Testujeme ZTE Grand X IN: první dojmy a videopohled

43

Do redakce zamířila očekávaná novinka ZTE s označením. Grand X IN. Jedná se v tuto chvíli o nejvybavenější zařízení ZTE na našem trhu, které je v jedné věci unikátní. V čem? Nabídne procesor Intel Atom, který se svým výkonem může měřit dvoujádrovým procesorům. Slušný je i 4,3 palcový displej. Překvapí i fotoaparát s rozlišením 8 megapixelů. Jaké jsou naše první dojmy z novinky?

ZTE Grand X IN – oficiální fotografie

ZTE Grand X IN není jen "ledajaké" zařízení. V současné době se od ostatní konkurence odlišuje použitím specifického čipsetu Intel XM6260 s 1,6 GHz jednojádrovým procesorem Atom Z2460 s pracovní frekvencí 1,6 GHz. Výrobce uvádí, že výkon použitého jednojádrového procesoru je na potřeby dnešních zařízení s Androidem plně dostačující. S jeho tvrzení také vyplývá, že výkonnostně se může měřit s dvoujádrovými ARMovými procesory konkurence. Odlišná je také architektura, protože Intel Atom je narozen nikoliv ve znamení ARMu, ale x86, kteroužto architekturu známe například z počítačů.

Zařízení velikostně odpovídá konkurenci telefonů, se 4,3 palcovým displejem

Použití čipsetu Intel sebou nese světlé i stinné stránky. Mezi pozitivní stránky může patřit předpokládaná dobrá, ne-li výborná pohotovostní výdrž. Negativním aspektem naopak může být nekompatibilita některých aplikací, které jsou primárně určeny pro procesory typu ARM. I na to se při testování podrobně zaměřujeme, protože víme, že právě tato otázka vás hodně zajímá.

Dotykový displej nabídne velmi dobré podání barev i nadprůměrně dobré pozorovací úhly

Od dob představení Grandu X IN uběhlo více než půl roku. Jeho zrod se před zraky novinářů uskutečnil ke konci srpna minulého roku. Teprve až začátkem letošního roku se smělým krokem dostává na pulty prodejců po České republice. Když přeskočíme použitý hardware, narazíme na přítomnost 4,3 palcového displeje LCD TFT s rozlišením 540 × 960 bodů. Dále máme v nabídce 8megapixelový fotoaparát s autofocusem a nahráváním FullHD videí. Použitý Android je ve verzi 4.0.4 Ice Cream Sandwich.

ZTE Grand X IN – videopohled

Dost bylo omílání papírových specifikací a nyní přeřaďme na reálné dojmy z používání telefonu. Telefon zaoblených rozměrů, vyrobený z plastových materiálů, se značí neutrálním, až přívětivým designem. Kolem boku se line stříbrná, pevná, ale plastová lišta. Na stisk je odolná, neprohýbá se ani nevrže. Zadní kryt je po celé své ploše vroubkovaný a pogumovaný. Zařízení v ruce působí jistým dojmem, které odhazuje domněnky, že by mohlo vyklouznout z rukou.

Zařízení není ani tlusté, ani tenké - řekl bych, že je kompromisem obou hodnot.

Sundání zadního krytu mne stálo málem zlomení nehtu, je potřeba vyvinout opravdu větší sílu. Úsměvné je, že kryt jde sice stěží sundat, což by logicky mělo znamenat, že na svém místě drží jak přikovaný, ale kdo si to myslí, bude vyveden z omylu. Kryt je velmi nestabilní a kroutí se jako paragraf. Při stisku a pohybu do stran vykazuje vůli. V horní části pak k tělu telefonu zcela nedosedá.

Podání barev na displeji je nadprůměrné, displej je také velmi jasný. Pochvalná slova mám také pro pozorovací úhly. Narazil jsem ale i na negativa. Dotyková vrstva není příliš citlivá a často musím opětovně ťukat k zaregistrování volby, dále displej není chráněn nepoškrabatelným sklem, ale pouze obyčejným plastem, který při větším tlaku na něj vytváří na displeji artefakty a obrazce.

Co se týče výkonu a pohotovostní výdrže, pokusím se zatím nevytvářet konkrétní hodnocení ani závěry. Sdělím pouze své pocity a dojmy, získané krátkým, ale intenzivním používáním telefonu. Jak je na tom výkonnostně použitý jednojádrový procesor Intel Atom Z2460? Výkonnostně si nevede nejhůř, ale ve svižnosti reakcí a odezvách prostředí nevidím větší rozdíly mezi tímto procesorem a pro příklad 1GHz jednojádrem Qualcomm MSM7227A, které tiká například v telefonu Huawei G300.

Vroubkovaná záda napomáhají snazšímu držení telefonu

Úsporný procesor by mohl přinést slibné výsledky v pohotovostní výdrži. Baterie s kapacitou 1 650 mAh je navíc slušným standardem. Telefon mi zatím vydržel při běžném používání, to znamená včetně prohlížení internetu a časté návštěvě sociálních sítí, dva celé dny, což je velmi zajímavý výsledek. Pokud tento trend bude pokračovat, výdrží bude patřit mezi leadery na poli zařízení s Androidem.

A nyní kontroverzní otázka? Jak je na tom s kompatibilitou aplikací? Zatím mé nejpoužívanější aplikace "rozjel" telefon bez problémů. Kromě přeinstalovaných fungují i samozřejmě běžné aplikace typu Facebooku, Instagramu, Foursquare a podobně. Nekonají se žádné chybové hlášky a nedochází ani k samovolnému ukončení aplikací. Problém nemají ani mnou používané české aplikace jako CG Transit, Student Agency rezervace a podobně. S hrami ale zřejmě bude problém. Nekompatibilní je například The Amazing Spiderman, GTA III nebo The Dark Knight Rises. Naopak fungují například oblíbení Angry Birds, Fruit Ninja nebo Need for Speed: Most Wanted. Do recenze se pokusím vyzkoušet na desítky aplikací a her a uvedu i seznam těch, které byly nekompatibilní.

Reakce v prostředí nejsou vždy stejné, telefon občas vykazuje příkladnou rychlost, ale pak se třeba i při banální činnosti – otevírání zpráv, zadýchá. V internetovém prohlížeči pak citelně ztrácí, reakce nejsou okamžité a pohyb je zpomalený.

Subjektivně jsem očekával vyšší výkon a subjektivně si teď dovolím tvrdit, že na ostatní zařízení s dvoujádrovým procesorem a vyladěným softwarem ztrácí.

Fotoaparát se příliš nevytáhl, snímky jsou spíše rozpatlané, než ostré

Krátce jsem vyzkoušel hudební přehrávač, jehož prostředí se mi líbilo a zvukový výstup mě mile překvapil. Je kvalitní a hlasitý. Další "zábavou" je hlavní fotoaparát s rozlišením 8 megapixelů. Výsledné fotografie jsou velké zhruba 1 MB, což je žalostně málo. Výsledné fotografie nejsou moc kvalitní, chybí detaily a fotoaparát se pere s věrohodností barev a moc tomu nepřidávají ani slabé možnosti nastavení fotoaparátu.

Jedna z věcí, která mne na první pohled upoutala, byly dva otvory v zadní části krytu ve spodní části. Usoudil jsem, že se jedná o stereo reproduktory, ale zvuk se line pouze z jednoho průduchu. Sejmul jsem tak zadní kryt a zjistil, že pod druhým otvorem není žádný prvek ale jen plastové krytí útrob telefonu. Marně si tak lámu hlavu, čeho tím chtěl výrobce docílit. Zřejmě se tak jedná o navození dojmu, že telefon disponuje stereo reproduktory.

Novinku nyní v redakci podrobujeme důslednému testování. Máme něco vyzkoušet, otestovat? Na co konkrétně se máme zaměřit? Pokud jste sami majitelé telefonu, oceníme vaše tipy a postřehy z užívání.

Technické parametry ZTE Grand X IN

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65 × 9,9 mm, 141 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetIntel Atom Z2460, CPU: 1×1,6 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2013, 6 000 Kč
Diskuze ke článku
:-)
Verze na 2 sim je lepší. Buď z Číny za 150 USD plus doprava a případně DPH. Nebo za 4999 korun konečné ceny na levnesmartphony.cz
Velda
Možná špatně odladěný Android na tomto telefonu, benchmarkově výsledky jak ty dvoujádra ARMové.
http://www.androidbenchmark.net/phone.php?phone=Zte+Grand+X+In
Stanin
Zajimave, ze neni vyuzita grafika, ktera je integrovana v CPU, ale ma dedikovanou od PowerVR.
fry
nad týmto mobilom uvažujem. proti hovoria zatiaľ dve veci. príliš veľká kompresia pri fotkách a displej bez ochranného skla. a to mi zatiaľ vadí najviac. uvidím po kompletnej recenzií.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze