HP TouchPad v redakci: první dojmy ze stodolarového tabletu

10

Tablet HP TouchPad, kolem kterého se v USA strhla nákupní horečka poté, co cena spadla až na 99 dolarů, pro vás právě testujeme. Přečtěte si naše první dojmy z tohoto zajímavého tabletu, který HP spolu s celým systémem WebOS odepsalo.

HP TouchPad pro vás právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi zde pod článkem nebo na Facebooku i Twitteru.

Poté, co HP oznámilo, že končí s vývojem systému WebOS a výrobou zařízení s tímto systémem (TouchPad, Pre3 a Veer) přispěchalo také s výrazným snížením ceny, aby se zbavilo desítek tisíc tabletů v obchodech. Cena HP TouchPadu se tak na americkém trhu dostala na neuvěřitelných 99 dolarů a strhla se nákupní horečka. Té jsme nedolali ani my a jeden tablet jsme z USA rovněž zakoupili. Kdo o něj však měl zájem, nemusel ani mířit za velkou louži, aby tablet koupil. Za o něco málo vyšší cenu navýšenou o poštovné jste jej mohli zakoupit v každém známém e-shopu (ebay, Amazon a další).

Stojí za 99 dolarů?

Rychlá otázka, rychlá odpověď. Ano, stojí. Zatímco za původní cenu mezi 300-400 dolary byl TouchPad kvůli silné konkurenci takřka neprodejný, za 99 dolarů nabídne více než dobrý poměr ceny a výbavy. Je nutno podotknout, že za vyšší cenu lze opravdu najít lepší alternativy.

První dojmy za tabletu

Designem TouchPad nepřekvapí, jedná se o klasickou černou placku s oblými rohy, z přední strany podobnou ostatním tabletům. Celý tablet je velmi lesklý, a to zejména oblá zadní strana. Celé zařízení je tak magnetem na otisky prstů a vhod tak přijde dodávaný čistící hadřík. Konstrukce je kvalitní a nikde nic nevrže, jednu výhradu však máme. Při silnějším promačkání poměrně měkké zadní strany se prohne a po několika milimetrech dosedne na hardware pod ním Při uvolnění se ozve zvuk, jakoby se zadní strana odlepila. Při běžném používání na to nenarazíte, ale zamrzí to.

Potěší standardní nabíjecí microUSB konektor, naopak zamrzí absence zadní kamery, která sice u tabletů není příliš používaná, ale sem tam se může hodit. Přední kamerka s rozlišením 1,3 Mpx vedle 9,7 palcového displeje nechybí. Displej je sám o sobě průměrný, ničím neurazí ani nenadchne a kvalitou jej lze srovnat s iPadem 2. Poměrně slušný je jas, díky čemuž lze TouchPad používat i venku.

Pochválit musím zvuk tabletu, a to hlavně z hlasitých stereoreproduktorů, které hrají opravdu kvalitně. Prsty v nich má totiž známá hudební společnost Beats Audio. Špatný není ani zvuk do sluchátek.

WebOS ve zkratce. Jaký je?

My jsme si TouchPad vyzkoušeli již na MWC v Barceloně před více než půl rokem, a tak nás prostředí ničím nepřekvapilo. Potěší inovativní ovládání, zapojení gest a elegantní vzhled prostředí. Méně potěší občasné zaseknutí aplikací a nereagování na dotyk, či zadýchávání se tabletu v případě, že je spuštěno více náročných aplikací najednou. Na druhou stranu se mi nikdy nestalo, že bych musel tablet restartovat a vše vždy vyřešilo jednoduché "zahození" nadbytečné karty s aplikací vzhůru. Prostředí jako takové reaguje vždy a bezchybně a problémy nastávají maximálně s jednotlivými aplikacemi. Ty by se však mohly spouštět mnohem rychleji (běžná prodleva je 5-10 vteřin) a ne vždy máte kontrolu nad tím, které procesy vlastně na pozadí běží. I když například aplikaci chat a e-mail či RSS čtečku ukončíte, stále vám tablet hlásí nové události. Bez toho, abyste ale na začátku tyto aplikace nejdříve spustili, se to však většinou nestane a v případě nedostatku paměti to rovněž vypadá, že některé procesy tablet ukončí. Podrobněji toto chování prozkoumáme do recenze a určitě jej uvidíte i na videu.

Další nevýhodou je nedostatek kvalitních aplikací, což je způsobeno čerstvostí systému, malým rozšířením a hlavně faktem, že HP oznámilo ukončení vývoje tohoto systému. Některé aplikace byly navíc z obchodu s aplikacemi i staženy. Nicméně i tak máte poměrně dobré možnosti, jak stáhnout vše, co potřebujete a v podstatě jsem až na jednu výjimku nenašel nic, co by mi výrazně chybělo při běžném používání. Tablet navíc umí poměrně mnoho věcí už po vybalení z krabice (provázání s Dropboxem, skypem, Google talkem, synchronizace kalendářů s Googlem, editace dokumentů, prohlížení PDF). Tou výjimkou je přehrávač avi videí, které ve výchozím stavu TouchPad nepřehraje a ve webovém obchodě kloudná aplikace chybí, i když v něm v minulosti byla...

Na WebOS i hardware zařízení se zaměříme ve videorecenzi a klasické recenzi, které pro vás již chystáme. Jak se vám zatím HP TouchPad líbí? Stojí podle vás za těch 99 dolarů?

HP TouchPad pro vás právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi zde pod článkem nebo na Facebooku i Twitteru.

Diskuze ke článku
Vlastimil
Za 99$ to beru kde to koupím? Četl jsem že je to jen pro USA.
Vladimír
Nemohli by jste přesně napsat jak a kde jste HP TouchPad koupili. Eventuélně jestli ten váš po testu za těch 100 dolaru prodáte, koupil by jsem ho od vás.
Jirka
Jak lze do telefonu dostat aplikace, když v americké verzi nejsou podporovány platby z Evropy? Existuje způsob, jak si do telefonu doinstaluju další potřebné aplikace, které HP Store nenabízí? Zeptal bych se také na to, zdali tablet lze nabíjet přes USB připojené k PC. Díky
mm
Co si myslite, oplati se cekat na novou varku, nebo kupovat to ted ( cca 220 dolaru )

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze