Windows Phone 8 oficiálně: inovace prostředí, HD displej a více jader

Před několika hodinami Microsoft na konferenci v San Francisku odhalil světu další krůček v mobilním operačním systému Windows Phone. Jedná se o připravovanou verzi jménem Apollo, nebo také Windows Phone 8, a nyní jsme konečně dostali možnost podívat se mu pod kapotu.

Tou nejpodstatnější a nejdůležitější změnou je zajisté společná architektura jádra a NT kernel, který má Windows Phone 8 společný s „velkým“ systémem Windows 8 na počítačích a tabletech. Díky tomu bude portování aplikací z počítače do mobilní verze systému velmi jednoduché a vývojářům budou stačit jen letmé změny ve zdrojovém kódu bez potřeby přepisovat celou aplikaci. To se výrazně podepíše nejen na množství mobilních aplikací, rychlosti jejich zveřejňování, ale také na vzájemné spolupráci obou systémů a jejich propojení.

Oživená fasáda

Živé dlaždice z domácí obrazovky patří k systému Windows Phone již od jeho zrodu, mnozí si ale stěžovali na jeho malou přizpůsobitelnost a relativně chabé způsoby využití. Mnozí také odkazovali na Android a jeho velkou volnost při úpravách plochy, na což Microsoft podle všeho slyšel. Představil totiž novou domácí obrazovku, kterou půjde více přizpůsobit obrazu svému.

Domácí obrazovku si budete moci plně přizpůsobit

Stále zůstáváme u dlaždic, které se aktualizují v reálném čase a dávají vám informace o kontaktech, zprávách, sociálních sítích a dalších aspektech digitálního dění. Nyní se však potkáme rovnou se třemi velikostmi. Klasické čtverce doplní malé čtverečky a jeden velký širokoúhlý proužek. Dlaždice si budeme moci na ploše libovolně upravit, roztáhnout a nastavit, takže na jednu jedinou obrazovku vměstnáte mnohem více důležitých informací a konečně se snad dočkáme situace, že ani nebudeme muset sahat do menu. Velká dlaždice zpráv například může zobrazovat text nových zpráv bez toho, abyste vůbec museli aplikaci zpráv otevírat. Dlaždice navíc vyplňují displej až k jeho pravému okraji, kde je nyní u Windows Phone 7.5 poměrně nepříjemný volný pruh. Většina dlaždic se opět neustále aktualizuje a animuje, což prý podle Microsoftu nebude problém a systém vše zvládne bez zamrzání a trhání stejně, jako nyní v případě Windows Phone 7.5. Vhod přijde také vylepšený multitasking, ve kterém dostanou aplikace běžící na pozadí více volnosti. Už například nebude problém nechat na pozadí spuštěnou aplikaci vyžadující po celou dobu přístup k GPS.

Současný vzhled systému Windows Phone 7

HD displeje a paměťové karty

Potvrdily se nám i kolující informace ohledně procesorů a displejů. Windows Phone 8 bude opravdu podporovat vícejádrové procesory (maximálně až 64 jader), takže se zcela jistě brzy dočkáme dvoujádrových či čtyřjádrových Lumií i jiných smartphonů, a nebudeme se muset omezovat jednojádrovými přístroji, jež okupují trh v současné době.

Tím ale zábava nekončí. Nová verze systému konečně přinese i podporu vyššího rozlišení displejů a především tří různých poměrů stran. Přístroje nižších tříd by měly zůstat u rozlišení 800 × 480 pixelů s poměrem stran 15:9. Dražší a výkonnější smartphony však přijdou na trh s rozlišením 1280 × 768 pixelů (15:9) nebo také standardním rozlišením 1280 × 720 pixelů a poměrem stran 16:9. Výběr už tak zůstává pouze na výrobcích, důležité ale je, že systém bude konečně oficiálně podporovat vyšší rozlišení.

Skype se dočká svého vlastního hubu

Do třetice všeho dobrého se nebudeme muset omezovat integrovanou pamětí přístrojů, jejichž omezená kapacita často hatila jinak dobré předpoklady telefonů. Interní paměť si nově budeme moci rozšířit pomocí paměťových karet microSD.

Elektronická peněženka, rychlejší HTML5 a integrovaný Skype

Přítomnost Internet Exploreru 10 s vylepšenou podporou HTML5 byla známá již dříve. Microsoft nyní podotknul, že bychom se měli dočkat až dvojnásobné rychlosti oproti současné verzi systému a svižnějších reakcí pro pohodlné surfování, což bereme všemi deseti.

Mnohem více nás však zaujala podpora bezdrátové technologie NFC a integrace propracovaného Wallet Hubu, který má prý zaručit nejpropracovanější funkci elektrické peněženky v mobilním průmyslu. Tento Hub v sobě bude uchovávat a chránit veškeré informace o vašich účtech, kreditních kartách, voucherech a dalších prvcích. Díky podpoře NFC (a v případě, že technologii bude podporovat i smartphone) tak bude možné přístrojem přímo platit.

NFC samozřejmě bude také možné využít k mnoha dalším funkcním, které zajistí vývojáři nových aplikací. Pomocí NFC bude mimo jiné možné sdílet základní informace jako kontakty a URL adresy, tak, jak to známe i z ostatních systémů.

Chybět by neměl ani plně integrovaný komunikační hub Skype, což bylo po jeho koupi Microsoftem zcela očekávaným krokem. Přímo z telefonního seznamu a hubu lidé by tak mělo být možné provádět Skype hovory a komunikace skrze tento IM bude plně integrována do systému.

Stávající uživatelé Windows Phone mají smůlu

Bohužel se potvrdila i jedna ne příliš pozitivní spekulace. Stávající telefony totiž oficiálně nedostanou update na verzi 8. Podle Microsoftu jsou změny tak výrazné, že by to nebylo možné.

Alespoň jako malou kompenzaci tak v Redmondu připraví aktualizaci 7.8, která přinese alespoň novou úvodní obrazovku z WP8 i do starších zařízení. Dalších nových funkcí se ale uživatelé oficiální cestou nedočkají.

Všechny aplikace ze stávajících verzí systému Windows Phone 7 bez problémů poběží i na osmičce, bez potřeby zasahovat do zdrojového kódu aplikace. Naopak aplikace napsané pro Windows Phone 8 nepůjdou přímo spustit na starších Windows Phone 7.x Fungovat by však měly i na současných verzích jen za předpokladu, že nebudou využívat nativní kód C nebo C++ nebo některá jiné specifika nové platformy.

Mapové podklady Nokie pro všechny

Z pohledu dvorního výrobce Windows telefonu, Nokie, je zajímavá také zpráva, že její mapové podklady, včetně možnosti offline navigace, budou nově dostupné na všech Windows Phone 8 telefonech. Mapy budou také dostupné pro aplikace třetích stran, které k nim budou moci skrze API přistupovat.

Nokia tak pravděpodobně ztrácí další z malých exkluzivit, díky kterým se mohla odlišit od ostatních výrobců a zdůvodnit tak například vyšší cenu zařízení. Uvidíme ještě do budoucna, jak se bude situace kolem map a navigace vyvíjet a zda si v tomto Nokia nějaké exkluzivní funkce ještě udrží.

Z dalších zajímavostí stojí za zmínku například konečně také takzvaná OTA aktualizace. Nová Windows se tak budou moci konečně aktualizovat i bez připojování k počítači. Zaujme také například rozšířené hlasové ovládání, které bude nově dostupné skrze API pro aplikace třetích stran. Vývojáři tak budou moci využít systémů rozpoznávání hlasu i ve svých vlastních aplikacích.

Shrnutí nejdůležitějších faktů o Windows Phone 8

  • Nová, více upravitelná úvodní obrazovka
  • Podpora více rozlišení (až do 1280 × 768)
  • Podpora vícejádrových procesorů
  • Stávající zařízení nedostanou update (pouze na verzi 7.8)
  • Podpora paměťových karet
  • Podpora NFC
  • Jádro systému je založené na stejných základech jako u Windows 8 pro tablety a PC
  • Možnost psaní aplikací v nativním C/C++ kódu (výkonné aplikace)

Windows Phone 8 dorazí s prvními zařízeními na podzim. Přesnější termín bohužel zatím není znám, ale výrobu telefonů s tímto systémem kromě Nokie potvrdilo i HTC, Samsung a Huawei. Mnoho nových funkcí systému zatím představeno nebylo a dočkáme se jich určitě v následujících měsících. Už nyní ale víme, že Windows Phone 8 bude přeložen do 50 světových jazyků a Marketplace bude dostupný dokonce v 180 zemích, což je jen pro zajímavost o 25 zemí více, než v případě Applu a jeho AppStore.

S příchodem Windows Phone 8 přichází na scénu opravdu vážný konkurent pro Android a iOS, který bude podporovat všechny moderní funkce. Navíc bude těžit s jednotného přístupu a vzhledu napříč digitálními zařízeními, od počítače, přes tablet, až po telefon. Už nyní se tak těším na podzim, kdy začne nová etapa války mobilních operačních systémů.

Zdroje: wpcentral.com, pocket-lint.com, mynokiablog.com

Diskuze ke článku
kozusnik
konečně udělali nějaký větší krok kupředu... teď už začínám o WP mobilu vážně uvažovat, protože to, co mi na tom vadilo (nevyužitý prostor na domovské obrazovce, absence podpory paměťových karet, slabší HW,..) už je odstraněno... teď už jen záleží na ceně...
Concionator
To vypadá opravdu dobře!!! Jen je škoda nemožnosti aktualizace, povýšení či přechodu z verze 7.5 na verzi 8. Předpokládám, že je to ale způsobeno hardwarovou konstelací.
Rudolf
Super! Akurát ma mrzí, že uživatelia WP 7.5 nebudú môcť plne prejsť na WP 8. To je fakt škoda :(
Tomáš
Zpráva, že nebude možný upgrade z 7.5 na 8 asi Lumiím zrovna neprospěje....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze