Android konečně začíná upozorňovat na to, že vás sledují neznámé trackery

1
Android konečně začíná upozorňovat na to, že vás sledují neznámé trackery
Fotografie: Apple
  • Prozatím funguje pouze upozornění na AirTagy od Applu
  • Google ale jedná s dalšími výrobci o rozšíření dostupnosti výstrah i na další modely
  • Podmínkou pro využití funkce je jen Android 6.0 a novější

Google konečně implementoval funkci upozornění na sledování neznámými trackery, jak oznámil ve svém blogu. Už květnu se přitom společnosti Apple a Google zavázaly, že pomohou bojovat proti zneužívání Bluetooth zařízení pro nežádoucí sledování polohy, jak trefně glosoval kolega Ondřej Pohl. Ve společném prohlášení firmy uvedly, že klíčovým prvkem pro omezení zneužívání tzv. trackerů je univerzální řešení na úrovni operačního systému, které dokáže detekovat sledovací zařízení různých společností.

Partnerství mezi společnostmi Apple a Google má za cíl vyvinout jednotné řešení, které zlepší odhalitelnost trackerů, jako je například Apple AirTag. Jak dodává phonearena.com, Google nyní splnil jeden ze slibů, které dal na letošní konferenci Google I/O, když oznámil, že v budoucnu zavede upozornění na neznámé trackery pro zařízení se systémem Android, což se stává právě nyní.

Jak ilustruje video výše, prostřednictvím nové funkce budou uživatelé systému Android automaticky upozorněni, pokud se neznámé sledovací Bluetooth zařízení vzdálí od osoby, která jej spravuje, a bude cestovat s vámi. Po otevření upozornění ve vašem smartphonu či tabletu se objeví podrobnosti, včetně možnosti zobrazit mapu s místy, kde byl tracker spatřen, jak s vámi cestuje.

Kromě toho mohou uživatelé klepnutím na možnost „Přehrát zvuk“ nechat tracker vydávat zvuk, který jim pomůže jej lokalizovat, aniž by o tom věděl majitel trackeru. Zajímavé je, že některé Bluetooth trackery mohou dokonce sdílet sériové číslo nebo další informace o majiteli zařízení, když přiblížíte zařízení k zadní straně telefonu. Tyto dodatečné informace mohou zahrnovat i poslední čtyři číslice jejich telefonního čísla.

Nová funkce podle Googlu také umožňuje ručně prohledat své okolí, zda se v něm nenachází sledovací zařízení, aniž byste museli čekat na upozornění. Funkce ručního skenování detekuje všechna sledovací zařízení v okolí, která jsou oddělena od svých majitelů. Najdete ji v Nastavení – Bezpečnost – Nouzové situace – Upozornění na neznámé sledovací zařízení – Skenovat nyní.

Upozornění na neznámé trackery prozatím funguje pouze s Apple AirTagy, jak potvrdil Google v blogu. Dodává však, že spolupracuje s výrobci dalších tagů na rozšíření dostupnosti výstrah i na další modely. Funkce se mezi uživatele začne šířit ještě tento měsíc, podmínkou je jen Android 6.0 a novější.

Diskuze ke článku
wwwHDwallpapersEU
wwwHDwallpapersEU
Naposledy upraveno: 29. 7. 2023 10:34
Čímž se stává z airtagu předraženej krám co je úplně k ničemu, když každého zloděje co vám ukrad tašku/kolo/auto okamžitě upozorní, že tam máte lokátor a ještě začne pípat :D

imho lokátory s vlastní simkou stojí méně a na tajné sledování se hodí více... Holt jak z užitečného hlídacího zařízení udělat zbytečnej elektroodpad

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze