Android 14 slibuje vyšší bezpečnost, přístupnost a hlavně přizpůsobení

3
Android 14 slibuje vyšší bezpečnost, přístupnost a hlavně přizpůsobení
Fotografie: Google
  • Nový Android omezí staré aplikace, u těch novějších bude přísnější při udělování povolení
  • Google se věnuje osobám s horším zrakem a sluchem
  • Spousta drobností vylepší výdrž na baterii a její životnost
  • Nástroje s umělou inteligencí pomohou přizpůsobit telefon přesně podle sebe

Vedle telefonů a dalších novinek nesmí při představování zásadních novinek Googlu chybět ani zmínka o jeho operačním systému Android pro mobilní telefony. I když se mu Google v nabitém programu své prezentace výslovně nevěnoval, je jasné, že nové Pixely a posléze řada dalších telefonů poběží na Androidu 14. I když jej společnost navenek neoznačuje kódovými názvy podle sladkostí, interně se této tradice drží, a tak se můžete setkat s názvem Upside Down Cake. Jedná se o ovocný dort, který se peče vzhůru nohama. Své ozdoby tak odhalí až v okamžiku, kdy se vyklopí z pečicí nádoby. A jaké překvapení si pro nás přichystal?

Bezpečnost

Jako vždy je je alfou a omegou při představování nových verzí Androidu slovo bezpečnost, konkrétně to, jak se jej autoři snaží vylepšovat. Mnoho změn proběhne samozřejmě skrytě a vycházejí ze dříve nalezených chyb a aplikovaných záplat. Pro uživatele jsou však důležitější změny v uživatelském rozhraní, na které dříve nebo později narazí.

A ne vždy do je příjemná změna pro každého. Jedním z největších rozdílů mezi Androidem 14 a 13 je, že nová verze blokuje instalaci starších aplikací pro Android. Google uvádí, že tato změna se konkrétně zaměřuje na aplikace vytvořené pro rozhraní API systému Android 5.1 Lollipop a starší. Tyto staré aplikace vám v telefonu po aktualizaci zůstanou. Důvod je ale poměrně zásadní: malware se často zaměřuje na starší úrovně API, které nevyužívají modernější zabezpečení a ochranu soukromí.

Pokud vás aplikace v systému Android 13 a starších verzích požádá o povolení přístupu k fotografiím a videím, můžete říct ano, nebo ne. V Androidu 14 máte o něco větší kontrolu. Nyní budete moci aplikacím povolit přístup k určitým fotografiím a videím. Nově vás také Android upozorní na to, pokud se změnily podmínky používání aplikací, které od vás žádají některé citlivé údaje, například polohu.

Další změny týkající se bezpečnosti je například omezení animací při zadávání PINu, aby jej útočník nemohl jednoduše odpozorovat. Android 14 odstraňuje nutnost stisknout tlačítko OK po zadání kódu PIN. Místo toho stačí zadat číslo a telefon se odemkne.

Přístupnost

Mobilní telefon je pro nás nepostradatelný pomocník a obzvláště to platí pro uživatele, kteří se potýkají s nějakými zdravotními omezeními. Například ti se slabým zrakem určitě ocení, že Android nyní umožní zvětšit velikost textu až na 200 %. Použito má být nelineární škálování, díky kterému už se nebude zvětšovat text, který už velký, a tedy dobře čitelný, je.

Pro ty, kteří hůře slyší, bude určitě přínosné, že se je Android bude snažit důrazněji upozornit na nové notifikace pomocí blikání diody blesku nebo displeje. V nastavení přístupnosti můžete povolit i kombinaci obojího.

Výdrž a životnost baterie

I přes značné pokroky v poslední době je slabinou většiny mobilních zařízení výdrž na nabití. To je dané jak hardwarovými omezeními, tak i neefektivitou aplikací a operačního systému. Změny v Androidu 14 ale nezpůsobí revoluci, nicméně každá ušetřená minuta se počítá. Zásadní novinka umožňuje udělat si přehled o stavu baterie. Přímo operační systém prozradí kdy byla baterie vyrobena i kolika nabíjecími cykly si prošla.

Další novinky se pak zaměřují spíše na šetření. Google upravuje dvě rozhraní API systému Android (služby na popředí a plánovač úloh) s cílem zvýšit efektivitu úloh, jako jsou činnosti na pozadí a stahování velkých souborů. Přibude také nové oprávnění pro budíky, časovače a jiné aplikace, protože jejich běh na pozadí spotřebovává zdroje a tuto funkci někteří vývojáři v minulosti zneužívali.

Pro ještě hezčí Android

Samozřejmě nezůstalo jen u technických novinek. Dalším zaklínadlem této doby je přizpůsobení a Android 14 v tomto ohledu dělá velké kroky kupředu. Podobně jako iOS se ve velkém pouští do změn v zamykací obrazovce. Ta už nemá být jenom bezpečnostním prvkem chránícím telefon před neoprávněným použitím, ale lze si ji přizpůsobit widgetů, tapet, balíčků ikon a dalších nastavení.

Na telefonech s tímto systémem bychom se také měli dočkat možnosti zapojit umělou inteligenci, tedy schopnost generovat tapety přesně podle vašeho zadání nebo podkladů.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Pár informací ohledně android 14:

.notebookcheck./Android-14-fuer-Google-Pixel-6-Pixel-7-und-Co-ist-da-mit-frischem-Design-Ultra-HDR-und-neuer-Kamera-App.757312.0.html
Zatím v němčině 😂
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Xiaomi 13/Pro a 12T dostávají android 14:
.notebookcheck./Xiaomi-begins-stable-Android-14-global-rollout-with-Xiaomi-12T-Xiaomi-13-and-Xiaomi-13-Pro.757556.0.html
Franta Vomáčka
Franta Vomáčka
tak jsem zkusil na plnohodnotném A14 a Googledialeru s poslední aktualizací vyhledat přes T9 kontakt "Štěpán" a stále nic. Tohle je prostě ostuda. Pouze přes vyhledávací řádek, jinak zkrátka písmena s diakritikou ignoruje. Takže opět budu muset používat nějakou alternativu. To je samé Ai, na fotkách není to co jsem vyfotil, ale co bych asi chtěl vyfotit (neříkám že je to špatně), ale Štěpána mi to v kontaktech nenajde.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze