watch Sport, Apple Watch a Apple Watch Edition

Baterie má podle Applu pohánět hodinky celý den běžného používání, tedy konkrétně 18 hodin. Nabíjení probíhá přes magnetický konektor na spodní hraně. Apple Watch budou spolupracovat pouze s iPhonem 5, 5c, 5s, 6 a 6 Plus s iOS 8.2. S iPady tedy spolupracovat nebudou. Nakonec asi to nejdůležitější. Apple oznámil také cenu a dostupnost. Hodinky bude možno předobjednat od 10. dubna v USA, Anglii, Číně, Austrálii, Kanadě, Francii, Německu, Japonsku a Hong Kongu za následující ceny. Do prodeje pak v těchto zemích vstoupí 24. dubna. Dostupnost v Česku oznámena zatím nebyla.

  • Apple Watch Sport (38 mm) – 349 dolarů (10 605 korun s DPH)
  • Apple Watch Sport (42 mm) – 399 dolarů (12 100 korun s DPH)
  • Apple Watch (38 mm) – od 549 dolarů (16 700 korun s DPH) až po cca 30 tisíc Kč dle pásku
  • Apple Watch (42 mm) – 599 dolarů (18 200 korun s DPH) až po cca 33 tisíc Kč dle pásku
  • Apple Watch Edition – nejlevnější od 10 000 dolarů (300 000 korun s DPH), nejdražší model má stát více než 17 000 dolarů (přes půl milionu korun)

K dispozici budou také alternativní pásky, jejichž ceny budou následující.

  • Sportovní pásek – 49 dolarů (1 490 korun s DPH)
  • Milánský pásek – 149 dolarů (4 520 korun s DPH)
  • Kožený pásek – 149 dolarů (4 520 korun s DPH)
  • S klasickou přezkou – 149 dolarů (4 520 korun s DPH)
  • S moderní přezkou – 249 dolarů (7 600 korun s DPH)
  • Kroužkový náramek – 449 dolarů (13 600 korun s DPH)
Různé druhy pásků

Zdroje: theverge.com, apple.com, 9to5mac.com, theverge.com, store.apple.com, apple.com

Diskuze ke článku
Jakub
Měl jsem jako jeden z mála dobrý pocit z hodinek po první tiskovce, ale tohle je holý nesmysl.
Větší smysl snad dává i ten Samsung Galaxy S6. Mnohem větší.
Jako fanoušek Windows přeji úspěch Android Wear, Galaxy S6 a One M9
Irbe
Je to dotazene zarizeni,ale jednodenni pouzitelnost to zabiji,zvlast,kdyz bude potreba dalsi druh nabijecky. Treba to zacne byt pouzitelne tak ve treti verzi,jako iPhone :-)
Tomino


Už by mali v tom apple prestať fetovať, alebo huliť trávu....uplny nezmysel...vlastne cele to s hodinkami... Dost uz cloveka otravju v mobile pracovne emali, v praci stres, nofifikacie z facebooku, twiteru a pod...a este sa mam zakaždým pozerať ako taký čurák na hodinky? OMG...dnes už rozumny ludia vypinajú mobili a tupci sa snažia uplne zahltiť kadejakými spravami a notifikaciami...a tvaria sa aký sú in? pritom su to len ovce!
remedy
Jako fanda applu jsem se na hodinky těšil, ale jsem zklamán :( Nic nového, jen škaredý ukazatel času za 10000.-. Za tu cenu mám modní hodinky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze