Zajímá vás design iPhonů 15? Nepřehlédněte nové video s detailními maketami

1
Zajímá vás design iPhonů 15? Nepřehlédněte nové video s detailními maketami
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Všechna provedení mají mít nově na zádech matné sklo
  • Přepínač zvukových profilů se promění v tlačítko

Podobně jako minulý rok se i letos ještě před oficiálním odhalením nové řady iPhonů objevily podle všeho velmi přesné a detailní makety, které se dostaly do rukou macrumors.com. Zřejmě nikoho nepřekvapí, že i letos se dočkáme celkem čtyř modelů s označením iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max.

Velmi důležitou a při detailnějším zkoumání i pouhým okem viditelnou změnou je nasazení USB-C, kterého se naštěstí dočkáme u všech čtyř modelů. Apple je ostatně k tomuto kroku donucen i kvůli nařízení EU, nicméně je nutné dodat, že USB-C využívá u svých ostatních produktů již delší dobu a přechod ze zastaralého Lightning konektoru byl zřejmě jen otázkou času. Důležitý rozdíl mezi verzemi Pro a základními modely by mohla představovat podpora rozhraní Thunderboltu u modelů Pro , zatímco základní by měly nasadit USB-C 3.2.

Menší designovou změnou u iPhonů 15 a 15 Pro má být rámeček, který nově nemá tak ostré hrany. Ačkoliv tato změna nelze příliš vidět, má podle všeho zajistit pocitově mnohem příjemnější úchop. Novinkou má být rovněž titanový rám u modelů Pro, který by měl mít nejspíše matné provedení. iPhony 15 Pro by rovněž měly být o něco lehčí než iPhony 14 Pro, což jistě mnoho uživatelů vřele uvítá.

iPhony 15 Pro mají disponovat 6× teleobjektivem.

Další změnou je upravený design ovládacích prvků a také kompletně nové tlačítko. Posuvný přepínač zvukových profilů se transformuje na tlačítko a podle všeho by se mělo jednat, podobně jako v případě „akčního tlačítka“ u Apple Watch Ultra, o programovatelný ovládací prvek. Nové tlačítko by tak mohlo spouštět různé funkce na jedno, dvě, tři stisknutí či dlouhé podržení.

Na zadní straně se standardně nachází fotomoduly, kde by se měl projevit nový teleobjektiv u modelů Pro. Ten má nabídnout 6× optický zoom, tedy dvakrát více než u iPhonů 14 Pro, a zřejmě bude umístěn naležato, tedy obdobně jako periskop. Velmi vítanou novinkou by měla být matná povrchová úprava skla na zádech napříč všemi modely, na rozdíl od současného stavu, kdy mají základní modely nepříliš praktické lesklé sklo, jež se snadno ušpiní.

Poslední novinkou je pak přítomnost tzv. Dynamic Islandu u všech modelů. Díky němu a USB-C, ale také zmíněnému teleobjektivu a dalším vylepšením, by pak mohla chystaná generace iPhonů 15 zlákat mnoho současných uživatelů starších modelů k upgradu.