ZTE Grand X: levné dvoujádro z Číny dorazí i do ČR

10

Čínský výrobce ZTE představuje smartphone Grand X. Novinka nabídne výbavu srovnatelnou s nejlepšími telefony v loňském roce v čele s dvoujádrovým procesorem nVidia Tegra 2, 4,3 palcovým displejem, 5 Mpx fotoaparátem a nebo Androidem Ice Cream Sandwich.

ZTE Grand X je v podstatě jen přejmenovaný dobře známý model Mimosa X představený na MWC 2012 v Barceloně. Současně lze říci, že se jedná o odlehčenější variantu v červnu představeného modelu Grand X LTE, bohužel právě s absencí nejrychlejších mobilních sítí dnešní doby. Na rozdíl od dvou předchozích jmenovaných modelů, které se již v různých částech světa, zejména pak v Asii nějaký čas prodávají však máme u modelu Grand X téměř 100% jistotu, že jej nalezneme i na pultech tuzemských obchodů. Ještě než si řekneme, kdy se tak stane, pojďme si krátce popsat výbavu, s jakou novinka přichází.

ZTE Grand X

Designově a vlastně i pokud se týká celkové výbavy se ZTE s modelem Grand X tak trochu přibližuje Nexusu S od Googlu. Nejde o žádné hranaté zařízení, naopak. Všechny hrany jsou krásně oblé. Svými rozměry nové ZTE nějak nenadchne ale ani neurazí. Na výšku telefon měří 126, na šířku 64,6 a v pase 9,9 milimetru. Hmotnost činí velice příjemných 110 gramů. Přední stranu okupuje mírně zapuštěný displej s úhlopříčkou 4,3 palce a rozlišením qHD (960×540 pixelů). Není to prozatím oficiálně potvrzeno, mělo by se však jednat o klasický TFT LCD panel.

Tip: přečtěte si také článek - ZTE Grand X LTE s 1,5 GHz procesorem: bude i pro Evropu

Video - první pohled The Verge

Výkon bude zajišťovat starší, pořád ale dostatečně výkonný procesor Tegra 2 od nVidie se dvěma jádry a taktem 1 GHz. Sekundovat mu bude 512 MB operační paměti RAM a také výkonný grafický čip ULP GeForce. O připojení k internetu se stará jednak bezdrátová Wi-Fi, využít však samozřejmě můžete také mobilního internetu, a to díky vestavěnému 2G/3G modulu. K dispozici je dále GPS navigace, 5 Mpx fotoparát s autofokusem, přisvětlovací diodou a nahráváním HD (720p) videa a nebo přední VGA (640×480 pixelů) kamerka pro videohovory. Interní paměť 4 GB lze rozšířit díky slotu na paměťové karty microSD. Akumulátor s kapacitou 1650 mAh by měl teoreticky zajistit poměrně slušnou výdrž. Operačním systémem je Android ve verzi 4.0 Ice Cream Sandwich.

ZTE Grand X naživo (foto: The Verge)

ZTE Grand X by se měl v Evropě začít prodávat nejdříve dle zvyklostí na trhu ve Velké Británii. Stát by se tak mělo už na začátku srpna a to za cenu, která činí přibližně 7 tisíc korun. Česká pobočka výrobce nám potvrdila, že se telefon do prodeje dostane také na náš trh. Očekávat ho můžete v průběhu měsíce září.

Technické parametry ZTE Grand X

Konstrukce127 × 64 × 9,9 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetnVidia Tegra 2, CPU: 2×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2012, ?

Zdroje: pocket-lint.com, crave.cnet.co, theverge.com

Diskuze ke článku
borsuk
Co jen mi tohle pripomina, ze by Google Nexus S, s tou absenci ultra rychlych dat bych to nevidel tak tragicky, nez se LTE rozsiri tak aby tuto technlogii mohlo vyuzivat alespon 50% mobilni populace, telefon jiz bude za zenitem.
Apríl
Člověk si trochu postěžuje na kvalitu článku a už mu mažou komenty, to je úroveň ;)
Wheatley
Vypadá dobře za tu cenu, časem budu kupovat nový tel, uvažuji o Xperia Sola, ale tohle vypadá zajímavěji. Uvidíme, jak dopadne v recenzích.
Thomas
Nemenoval se dřív tenhle telefon zte mimosa x ten má mít teky tegru 2 a vyjít prej v srpnu ? Akorat ta cena ... :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze