Meta chce v Evropě umožnit skrze Facebook stahovat aplikace pro Android a iOS

Meta chce v Evropě umožnit skrze Facebook stahovat aplikace pro Android a iOS
Fotografie: Austin Distel, unsplash.com
  • Díky zákonu EU o digitálních trzích vidí Meta příležitost konkurovat obchodům s aplikacemi
  • Nebude však pravděpodobně samotná, v podobném duchu už se před pár měsíci vyjádřil i Microsoft

The Verge informoval o tom, že společnost Meta, která stojí za sociálními sítěmi jako Facebook, Instagram či Whatsapp, plánuje umožnit lidem v Evropské unii přímé stahování aplikací prostřednictvím reklam na Facebooku. Fakticky by tak mohla začít konkurovat obchodům s aplikacemi od společností Google a Apple.


The Verge uvádí, že nový typ reklamy má být spuštěn v pilotním provozu s několika vývojáři aplikací pro Android již koncem tohoto roku. Firmě se naskytla tato příležitost díky nové regulaci v EU nazvané Digital Markets Act (DMA), která by měla vstoupit v platnost na jaře příštího roku. Kvůli ní budou obchody s aplikacemi nuceny otevřít mobilní platformy alternativním způsobům stahování aplikací, kterým se přezdívá sideloading.

Ten už je na Androidu technicky možný, ovšem Google jej ztěžuje různými varováními, která mohou uživatele odradit, stejně jako byrokracií spojenou s licencemi a platebními metodami. Meta vývojářům, kteří se účastní pilotního projektu, tvrdí, že když budou hostovat své aplikace pro Android a umožní uživatelům Facebooku stahovat je přímo, aniž by byli přesměrováni do Obchodu Play, dočkají se vyšší míry konverze u reklam na instalaci svých aplikací na Facebooku. Minimálně zpočátku si pak Meta neplánuje brát podíl na příjmech z aplikací.

Mluvčí společnosti Meta Tom Channick toto vše potvrdil Alexu Heathovi z The Verge prostřednictvím e-mailu. „Vždy jsme měli zájem pomáhat vývojářům s distribucí jejich aplikací a nové možnosti by v tomto prostoru zvýšily konkurenci. Vývojáři si zaslouží více způsobů, jak snadno dostat své aplikace k lidem, kteří o ně stojí,“ uvedl. Společnost Google na žádost o komentář pro The Verge nijak nereagovala.

Meta nebude jediná

Společnost Meta není sama, kdo se chce stát distributorem mobilních aplikací, až vstoupí v platnost DMA EU. V březnu Microsoft uvedl, že doufá, že v příštím roce spustí v Evropě alternativní obchod s aplikacemi a hrami pro iOS a Android.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze