Analytici radí, kdy nejvýhodněji prodat váš iPhone před příchodem iPhonů 15

1
Analytici radí, kdy nejvýhodněji prodat váš iPhone před příchodem iPhonů 15
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Analytici ze SellCell zkoumali úbytek hodnoty iPhonů v souvislosti s uvedením nové řady
  • Špatně načasovaný prodej může vést ke ztrátě ve výši tisíců korun

iPhony jsou známé skutečně dlouhou softwarovou podporou, ale například i možností si přímo v systému zkontrolovat kondici baterie, respektive maximální kapacitu nabití baterie oproti výchozímu stavu. Poměrně běžně tak používají majitelé iPhonů telefon třeba i několik let, ovšem najdou se i tací, kteří chtějí mít zkrátka každý rok ten nejnovější model. A pokud svůj původní iPhone nepošlou dál v rámci rodiny, pravděpodobně jej nabídnou k prodeji. Právě na otázku, kdy je nejvýhodnější prodat svůj původní iPhone před příchodem očekávané řady iPhonů 15, se zaměřili analytici sellcell.com. Jaké jsou jejich poznatky?

Prodávat nejlépe v srpnu?

Ačkoliv v tuto chvíli prozatím neznáme oficiální termín, lze s velkou jistotou předpokládat, že iPhony 15 budou představeny v druhé polovině září. Z historických dat je pak zřejmé, že starší generace klesají na ceně takřka okamžitě po uvedení novinek. V případě iPhonu 8 a iPhonu X pak musí majitelé zvážit případný prodej ještě dřív, neboť se na tyto zařízení nedostane iOS 17, který je momentálně již dostupný v beta verzi.

SellCell tak za účelem zjištění nejvýhodnějšího časového okna pro prodej staršího iPhonu analyzoval data z předešlých let se zaměřením na výkupní ceny iPhonů před a po představení nejnovější generace. Z analýzy pak vyšlo najevo, že prodej iPhonu příliš pozdě může vyústit ve ztrátu až 65 % doporučené prodejní ceny. Během čtyř týdnů předcházejících představení nových iPhonů, pak může hodnota iPhonů klesnout až o 261 dolarů (zhruba 5,5 tisíc korun).

Nejvhodnější doba pro prodej staršího iPhonu má být mezi 19. a 26. srpnem.

A kdy je tedy nejvhodnější doba na prodej staršího iPhonu? Podle SellCell se jedná o termín mezi 19. a 26. srpnem. Jinak riskujete ztrátu hodnoty ve výši až 65 % doporučené prodejní ceny.

V roce 2021 iPhony 11 a iPhony 12 přišly o hodnotu ve výši až 189 dolarů (zhruba 4 tisíc korun) mezi 26. srpnem a 23. zářím, tedy 28 dní před představením iPhonů 13. Jednalo se o ztrátu až 60 % hodnoty z doporučené prodejní ceny. To se opakovalo také v roce 2022, kdy iPhony 12 a 13 pozbyly na hodnotě ve výši až 261 dolarů (5,5 tisíc korun) mezi 19. srpnem a 16. zářím, což představovalo až 65 % hodnoty z doporučené prodejní ceny.

Diskuze ke článku
Marek Smidak
Marek Smidak
A co mají lidi dělat měsíc bez telefonu analytici neradí? 😁 A to možná ještě déle, protože pravděpodobně bude opět špatná dostupnost.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze