ZTE Grand X IN: smartphone s Intel Atom se bude prodávat i v ČR

Čínský dravec ZTE představuje další ze skromné skupiny smartphonů postavených na čipové sadě od Intelu. ZTE Grand X IN se dále chlubí 4,3 palcovým qHD displejem, 8 Mpx fotoaparátem nebo podporou NFC.

Intel už docela dlouhou dobu prohlašuje, že se chce stát jedním z nejvýznamnějších hráčů mezi výrobci mobilních čipsetů. Navzdory těmto chvástavým řečem se ale na trhu zatím objevilo tak málo smartphonů, že byste je bez potíží spočítali na prstech jedné ruky. Povětšinou se navíc jedná spíše o jakési testy bez větších ambicí na prodejní úspěch. Za všechny zmiňme například na začátku května představený Orange San Diego od výrobce Gigabyte. Těžko říci, jaký problémy provázejí Intel při snaze o větší rozšíření své platformy na mobilní zařízení. Každopádně dnes se světu představuje další kousek s procesorem Intel Atom. O jeho výrobu se tentokráte postaralo čínské ZTE.

Tohle už jsme někde viděli

ZTE Grand X IN vypadá úplně stejně jako současný model Grand X, který se chystá v září i na český trh. Ten ale pracuje s naprosto odlišným SoC Tegra 2 od nVidie. Dnešní novinka v sobě naproti tomu integruje čipset Intel XMM 6260 s procesorem Atom Z2460 nataktovaným na 1,6 GHz. Možná se vám zdá, že na dnešní dobu je jednojádrový CPU už trošku zastaralá věc. Podle inženýrů z Intelu je však Android nevhodný systém pro použití více jádrového procesoru, a, laicky řečeno, správně vyrobené jednojádro na něj úplně stačí. Atom použitý v ZTE je klasický procesor architektury x86. Intel jej však upravil a optimalizoval pro potřeby Androidu. Díky přítomnosti GPU Intel Graphic Media Accelerator by tak údajně měl bez potíží přehrávání videí ve vysokém rozlišení či náročné hry včetně 3D grafiky stejně, jako jeho ARMová konkurence s jedním jádrem navíc.

V novém ZTE tepe jednojádrový x86 procesor Atom od Intelu

Nyní se ve stručnosti pojďme podívat na další výbavu nového ZTE Grand X IN. Displej s technologií LCD TFT má úhlopříčku 4,3 palce s rozlišením qHD (960×540 pixelů). Nechybí datové přenosy 3G HSPA, Wi-Fi ani GPS pro navigaci. V zadním krytu je integrován čip NFC určený pro bezdrátovou komunikaci, mobilní platby a podobně.

Telefon v sobě nese operační systém Android verze 4.0 Ice Cream Sandwich, ovládaný pomocí dotykového displeje a čtyř senzorových tlačítek (ano i včetně vyhledávací lupy) pod displejem. Nad ním funguje i jakási uživatelská nadstavba přímo od ZTE. Na zadní straně telefonu se nachází dvojice reproduktorů, jejichž funkčnost vylepšuje i certifikace Dolby Mobile Sound.

ZTE Grand X IN

Přední fotoaparát pro videohovory má rozlišení VGA (640×480 pixelů), hlavní zadní snímač pak 8 Mpx včetně automatického ostření a LED diody. Vše drží při životě akumulátor s průměrnou kapacitou 1650 mAh. Je ale otázkou, jakou spotřebu si kromě displeje vyžádá právě výše zmiňovaný procesor od Intelu.

ZTE Grand X IN na živých fotografiích (GSMarena.com)

ZTE Grand X IN by se měl prodávat v různých částech světa včetně Evropy, kam by měl údajně dorazit už během září. Cena, za kterou se bude prodávat je zatím ve hvězdách. Jak ale známe čínského výrobce, určitě se bude pohybovat hodně nízko. Jelikož se ZTE hodně snaží rozvíjet své aktivity v ČR, dostane se i do České republiky. České zastoupení ZTE nám potvrdilo, že Grand X IN se bude prodávat v ČR u jednoho nebo více operátorů, a to již na přelomu září a října. Ve volném prodeji jej nenalezneme, protože v něm bude k dostání jeho sourozenec - ZTE Grand X s nVidií Tegra.

Technické parametry ZTE Grand X IN

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65 × 9,9 mm, 141 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetIntel Atom Z2460, CPU: 1×1,6 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2013, 6 000 Kč

Zdroje: unwiredview.com

Diskuze ke článku
sunny
ZTE kopíruje design Samsungu? Nebo se mi to zda
mates
Dobrý den poslední dobou se trochu zajímám o mobilní telefony. Měl bych tedy dotaz.. Původně jsem se dočetl, že rozdíl mezi ZTE grand X a ZTE grand X IN bude pouze v procesoru. Udáje na Vašich, ale i jiných stránkách říkají, že bude rozdíl i v RAM, fotoaparátu, kvalitě pořizovaných videí a možná i dalších věcech. Jak tomu tedy bude? Jinak vím, že zatím těžko soudit, ale co říkáte na intel v mobilu? S pozdravem, Mates.
jakal87
Osobně považuji tento model za špičku střední třídy...a všeobecný nezájem novinářů v ČR o prakticky první smartphone běžně dostupný na českém trhu s platformou intel, androidem a velice slušnými parametry je přinejmenším politováníhodný...
peter84
Mam ho asi mesiac .. chyba mi tu len FM radio , no da sa nahradit internetovým a ma trochu menej citlivý display .. co je tiež asi len otazka zvyku .. inak .. vysoká hodnota za nizku cenu ..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze