iPhone 15 Pro jako ideální fotomobil na dovolenou? Podívejte se na fotky ze Zakynthosu

6
iPhone 15 Pro jako ideální fotomobil na dovolenou? Podívejte se na fotky ze Zakynthosu
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Fotoaplikace je maximálně jednoduchá a přepínání dostupných ohniskových vzdáleností je extrémně svižné
  • Velice se nám osvědčilo také nové akční tlačítko

Nový iPhone 15 Pro se sice nemůže pochlubit zbrusu novým pětinásobným teleobjektivem, na který láká větší a také dražší iPhone 15 Pro Max, přesto se nepochybně jedná o velmi povedený fotomobil, jenž osloví nejednoho nadšence do focení a natáčení videí. Vzhledem k menším rozměrům a nižší hmotnosti mu navíc může dát spoustu zájemců přednost právě před již zmiňovaným iPhonem 15 Pro Max. A jelikož stále panuje převážně letní počasí, tedy i čas dovolenek, rozhodli jsme se vzít s sebou nový iPhone 15 Pro na řecký ostrov Zakynthos. Jak se osvědčil jako „dovolenkový“ fotomobil?

iPhone 15 Pro a iPhony obecně jsou na rozdíl od konkurence zaměřeny na maximální intuitivnost používání, tedy i jednoduchost a přímočarost během používání. Na uživatele ve fotoaplikaci nečeká 100 různých druhů režimů a nastavení (mnohdy rafinovaně ukrytých v nenápadných sendvičových menu někde vlevo nahoře), ale pouze pár základních režimů. Pro některá pokročilejší nastavení však stále můžete zajít do samostatné aplikace nastavení (a to i v nejnovějším iOS 17), kde si lze například zvolit, zda primární snímač bude ve výchozím nastavení používat 24, 28, či 35mm ohnisko.

Pro rychlé zachycení scény je velmi praktické nové akční tlačítko, to funguje zároveň i jako spoušť.

Během dovolené, kdy je často nutné něco zachytit skutečně rychle jistě oceníte, jak je fotoaplikace svižná. Nesetkáte se tak ani s náznakem načítání jakéhokoliv režimu či zpomalení během plynulého přechází mezi různými ohniskovými vzdálenostmi (různých objektivů a digitálního přiblížení) na kruhovém voliči. To je oblast, s níž mají často stejně drahé telefony stále trochu problém. Některé specializované fotomobily pak zase vyžadují pro získání co nejlepšího výsledku i manuální zásah uživatele.

V praxi stačí iPhone jednoduše vytáhnout, spustit aplikaci a zmáčknout tlačítko spouště. V tomto ohledu je také nutné pochválit nové akční tlačítko (dostupné pouze u iPhonů 15 Pro), pomocí něhož můžete fotoaplikaci spustit (a to třeba rovnou i natáčení videa) bez nutnosti sahat na displej. V aktivované fotoaplikaci pak funguje akční tlačítko také jako spoušť, za což Apple získává rozhodně palec nahoru. Níže si můžete tradičně prohlédnout rovněž specifikace použitých snímačů u iPhonu 15 Pro.

Primární senzor Ultraširokoúhlý objektiv 3× teleobjektiv Selfie kamerka
Rozlišení 48 Mpx 12 Mpx 12 Mpx 12 Mpx
Světelnost objektivu f/1.78 f/2.2 f/2.8 f/1.9
Velikost snímače 1/1,28" 1/2,55" 1/3,5" 1/3,6"
Velikost pixelů 1,22 µm 1,4 µm 1,0 µm ? µm
Ohnisková délka 24 mm 13 mm 77 mm 23 mm
Stabilizace optická bez stabilizace optická optická
Rozsah objektivu 120°
Ostření Dual Pixel PDAF PDAF PDAF PDAF

Parádní snímky za všech okolností?

Focení u iPhonů (po prvním zapnutí nového smartphonu) začíná volbou fotografického stylu, kterých je celkem pět (standardní, bohatý kontrast, živý, teplý a chladný), v našem případě jsme zůstali u standardního, který by měl věrně zachytit skutečnost. Během pořizování snímků jsme pak vše nechali kompletně na automatice, tedy neupravovali jsme zaostření ani expozici či cokoliv jiného. Výsledek focení během dne i noci můžete posoudit na přiložených záběrech. Do komentářů nám jako vždy můžete napsat, jak kvalitu snímků hodnotíte, případně i dotazy na to, co vás ohledně nového iPhonu 15 Pro zajímá.

Denní snímky

Ukázka fotografií ze všech snímačů (všech v textu zmíněných ohniskových vzdáleností u primárního senzoru) včetně maximálního 15násobného přiblížení

Noční snímky

Ukázka fotografií ze všech snímačů (všech v textu zmíněných ohniskových vzdáleností u primárního senzoru) včetně maximálního 15násobného přiblížení

U Mobil Pohotovosti koupíte nový iPhony 15 a 15 Pro nejvýhodněji, a to díky speciální službě Koupíš, Prodáš, Splácíš, v rámci které pořídíte novinky od Applu za vůbec nejnižší měsíční splátku, a to již od 557 Kč měsíčně. Více se dozvíte na mp.cz/novinky-apple.

Apple iPhone 15 Pro 1 TB

Rozměry146,6 × 70,6 × 8,3 mm, 187 g
DisplejOLED, 6,1" (2 556 × 1 179 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A17 Pro,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 1 000 GBne
Akumulátor3 274 mAh
Diskuze ke článku
Martin Vit
Martin Vit
Fotky vypadají velice dobře napříč ohnisky. Barevné podání je věrohodné a mají hodně detailů bez brutálního "appleovského" HDR. To, co na počátku působilo jako minimální upgrade od 14, je opakem. Díky navýšení velikosti snímků z cca 12mpx na 24mpx. Přechod z 13 Pro max z 12mpx snímače na 14 Pro se zdál v počátcích dost bolestivý, než to Apple vychytal, ale zde se zdá, že vše funguje opravdu dobře a konečně má i pořádný zoom. Zní to, že jsem fanoušek Applu, ale opak je pravdou, jen konstatuji svůj neutrální pohled na věc. Dobrá práce.
Hezký den všem.
Jaroslav Kroul
Jaroslav Kroul
Jelikož mám fotky také ze zakhyntosu ,ale foceno honor magic 5 pro,tak tedy ty moje vypadají lépe a to hlavně i barevností .....
Miroslav Kvíčala
Miroslav Kvíčala
Na mobil dobré...
Zbyněk Kalvoda
Zbyněk Kalvoda
Kvalita snímků odpovídá použité technologii a pokud dáváte fotky na IG a koukáte na ně jen na mobilu, budete spokojeni.
Za dobrého světla velmi pěkné, barevnost, WB, i detaily jsou dostačující.
Cokoliv focené jiným než hlavním fotoaparátem už postrádá detail, širokáč hrozně maže směrem k okrajům snímku a výřezy jsou nepoužitelné vzhledem k zásahu SW a zničení detailů ve snaze odbourat šum.
Teleobjektiv trpí nedostatečnou světelností (vzhedem k periskopické konstrukci pochopitelné) a je použitelný jen za jasného dne nebo pro čistě dokumentační účely.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze