Očekávané ZTE Grand X IN se začne u O2 prodávat v pondělí

2

ZTE oficiálně uvedlo na český trh smartphone ZTE Grand X IN. V tuto chvíli nejvybavenější model čínské značky na českém trhu je unikátní také tím, že je prvním smartphonem vybaveným procesorem Intel Atom, který se u nás bude prodávat. Telefon bude mít exkluzivně v nabídce O2 a v obchodech se objeví v pondělí 18. února.

ZTE Grand X IN na rozdíl od ostatní konkurence nepoužívá procesor postavený na architektuře ARM, ale používá specifický čipset Intel XM6260 s 1,6 GHz jednojádrovým procesorem Atom Z2460 s pracovní frekvencí 1,6 GHz, se kterým se snaží Intel proniknout na stále rostoucí trh s mobilními telefony. Výrobce uvádí, že přestože se jedná o jednojádrový procesor, může se výkonnostně měřit s dvoujádrovými procesory ARM, ale na rozdíl od nich se má vyznačovat energetickou nenáročností, což se má výrazně projevit i na jeho výdrži. My už máme telefon více než týden v redakci a výdrž telefonu poctivě testujeme.

Tip: Testujeme ZTE Grand X IN: první dojmy a videopohled

To, že je použitý čip postavený na jiné architektuře než čipy ARM, může způsobovat nekompatibilitu aplikací. Zástupci Intelu nicméně uvádí, že takových aplikací, které by nešly spustit na smartphonech s čipy Intel, je zanedbatelný počet. Na tiskové konferenci mimo jiné zazněla zajímavá informace, že se Intel dohodl se slovenskou společností Sygic, která je autorem stejnojmenné populární navigace. Sygic bude svou aplikaci pro Android kompilovat i pro procesory Intel.

Operační paměť telefonu má hodnotu 1 GB. K dispozici je interní paměť 4 GB, kterou je možné dále rozšířit microSDHC kartami až o dalších 32 GB. Telefon zaujme 4,3 palcovým displejem TFT s rozlišením 540 × 960 bodů. Z dalších funkcí můžeme zmínit osmimegapixelový fotoaparát s autofocusem a nahráváním FullHD videí, přední kameru VGA, Bluetooth 2.1, Wi-Fi Direct, DLNA a konektor microUSB. Použitý Android je ve verzi 4.0.4 Ice Cream Sandwich.

ZTE Grand X IN – videopohled

ZTE Grand X IN bude v České republice exkluzivně prodávat operátor O2, která s ním chce cílit především na střední uživatelskou třídu. Přestože již byl tento telefon uveden v lednových cenících, fyzicky se podle vyjádření O2 objeví na pultech obchodů v pondělí 18. února. Nedotovaná cena telefonu bude 5495 Kč. To je ještě o pětset korun méně, než bylo původně ohlášeno. Cena dotovaného telefonu při uzavření smlouvy bude začínat od 1995 Kč.

Technické parametry ZTE Grand X IN

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65 × 9,9 mm, 141 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetIntel Atom Z2460, CPU: 1×1,6 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2013, 6 000 Kč
Diskuze ke článku
Breta
Tak takovou cenu sem necekal. To by mohl i celkem uspet:-). Kdyz se podivam na jedinej podobnej pristroj s intelem (co znam) motorolu i razr tak cena je polovicni, ale vybava motoroly 2x lepsi neni. Takze pro me prijemne cenove prekvapeni:-).
Zdeněk
Zdravím, bude recenze??? :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze