Centaurus od Microsoftu se odhaluje na dalších patentových nákresech

2× aktualizováno
Centaurus od Microsoftu se odhaluje na dalších patentových nákresech
  • V Microsoftu testují zařízení připomínající knihu
  • Bude mít dva 9palcové displeje s poměrem 4:3
  • Poběží na speciálně odlehčených Windows a může spouštět aplikace pro Android

Aktualizováno 4. 9. 2019

Německý windowsunited.de dnes upozornil na sérii dalších patentů, které by se mohly vztahovat k delší dobu chystanému zařízení od Microsoftu s kódovým označením Centaurus. První patentový nákres poukazuje na možné způsoby používání ohebného zařízení. Druhý patent pak na využití magnetů umístěných po stranách zařízení. Více bychom se mohli dozvědět již na začátku října, kdy má Microsoft představit nová zařízení.

Aktualizováno 26. 6. 2019

Podrobnosti níže v článku se zmiňují o prototypu zbrusu nové kategorie osobních počítačů, kterou už ve své centrále testuje Microsoft. Reportérovi z forbes.com se podařilo získat další zajímavé informace o tomto kousku elektroniky, který prozatím nese jméno Centarus.

První zajímavý fakt je, že Microsoft nevsadí na ohebný displej, ale použije dva nezávislé zobrazovače o úhlopříčce 9 palců s poměrem stran 4:3. Je to tak trochu jiný přístup, než po jakém sáhlo Lenovo. Jako procesor zde bude figurovat Intel s 10nm technologií.

Jako operační systém bude Centaura pohánět nová odnož Windows nazvaná Windows Core OS. Protože hodně věcí bude mít společných s dlouho vyvíjeným, ale nakonec nevydaným projektem Andromeda, bude prý velice dobře připraven na aplikace napsané pro Android. Nepadla zmínka, jestli to bude jejich nativní spouštění anebo bude potřeba jednoduchý port, avšak obojí by mohlo snadno vyřešit problém s nedostatkem aplikací, který byl jednou z hlavních příčin neúspěchu mobilních Windows.

Původní informace z 5. 6. 2019

V Microsoftu se už delší dobu snaží uvést v život zařízení se dvěma displeji, které by spíše než počítač připomínalo zápisník, avšak plně digitální. Už před deseti lety mělo toto snažení kódové označení Courier. Z něj sice nikdy nevzešel reálný produkt, ale celé snažení sublimovalo do mýtického projektu Andromeda. Po špatných zkušenostech s telefony se ale v Redmondu rozhodli opět pro něco většího, tentokráte se ale dostali k funkčnímu prototypu.

Centaurus

Ten prozatím testuje Microsoft mezi svými zaměstnanci, ale jak se podařilo zjistit reportérovi z theverge.com, před hardwarovým oddělením se kvůli tomu tvoří dlouhé fronty. Jako operační systém je zde použita odlehčená verze operačního systému Windows, o které softwarový gigant nedávno mluvil jako o moderním operačním systému.

Máme tedy před sebou novou větev přenosných počítačů, a to jak z hardwarového, tak softwarového hlediska? Rádi bychom věřili, že ano, ale tento prototyp čeká do cíle ještě dlouhá cesta – pokud půjde na trh, tak nejdříve v příštím roce.

Diskuze ke článku
Blue Sun
A teď cucáci sledujte, jak se dělají počítače!
Jaroslav Hronek
Jaroslav Hronek
Nudle jsi ty Cardo, už jsi s tím trapný
Carda
Vždyť to vypadá jak ta věc od Lenova a to je to na co čeká?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze