Komisař EU hrozí Applu zákazem prodeje iPhonů kvůli machinacím s USB-C

13
Komisař EU hrozí Applu zákazem prodeje iPhonů kvůli machinacím s USB-C
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Komisař Thierry Bretton poslal zástupcům Applu dopis
  • V něm varuje proti umělému limitování USB-C příslušenství pro budoucí iPhony

Dlouho anticipovaná proměna iPhonů v podobě nasazení moderního USB-C by měla dorazit již s příchodem iPhonů 15. Ukázalo se však, že zástupci EU mají k (možnému) postupu Applu výtky s již několikaměsíčním předstihem. Na internetu se objevilo totiž hned několik různých zdrojů, včetně známého analytika Ming-Chi Kua, které tvrdí, že Apple uměle omezí možnosti nově nasazených USB-C v souvislosti s příslušenstvím. iPhony tak sice budou mít USB-C, avšak jejich maximální potenciál, ať už se jedná o rychlost datového přenosu či nabíjecí výkon, by mohla být limitována samotným Applem. Ten by prodával licence k využití plného potenciálu výrobcům příslušenstvím v rámci certifikace MFI, tj. „Made for iPhone“.



Proti tomuto postupu se ohradil Thierry Bretton, komisař pro oblast vnitřního trhu EU, který Apple varoval před podobnými úmysly. Německý deník zeit.de, na který citoval macrumors.com, se odkazuje na dopis, v němž se uvádí, že umělé omezování USB-C příslušenství pro Apple by ze strany EU nebylo povoleno a vyústilo by v zákaz prodeje iPhonů na trhu EU. Jak se k této výzvě Apple postaví a zda přehodnotí své úmysly s certifikací MFI, to se zřejmě dozvíme již v druhé polovině letošního roku, kdy budou nové iPhony představeny.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Klasika Apple 😂 omezení ve všem
Jaroslav Hronek
Jaroslav Hronek
V Apple je to banda vychcandírů. Divím se, že už je to stádo oslů nekoplo do prdele
Honza Petřík
Honza Petřík
Zákazníkům Applu tohle nevadí. Naopak, ještě si rádi připlatí za úplně stejnej kabel, protože logo = kvalita a zároveň image. S logickým uvažováním tady EU nepochodí.
Jakub Herget
Jakub Herget
Ať jde EU do….. 🤷🏼‍♂️
USB-C stojí za h… ta středová část se čas od času zlomí 🤷🏼‍♂️ Nemůžu si pomoct, ale kabel lightning je lepší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze