Jak na iPhonu pořídit dlouhý screenshot?

Jde to i bez aplikací třetích stran
2
Jak na iPhonu pořídit dlouhý screenshot?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Rolující nebo dlouhý screenshot zachytí nejen část aktuálně viditelnou na displeji, ale „oskenuje“ i obsah níže
  • Jak rolující screenshot zachytit na iPhonech bez použití aplikací třetích stran?

Přechod z Androidu na iOS přináší překlenovací období, během něhož si uživatel zvyká na nové rozhraní a logicky srovnává schopnosti systémů. Jednou z velmi oblíbených a praktických funkcí je přitom pořízení rolujícího (dlouhého) screenshotu. Takového, který zachytí nejen část aktuálně viditelnou na displeji, ale pokračuje dolů a „oskenuje“ i obsah níže.

Rolující screenshot patří k jedněm z nejužitečnějších funkcí moderních telefonů, přesto se může zdát, že iOS tuto možnost nenabízí, neboť po zmáčknutí kombinace vypínacího tlačítka a zvýšení zvýšení hlasitosti dojde pouze k pořízení statického screenshotu. Naštěstí se však skutečně jedná pouze o iluzi, neboť tato možnost na iPhonech už nějaký ten pátek je. Jak tedy rolující screenshot zachytit i na iPhonech bez použití aplikací třetích stran?

Nejprve statický screenshot, poté rolující

Zatímco u smartphonů s Androidem stačí k pořízení rolovacího screenshotu často kliknout na jediné tlačítko nebo udělat gesto svajpnutí dolů v místě náhledu pořízeného screenshotu, v případě iPhonů je potřeba provést více kroků, které si níže popíšeme.

  1. V prvé řadě je nutné pořídit screenshot, nejběžněji již zmíněnou kombinací zmáčknutí vypínacího tlačítka a horní polohy ovládání hlasitosti (pořídit screenshot lze však například i poklepáním na záda iPhonu, pokud si tuto možnost aktivujete)
  2. Následně klikněte na náhled, který se objeví v levém spodním rohu
  3. Nahoře se objeví vedle sebe dvě možnosti, a to „Obrazovka“ a „Celá stránka“, klikněte na „Celá stránka“
  4. Podobně jako u statického screenshotu, i rolující (dlouhý) screenshot lze upravovat, zadat do něj poznámku před uložením apod.
  5. Pokud nechcete zachytit celou délku stránky, klikněte na ikonku vedle možnosti Hotovo v levém horním rohu připomínající čtverec, takto lze upravit délku (ale i šířku) screenshotu
  6. Kliknutím na „Hotovo“ lze vybrat možnosti uložení screenshotu
Pořízení rolujícího screenshotu na iOS je otázkou pár sekund, vhod přijdou i možnosti úprav

Jak vyplývá z výše uvedeného postupu, kvůli pořízení rolujícího screenshotu rozhodně není nutné si do iPhonu stahovat další aplikace sloužící pouze pro tento účel. Vše potřebné (včetně úprav dlouhého screenshotu) totiž zvládá již iOS.

Diskuze ke článku
Mates Vašíček
Mates Vašíček
To nemyslíte vážně, že? Jeden drobnej detail jste vynechali. Toto funguje pouze v Safari!
Miro Roganský
Miro Roganský
PRESNE TAK. INDE AKO V SAFARI TO NEFUNGUJE. Pán redaktor, treba pracovať prestížnejšie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze