ZTE Grand X In
recenze

ZTE Grand X In

Intel Inside

ZTE na náš trh uvádí první telefon, který se může chlubit pověstným "Intel Inside". Uvnitř něj totiž tepe jednojádrový procesor Intel architektury x86, který slibuje stejný výkon, jako dvoujádra na ARMu. Navíc je to nejvybavenější ZTE na našem trhu. Nabídne velký displej, slušné rozlišení fotoaparátu i papírově dobrou výdrž. Naplní vysoká očekávání? A jak je to s kompatibilitou aplikací?

ZTE Grand X IN není jen "ledajaké" zařízení. V současné době se od ostatní konkurence odlišuje použitím specifického čipsetu Intel XM6260 s 1,6 GHz jednojádrovým procesorem Atom Z2460 s pracovní frekvencí 1,6 GHz. Odlišná je také architektura, protože Intel Atom je narozen nikoliv ve znamení ARMu, ale x86, kteroužto architekturu známe například z počítačů.Výrobce uvádí, že výkon použitého jednojádrového procesoru je na potřeby dnešních zařízení s Androidem plně dostačující. S jeho tvrzení také vyplývá, že výkonnostně se údajně může měřit s dvoujádrovými ARMovými procesory konkurence. Je tomu skutečně tak? Hlavně na to jsme se v dnešní recenzi zaměřili.

ZTE Grand X In - oficiální fotografie

Technické parametry ZTE Grand X IN

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65 × 9,9 mm, 141 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetIntel Atom Z2460, CPU: 1×1,6 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2013, 6 000 Kč

ZTE Grand X IN – videopohled

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • baterie
  • pecková sluchátka
  • datový kabel

Design a konstrukce

Telefon zaoblených rozměrů, vyrobený z plastových materiálů, se značí neutrálním, přívětivým designem. Kolem boku se line stříbrná, pevná, ale plastová lišta. Na stisk je odolná, neprohýbá se ani nevrže. Zadní kryt je po celé své ploše vroubkovaný a pogumovaný. Zařízení v ruce působí jistým dojmem a odhazuje domněnky, že by mohlo vyklouznout z rukou. Sundání zadního krytu mne stálo málem zlomení nehtu, je potřeba vyvinout opravdu větší sílu. Úsměvné je, že kryt jde sice stěží sundat, což by logicky mělo znamenat, že na svém místě drží jak přikovaný, ale kdo si to myslí, bude vyveden z omylu. Kryt je velmi nestabilní a kroutí se jako paragraf. Při stisku a pohybu do stran vykazuje vůli. V horní části pak k tělu telefonu zcela nedosedá.

Zařízení je na půli cesty, mezi malým a velkým zařízením

Z pohledu velikosti patří zařízení svými rozměry 127 × 65 × 9,9 milimetrů do běžné kategorie těchto telefonů, s úhlopříčkou displeje 4,3 palce. Na druhou stranu, zatěžkávacími zkouškami prošla naše váha, která naměřila poměrně vysokou hmotnost 141 gramů. V ruce tak držíme kus telefonu. Tato hmotnost se dá odpustit, pokud by byla kompenzována patřičným dílenským zpracováním. Jak jsem ale v prvním odstavci uvedl, ta příkladná není. Zadní kryt má vůli a v rozích nedosedá k telefonu. Nezbývá tak doufat, že tento problém se týká konkrétního kusu a nejedná se tak o výrobní vlastnost. Každopádně doporučuji konkrétní kousek před koupí vyzkoušet.

Na přední straně je v horní části umístěno několik čidel. Nechybí čidlo, které se stará o regulaci jasu displeje, které ale občas působilo, že je pod vlivem. Pokud jsem s telefonem pracoval v horších světelných podmínkách či v noci, jas byl poměrně vysoký (z mého odhadu bych tipoval úroveň 75%). Za denního světla byl pak jas nastaven na poloviční hodnotu a bylo potřeba změnit jas manuální cestou. Někdy mi tak přišlo, že opravdu funguje naopak.

Pogumovaná záda s vroubkovanou úpravou po celé své ploše, přispívají k lepší ergonomii

Vedle senzoru blízkosti se vyjímá informační dioda mnoha tváří. Mnoha tváří proto, že princip jejího fungování je velmi specifický. Pokud se objeví nová událost a displeje telefonu je vypnutý, tak dioda nepřetržitě svítí zelenou barvou. Pokud zařízení odemknu, dioda začne blikat. Neobvyklé, že? Když telefon prahne po nabíječce, dioda svítí červeně.

Nezapomnělo se ani na přední videokameru, která je vyhrazena pro videohovory. Nabídne rozlišení VGA 640 x 480 bodů. Vedle klíčového ovládacího prvku – dotykového displeje s úhlopříčkou 4,3 palce, je tu také čtveřice senzorových podsvícených tlačítek s vibrační odezvou. Jejich rozmístění jsem nejprve neviděl jako problematické, po čase se ukázalo, že při zmáčknutí jedné klávesy reaguje zároveň i klávesa vedle. Toto chování navíc nebylo nijak ojedinělé.

Optika fotoaparátu je umístěna v rámečku, který vyčnívá nad okolní povrch zadního krytu, nicméně optika je mírně zapuštěna. Poškrábání tak nehrozí.

Na levém boku najdeme nabíjecí a datový konektor microUSB 2.0. Na pravém boku je pak uskupení kláves pro ovládání hlasitosti. Horní bok patří pouze zapínací a vypínací klávese. Zadní strana je pak zdobena logem Intel. Na přítomnost samotného čipsetu je výrobce zřejmě patřičně hrdý.

Jedna z věcí, která mne na první pohled upoutala, byly dva otvory v zadní části krytu ve spodní části. Usoudil jsem, že se jedná o stereo reproduktory, ale zvuk se line pouze z jednoho průduchu. Sejmul jsem tak zadní kryt a zjistil, že pod druhým otvorem není žádný prvek ale jen plastové krytí útrob telefonu. Marně si tak lámu hlavu, čeho tím chtěl výrobce docílit. Zřejmě se tak jedná o navození dojmu, že telefon disponuje stereo reproduktory.

Baterie a výdrž

Úsporný procesor Intel Atom napovídá, že bychom v praxi mohli očekávat dobrou pohotovostní výdrž. Když k tomu přičteme baterii s kapacitou 1650 mAh, tak poslední slovo vyřkne softwarová část telefonu, čili optimalizace, která leckdy odvede ten největší kus práce. Zpočátku byly výsledky telefonu spíše průměrné. Telefon se řadil mezi klasické jednodenní telefony. Po zhruba pěti až deseti cyklech se začala výdrž zlepšovat. A prozatímní strop znamená při intenzivním používání hodnotu jednoho a půl dne, a to při permanentně aktivovaných datech, častému využívání sociálních sítí, mnoha hovorech a desítce sms zpráv. Mohu tak poopravit svůj názor z průměrné výdrže do výdrže v rámci lepšího průměru. Provedli jsme i standardizované testy, které ukázaly, že výsledky jsou poměrně dobré. Ovšem velikou slabinou je pomalejší doba nabíjení telefonu, která se pohybuje kolem 3,5 hodin. To je ve srovnání s konkurencí opravdu hoděn.

Standardizované testy zahrnovaly přehrávání on-line videa a změřili jsme i délku nabíjení na 80% a 100%. Posuďte sami, zda výsledky stojí za potlesk nebo povzdechnutí. Přehrávání streamovaného videa v rozlišení 720p probíhalo s nastaveným jasem na 50%, přes Wi-Fi, s přihlášením do 3G sítě azvukem do sluchátek na 50% hlasitost. Výsledek streamovaného videa je 287 minut. Zařízení se dokázalo nabít na 80% stav baterie za 165 minut a na 100% stav baterie za 237 minut.

Zvuk

Relativně na vysoké úrovni jsou zvukové schopnosti na všech pozicích. Zvuk do sluchátek je nejenom hlasitý, ale i kvalitní. Měl jsem možnost současně při připojení sluchátek porovnat kvalitu zvukového čipu Sony Xperia T a ZTE se může měřit s loňskou vlajkovou lodí výrobce Sony. U zvukového výstupu se mi líbilo zejména podání basů a dobrá prokreslenost zvuku.

Zadní kryt se příliš snadno nesundavá, i když pomocí paciček drží jak přilepený, tento systém, zdá se, není neomylný, jinak by na některých místech kryt nedoléhal.

Mírně mystifikačním dojmem působí zadní reproduktor. Na první pohled si člověk, který tento telefon nezná, řekne, to jsou stereo reproduktory. Bohužel, jak už jsme si řekli, nachází se zde pouze jeden vývod reproduktoru. Druhá zdířka je pouze estetické povahy. I když je přítomen pouze jeden reproduktor, je kvalitní i hlasitý. Pokud hlasitost neventilujeme do extrémních hodnot, zvuk je i přijatelně kvalitní. Při maximální hlasitosti je patrna rezonance.

Více kritiky obdrží zvuk ve sluchátku během hlasového hovoru. Občas jsem měl problém porozumět druhé straně, nebo naopak hlas byl až moc umělý a působil nepřirozeně.

Displej

Podání barev na displeji je nadprůměrné, displej je také velmi jasný. Pochvalná slova mám také pro pozorovací úhly, a i při větším náklonu se displej zuby nehty snaží zachovat původní zobrazení barev, při běžném náklonu. Ovšem narazil jsem ale i na negativa, výrazná negativa. Dotyková kapacitní vrstva není příliš citlivá a často musím opětovně ťukat k zaregistrování volby. Díky výrazně horší citlivosti displeje jsem se vrátil o pár let zpátky, kdy byly masově rozšířené displeje s odporovou vrstvou. Ochrana displeje není zajištěna nepoškrabatelným sklem, ale pouze obyčejným plastem, který při větším tlaku na něj vytváří na displeji artefakty a obrazce.

Nabídne dobré podání barev a vysoký jas, určitě v kategorii TFT TN panelů patří k lepšímu průměru.

V popisu konstrukce jsem už zmiňoval zmatečné čidlo regulující jas displeje. Jas displeje byl občas nastaven na hodnotu zcela neodpovídající konkrétním světelným podmínkám. Při nedostatku světla, až úplné tmě, čidlo nastavilo zcela nelogicky vysoký jas. Naopak na slunci pak bylo nastavení jasu nedostatečné. Nakonec zmíním pár technických parametrů displeje. Ten má úhlopříčku 4,3 palce, rozlišení 540 x 960 bodů, zobrazovací technologii TN TFT a zobrazí až 16 milionů barev.

Hardware

Technická oblast bude více u kteréhokoliv jiného zařízení zajímat cílového zákazníka. Proč? ZTE totiž na český trh vstupuje s čipsetem Intel. Konkrétně se jedná o Intel XM6260 s 1,6 GHz jednojádrovým procesorem Atom Z2460 s pracovní frekvencí 1,6 GHz. Architektura je odlišná od ARMu, který vládne na mobilech a tabletech. Intel se snaží bořit konvence a přináší i do mobilu X86kový procesor, který je údajně stejně výkonný, jako dvoujádrová ARMová konkurence.

ZTE chválím, protože použilo paměťový modul RAM s kapacitou 1 GB. V praxi je celková hodnota vynikajících 970 MB, z čehož hodnota volné paměti překoná i ta nejlepší zařízení, která jsou v současné době na trhu. Po zapnutí je k dispozici kolem 460 MB, a to je opravdu skvělé a dovolí vám to nerušeně spouštět mnoho aplikací a her.

Grafický čip PowerSGX 540 by „měl“ zvládnout i náročnější 3D hry. Pokusil jsem se o stažení několika her, ale zůstalo pouze u samotného úmyslu. 90% těchto her nebylo podporováno, a to zejména z důvodu odlišné architektury čipsetu, na kterou hry nejsou optimalizovány. Zamrzí menší interní paměť rozdělená na paměť pro aplikace o velikosti 511 MB a ostatní paměť s kapacitou 1,59 GB. Naštěstí samozřejmě nechybí slot pro paměťové karty.

Benchmark program CF-Bench SmartBench 2012 P/G AnTuTu Quadrant
ZTE Grand X In 2 207 1 215 / 2485 11 634 3 508
LG Optimus L9 2 153 / 2 120 3 239
Huawei Ascend G600 2 404 / 1 615 6 652 2 813
Alcatel OT 997 5 082 2 178 / 1 637 2 682
Optimus L7 872 / 1 276 2 865 1 595

Uživatelské prostředí

Řadím se mezi uživatele, kteří si potrpí na jednoduché, nepřeplácené prostředí. Proto jsem rád, že mne nečeká seznamování s TouchWizy, Sense a ostatními alternativami. Prostředí je jednoduché a od „panenské“ podoby ho odlišuje jen několik drobností. První drobností je upravená notifikační lišta, která nabídne napevno integrované zástupce, mezi nimiž je možné přejíždět. Výrobce se držel zkrátka i ohledně přidání bonusových aplikací a her. Počet „extra“ aplikací se pohybuje kolem pěti.

Prostředí telefonu se blíží čisté podobě Androidu, je odproštěno od jakýchkoliv grafických prvků

Pokud je uzamčená obrazovka, můžeme z ní rovnou spustit pět libovolných aplikací nebo her, které naprogramujeme v aplikaci Mi-EasyAccess. Pokud tak chceme odemknout displej, máme dvě volby. Buď delším podržením zámku odemknout displej, přičemž tento úkon provází efektní animace ve tvaru spirály, nebo tahem prstu vybrat aplikaci.

V hlavním menu se uživatel mezi aplikace pohybuje listováním do stran. Jiný režim zobrazení menu není podporován. Výrobce uvedl, že jeho použitý čipset se výkonnostně vyrovná dvoujádrovým procesorům. Já jeho tvrzení beru s nadsázkou. Testoval jsem již jiná zařízení s jednojádrovým procesorem, která byla výkonnější a měla rychlejší odezvu. Bylo by krátkozraké svalovat vinu na použitý hardware, naopak věřím, že výkonnostně je opravdu dostačující. Ovšem použití i sebevýkonnějšího procesoru je zbytečné, pokud výrobce neumí vyvinout optimalizovaný software. Zde si myslím, že největší vinu si odnáší právě současný software a ZTE by na optimalizaci mělo zapracovat.

Během našeho testování nám byla nabídnuta nová aktualizace, žádná vylepšení jsem nezaregistroval, ani údajné zlepšení citlivosti

I při menším množství běžících aplikací na pozadí totiž docházelo občas k sekání, zprávy se dlouho načítaly a rolování v aplikacích nebylo plynulé. Jak je na tom ZTE s kompatibilitou aplikací a her? Více než dobře. Podařilo se mi rozjet na několik desítek aplikací bez chybových hlášek. Všechny běžné aplikace bez problémů fungovaly. Mé dobré pocity překazily jen některé graficky lepší hry, které často vyhazovaly hlášku, že nejsou podporovány.

Multimédia

Multimediální vyžití zajistí vestavěný videopřehrávač, který plynule a bez jakéhokoliv sekání přehraje videa v maximálním rozlišení 1080p. Zkoušel jsem nahrát videsoubory s titulky aplikace jej nerozpoznala. Podporované formáty jsou avi, 3gp a mp4.

Videopřehrávač nenabízí žádné možnosti nastavení, ani volby. Pouze "přehrává"

Hudební přehrávač preferuje cestu minima ovládacích prvků na úkor co největšího zobrazení obrázku alba. Pokud máme k albu přiřazený obrázek, zobrazí se na 80% plochy displeje. Nahraný obsah je řazen podle alb, skladeb, seznamů stop a oblíbených. Kdo by chtěl dát zvukovému projevu nový dech, může použít ekvalizér. S jedním vlastnoručně nastavitelným profilem. Po minimalizování prohlížeč běží hudba i v notifikační liště, ovšem u widgetu chybí klávesy na ovládání hudby. Vestavěná galerie je přehledná a svižná. Načítání obrázků netrpí na prodlevy, to samé platí i u přiblížení daného obrázku. Vestavěný editor fotek a videí ale chybí.

Integrovaný grafický čip zvládne bez problémů základní 3D hry, například Fruit Ninja. U spousty her byl ale problém s jejich kompatibilitou. Vyzkoušeli jsme pro vás na desítky her a přinášíme vám seznam těch nejznámějších, které fungovaly, a které naopak měly na platformě x86 problém s kompatibilitou. V průběhu hraní si bylo možno všimnout v horní části zadní strany telefonu opravdu už nepříjemné zahřívání, kdy se teplota vyšplhala až na 44 stupňů. Hra Need For Speed Most Wanted sice fungovala, ovšem celé prostředí bylo sekané, reakce opožděné a grafika byla trhaná.

Funkční

  • Angry Birds
  • Fruit Ninja
  • Bards Tale
  • Soulcraft
  • Need For Speed Most Wanted
  • Dead Trigger
Kompatibilní hry - Angry Birds, Fruit Ninja, Bards Tale, Soulcraft

Nekompatibilní

(buď nešly spustit, nebo šly a poté se samy ukončily)

  • Asphalt 6
  • Shadowgun
  • GTA III
Nekompatibilní hry

Fotoaparát

Telefony ZTE fotoaparáty nikdy nevynikaly a bylo mi tak jasné, že nemohu očekávat obří senzor, kvalitní optiku a špičkové fotografie, i když se jedná o nejvybavenější model výrobce na našem trhu. Střední cenová kategorie často přináší menší a větší ústupky. Fotoaparát ZTE Grand X In má rozlišení 8 megapixelů a automatické zaostřování. Už příliš dobrý dojem nebudí slabé až mizivé schopnosti nastavení fotoaparátu. Chybí jakékoliv pokročilé funkce typu efekty, zaostřovací režimy nebo nastavení citlivosti ISO. S čím si může uživatel pohrát, je vyvážení bílé a úprava expozice.

Jaké jsou výsledné fotografie? Obrazová kvalita sahá hluboko pod průměr, chybí detaily a fotoaparát se pere s věrohodností barev. Jakmile jsou zhoršené světelné podmínky, má fotoaparát tendence dávat fotografiím modrý nádech. Dobře si nevede ani videokamera. Základním mínusem je absence detailů a horší ostrost. Přisvětlovací LED dioda má velmi slabou účinnost, bojuje dokonce i se vzdáleností dvaceti centimetrů.

Fotografie mají špatnou obrazovou kvalitu a za zhoršeného světla i namodralý nádech

Pořizované video je ve formátu 3GP a rozlišení 1080p, jeho kvalita je na srovnatelné úrovni, jak je tomu u fotografií. Chybí ostrost i detaily celkově, a ani výsledný formát, není zvolen zrovna nejšťastněji.

ZTE Grand X In (testovací video) – 1080p, exteriér

Telefonní seznam

Telefonní seznam je přehledný, nepřekvapí možnost vytvářet nové skupiny a označovat kontakty jako oblíbené. Kontakty můžeme zálohovat pod Google účtem, na SIM kartě či na paměťové kartě. Pro lepší odlišení kontaktu, který nám volá, jde navolit vlastní vyzváněcí melodie a libovolný obrázek. Maličkostí, která může potěšit, je možnost zaznamenání data narozenin včetně upozornění. Mezi obligátní položky, které může kontakt obsahovat, pak dále patří poznámky, různé typy telefonních čísel, e-mailové adresy.

Prostředí telefonního seznamu

Zprávy

Ač mezi moji nejpreferovanější komunikaci patří textové zprávy,a jejich psaní si víceméně užívám, v případě ZTE se mi postupně tato komunikace znechutila. Přitom se ani tak nejedná o vlastnost telefonu, ale o aktuální problém, který může být odstraněn. Viníky jsou špatně reagující displej, a pak i titěrné softwarové klávesy. Výrobcem je přednastavená QWERTZ klávesnice. Rychlejší psavci mohou své tempo popostrčit inteligentním zadáváním textu T9. Nechybí různé korekce, automatické tečky či diakritika. Na druhou stranu není vše ztraceno, protože je zde ještě sekundární klávesnice TouchPal, která má lepší prostředí i rozložení kláves. Nabízí i více možností pro korekci textu a možnost přizpůsobení si klávesnice k obrazu svému.

Pro psaní je k dispozici méně pohodlná výchozí klávesnice a lépe vybavená TouchPal klávesnice

Editor umí odpočívat znaky od plného počtu 160. Pro e-mailovou korespondenci je připravena bratská dvojice jménem Gmail a výchozí e-mail klient. Oba klienti podporuji push notifikaci, protokoly imap4 a smtp. Dále i složky, třídění pošty a přílohy.

Organizační funkce a GPS

Ti kteří neví, kde jim hlava stojí, uvítají jednoduché poznámky. Kromě zadání textu ale žádné jiné další funkce nenabízí. Základní práci s dokumenty zastane program X-Office, který se přátelí s formáty doc, ppt a pdf. Umí je ovšem pouze otevřít, možnost editovat je nenabízí. Vestavěný kalendář se snaží zobrazovat jednotlivé dny v co největším zobrazení. Zadanou agendu zobrazí v měsíčním, týdenním a denním náhledu a podporuje integraci více účtu. Při nové události si uživatel může zvolit připomenutí, písmo i zadat poznámku.

Pro plánování je k dispozici kalendář a základní aplikace poznámek

Fixace satelitů je okamžitá a naleznutí polohy většinou trvá do tří sekund s asistencí operátora. Nechybí kvalitní mapy od Googlu včetně hlasové navigace, která však pro své fungování potřebuje internet.

Datové funkce

Ač má sice prohlížeč mnoho funkcí, například možnost prohlížení webu off-line, načítání mobilní verze stránek, záložky, tak občas se chová nepředvídatelně. Přiblížím to na příkladu. Když si prohlížím nenáročnou stránku, načte se rychle. I přiblížení stránky je plynulé. Pak navštívím jinou stránku, taktéž nenáročnou a dlouho se načítá, i samotné přiblížení textu doprovází trhavé pohyby. Podotýkám, že používám rychlé datové připojení, zde být chyba nemůže. Ve většině případech je rychlost obstojná, ale načtení stránky by mohlo být rychlejší.

Internetový prohlížeč je náladový, jednou umí stránky rychle načíst, po druhé zase ne. Problém mu činí zobrazení stránek v desktop verzi.

Datovou konektivitu zastupují technologie EDGE třídy 33 a technologie sítí 3G s HSDPA s rychlostí 21 Mb/s a HSUPA až 5,76 Mb/s. Nechybí samozřejmě Wi-Fi, NFC čip ale bohužel není integrován. K propojení s PC slouží datový microUSB konektor nebo pomalejší cesta přes Bluetooth 3.0. ZTE integrovalo aplikaci Full Share pro sdílení multimediálního obsahu například s televizorem přes Wi-Fi.

Zhodnocení a konkurence

Než jsem toto zařízení dostal do rukou, líbily se mi jeho specifikace. Slušná velikost displeje, adekvátní rozlišení, fotoaparát s vysokým rozlišením, úsporný procesor s vysokým taktem, teoreticky dobrá pohotovostní výdrž… Nebudu ale zastírat, že toto zařízení ve mne zanechalo poměrně špatné dojmy. Napříč skoro všemi kategoriemi jsem narážel na menší či větší nedostatky. Dílenské zpracování není nijak dobré. Dala by se odpustit vůle krytu či jeho pohyb, ale jeho nedoléhání v rozích na více místech je už moc.

Radost z telefonu mi byla okamžitě zkažena špatnou citlivostí dotykového displeje. Instaloval jsem aktualizaci 04, poté ji zpět vrátil, opět jsem ji nainstaloval a bez viditelného výsledku. Naopak citlivost s verzí 03 je lepší, než u nového softwaru. Zcela vyladěné není ani prostředí, i když papírově by mělo vše běhat jako z praku.

Jsem rád, že nezklamala pohotovostní výdrž. Úsporný procesor ukazuje, že o něm víme nejen z loga na zadní straně krytu, ale že skutečně nabízí úsporný chod. Jedno a půl denní hodnota není dech vyrážející, ale mezi Androidy se jedná o dobrý nadprůměr. Chválit musím i zvukový výstup do sluchátek, který velmi dobrý a srovnatelný se špičkovými zařízeními. Mínus ale patří fotoaparátu, který přináší slabou kvalitu snímků, kterým chybí detaily a barvy jsou mdlé.

Nejsem si jist, proč doporučit toto zařízení? Jestli chcete dobrou výdrž, pak je to dobrá volba. Ale stojí tato výhoda za to dát přednost tomuto zařízení před lépe vybavenou konkurencí? Asi největšími soupeři jsou Alcatel OT 997. Ten má sice horší rozlišení displeje při stejné úhlopříčce, ale o něco lepší fotoaparát, podporuje Dual SIM funkci, má prvotřídní zpracování i zvuk a vyladěnější a rychlejší prostředí.

Alcatel OT-997 - oficiální fotografie

Recenze Alcatel One Touch 997D – DvouSIMková štika v rybníce

To samé platí i pro Prestigio 4500, to nabídne lepší technologii displeje IPS, taktéž dvoujádrový procesor i Dual SIM funkce. V balení navíc nechybí kvalitní kožené pouzdro a brzo mohou majitelé očekávat aktualizaci na Jelly Bean. Navíc v softwarové výbavě je program pro navigování zcela zdarma.

Recenze Samsung Galaxy S Duos – Dvě SIM karty se stylem

Dále je tu bestseller své cenové kategorie, LG Optimus L9. Za bezmála sedm tisíc se pyšní 4,7 palcovým IPS displejem. Mezi velké přednosti patří dobré dílenské zpracování a velmi dlouhá pohotovostní výdrž. Zadní fotoaparát má 5 megapixelové rozlišení a je schopen pořizovat videa v rozlišení FullHD. V softwarové výbavě stoji za pozornost inteligentní poznámky Qmemo.

LG Optimus L9 - oficiální fotografie

Recenze LG Optimus L9 – Velikán střední třídy

Méně známým konkurentem je i Ascend G600 výrobce Huawei. Jeho displej má o něco větší úhlopříčku 4,5 palce s technologií TFT IPS . Rovněž i on nabídne nadprůměrnou pohotovostní výdrž. Zadní fotoaparát o rozlišení 8 megapixelů pořizuje snímky slušné kvality, značně ztrácí jen v oblasti videokamery, která nahrává v rozlišení 640 x 480 bodů. Nesmím zmínit ani vynikající stereo reproduktory, které v současnosti patří mezi mobilními telefony k samotné špičce.

Huawei Ascend G600 - oficiální fotografie

Recenze Huawei Ascend G600 – Nadějný Číňan

zte-grand-x-in
Klady
  • takřka čistá podoba Androidu 4.0.4.
  • nadprůměrná pohotovostní výdrž
  • Slušný displej s vysokým jasem
  • silná LED dioda upozorňující na události
  • velmi kvalitní zvukový výstup do sluchátek
  • slušný hlasitý reproduktor
  • velká paměť RAM
Zápory
  • nekompatibilita některých her
  • občas špatná automatika regulující jas displeje
  • dlouhá nabíjecí doba baterie
  • málo citlivá dotyková vrstva displeje
  • vrzající konstrukce a pohyblivý zadní kryt
  • občas horší zvuk ve sluchátku
  • špatná obrazová kvalita fotoaparátu
  • horší optimalizace prostředí
Diskuze ke článku
hakl
Vsak to foti lepsie ako Xperia Z !!! Ved si to sami porovnajte.
blue.sun
Takže klasická Čína... rozvrzaný krám.
Jájínek
Hm dík za recenzi, kvůli ceně jsem uvažoval o koupi, ale nejsem tak bohatý, abych kupoval vrzající shit :)
fry
uvažoval som o kúpe, ale po tejto recenzií ťažko. najväčšou prekážkou je ten plastový displej so slabými reakciami. zdá sa, že huawei robí podstatne lepšie výrobky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze