Zpráva léta: HP končí s WebOS, přestává prodávat mobily i tablety

Společnost Palm byla vždy v USA velmi oblíbeným výrobcem komunikátorů stejnojmenné značky. Nástup éry dotykových smartphonů pro běžného uživatele však Palm nezachytil a byl odsouzen k zániku. Na poslední chvíli jej však koupila společnost HP, která měla velké plány s jejich operačním systémem WebOS. Tomu je však již také konec.

Palm Pre byl ve své době považován za opravdového zabijáka iPhonu, zákazníci však rozhodli jinak

TIP: Přečtěte si preview Palm Pre: 8GB, Wi-Fi, GPS, QWERTY, WebOS

Velmi smutná zpráva před pár hodinami proletěla napříč celým mobilním světem. Společnost HP oficiálně ukončila výrobu zařízení s operačním systémem WebOS. Operační systém WebOS vyvinul Palm a snažil se s jeho pomocí naskočit na vlak plný iPhonů, Androidů a Symbianů. Bohužel se mu to nepovedlo, ačkoliv jeho modely Palm Pre, Palm Pixy a později vylepšené modely s přídomkem Plus rozhodně nebyly špatné.

HP Pre 3 je velmi líbivý telefon, koncové uživatele však neoslovil...

TIP: Přečtěte si preview HP Veer a HP Pre 3: dva nové super oblázky

Krásná zařízení, o která není vůbec zájem

Bohužel trh si žádal něco jiného a tak se Palm začal potácet ve ztrátě. Na poslední chvíli přispěchala společnost HP, která Palm koupila i s jeho operačním systémem WebOS a měla s ním vcelku velké plány. Po dlouhém vývoji nové verze WebOS 3.0 představilo HP nové modely HP Pre 3 a HP Veer. Společně s nimi pak také tablet HP TouchPad, který byl často označován za jeden z nejlepších tabletů, který se chystal na trh. Uživatelské prostředí se zdálo pohodlné, velikost i hardwarové vybavení bylo také skvělé a všichni mu předvídali úspěch. My jsme si nová zařízení vyzkoušeli v Barceloně a opravdu se nám líbila. Kvalitní a inovativní hardware a zajímavý software se opravdu zdály být dobrou kombinací.

TIP: podívejte se na komentovaný videopohled na nová HP z Barcelony

HP Veer je menší a slabší z obou smartphonů HP

Bohužel skutečnost je nakonec jiná. O tablet HP TouchPad totiž není zájem. Řetězec Best Buy objednal na 250 000 tabletů HP TouchPad, prodal jich však pouze 25 000. Některé zdroje dokonce hovoří o tom, že 25 000 je ještě dosti přehnané číslo. Prodeje jsou tak slabé, že Best Buy dokonce zvažuje žádost o vrácení peněz. To by byl skutečně velký otřes pro celou společnost HP. Bohužel smartphony HP Pre 3 a Veer na tom nejsou o mnoho lépe a také se potýkají s nezájmem zákazníků.

HP TouchPad, ambiciózní tablet se potýká s nezájmem zákazníků

Co bude dál s WebOS?

Tyto skutečnosti však evidentně měly velký vliv na dnešní oficiální prohlášení společnosti HP. Ta totiž oficiálně ukončila výrobu zařízení s operačním systémem WebOS a společnost Palm se tak definitivně ztrácí v propadlišti dějin. HP neuvedlo přesné důvody svého rozhodnutí, ale je jisté, že neúspěch modelů s WebOS byl poslední kapkou. Společnost však bude dále na operačním systému pracovat a třeba se někdy ještě dočkáme jeho vzkříšení. Spekuluje se, že by WebOS mohl žít dál skrze licence nebo by mohl být kompletně prodán třetí straně. Oddělení vyvíjející WebOS se dočká sice propouštění, ale nebude zrušeno úplně. Systém bude podle HP vyvíjen a přizpůsobován aktuálním potřebám. Ani samotné HP však nyní přesně neví, jaký další směr hodlá s WebOS nabrat a přiznává, že strategie bude určena v příštích týdnech a měsících.

HP se nyní bude soustředit na ukončení všech aktivit kolem prodeje zařízení s WebOS. Pokud jste si tedy dělali naděje na koupi TouchPadu nebo některého z nových HP Pre smartphonů, zřejmě máte v zámoří poslední šanci. Zatím není jasné, jak rychle a jakým způsobem bude HP ukončovat prodej zařízení s WebOS. Vše by mělo být upřesněno v následujících dnech a týdnech. Každopádně se ale jedná o konec legendy jménem Palm a společně s akvizicí Motoroly Googlem jde zřejmě o nejdůležitější zprávu tohoto léta. Další z bývalých velikánů mobilního průmyslu končí.

Zdroje: precentral.net, businesswire.com, unwiredview.com, h30261.www3.hp

Diskuze ke článku
Radim
Škoda, ale to se prostě stává, hřebík do rakve jim nasadil Microsoft a Apple ho později zatloukl pořádně hluboko.

Pre jsem nevlastnil, ale hrál jsem si s ním párkrát u O2 a opravdu pěkné zařízení.
CQ
Iphone, no povedzme, ale mňa by zaujímalo s čím že ho nasadil Microsoft? Na nič si neviem spomenúť.
Nebude problém s časti aj v tom, že zariadenie s WebOS široko ďaleko nikde neponúkajú?

Mne sa skôr zdá, že mimo dostupnosti problém PRE nebol ani tak SW ako HW (až smutne slabá výdrž, foťák, lcd atd)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze