Vyzkoušeli jsme inovovaný Samsung Gear VR: na dobré cestě

11

Na začátku tohoto roku jsme testovali finální podobu virtuální reality Gear VR. S příchodem USB-C konektorů se Samsung rozhodl vydat novou verzi, která kromě kompatibility s Galaxy Note 7 přináší i několik příjemných novinek. Zařízení jsme pro vás otestovali a porovnali ho s předchozí verzí.

Samsung Gear VR Note 7

Zatímco si už můžete koupit „opravdovou“ virtuální realitu v podobě HTC Vive nebo Oculus Rift a PlayStation VR je na cestě, Samsung inovoval svou odlehčenou podobu pro mobilní telefony. Zatímco vše zásadní zůstává stále stejné, výsledný zážitek se liší jen v detailech. Tento článek proto můžete brát jako porovnání a doplnění dřívější recenze Gear VR, která je vesměs stále platná.

Lépe se nosí

Na první pohled vám asi přijde, že nejdůležitější novinkou je změna barvy. Bílá barva byla nahrazena tmavě modrou (působí až černě). Dost možná se bude méně špinit, ale zda se vám líbí více, necháme na vás. Samo tělo doznalo několika drobných změn. Zmizelo třeba nepatrné tvarování na horní straně a po vyndání telefonu si všimnete jinak vymodelovaných průhledů. Ty samy ale žádný viditelný vliv nemají.

Důležitou a vítanou novinkou je přidání průduchů, díky kterým se vám čočky nebudou zamlžovat. Zatímco s původním Gear VR jsem tento problém měl neustále, u nové verze se mi nezamlžily ani jednou. Navíc po přímém srovnání mohu prohlásit, že novější verze se pohodlněji nosí. Za to může upravené polstrování, které nejen lépe vypadá (velmi nepatrně), ale evidentně i funguje. Po chvilce nastavování pásků se mi ani dovnitř nedostalo žádné světlo.

Samsung Gear VR Note 7

Zmíněné pásky rovněž doznaly změny. Ještě více než dřív je kladen důraz na to, že není potřeba nosit prostřední pásek přes temeno hlavy. Dříve byl úchyt na vodorovném pásku pevně přidělán, nyní je na suchém zipu a snadno se ho úplně zbavíte. To bych ovšem nedoporučoval, bez něj se mi nikdy nepovedlo docílit co nejlepšího výsledku. Zařízení musí na hlavě perfektně držet, aby se vám při pohybu neposouvalo.

Byl jsem zvědavý, jak se projeví slibované rozšíření zorného pole z 96 na 101°. Ač Samsung chválím za snahu a doufám, že na rozšiřování budou ještě pracovat, v tuto chvíli jen těžko poznáte rozdíl. A to ani v případě, že máte obě verze k dispozici.

Více tlačítek a konektorů

Zdá se, že tvarovaný touchpad na pravé straně nebyl tak skvělým nápadem, protože v nové verzi se Gear VR vrací k původní, ploché dotykové ploše. S jejím používáním ostatní není žádný problém. Naopak přibylo tlačítko, které vás vezme rovnou „domů“ do základního menu. Tlačítko pro návrat bylo zase trochu zvýrazněno, takže si ho nespletete a nahmatáte ho bez problému.

Zatímco Galaxy S7 (či S6) připojíte přes klasické micro-USB, nový Note 7 už je vybaven nejnovějším konektorem USB-C. To však není problém, protože nový Gear VR dovede konektor pro připojení telefonu vyměnit. Obě verze dostanete v balení a můžete si vybrat. Problém není ani v různých velikostech zařízení, stejně jako předchozí verze nabízí dvě snadno upravitelné polohy pro telefon.

Samsung Gear VR Note 7

Jen si dejte pozor, pokud byste chtěli telefon během používání dobíjet přes konektor na spodní straně Gear VR. To vyměnitelné není a je osazeno jen konektorem USB-C.

Poslední změnou je přední kryt, který se hodí, když máte vyndaný telefon. Tentokrát se kryt vkládá přímo místo telefonu, takže pevněji drží a během přenosu vám jistě nespadne. Pokud však zařízení používáte s menším telefonem (třeba Galaxy S6/S7), při každém vkládání krytu se nevyhnete posunu konektoru do polohy pro větší zařízení, což může být lehce otravné.

A co SW?

Zatímco zařízení slouží jen jako helma a pomáhá telefonu s několika základními senzory pohybu, o veškerý výkon a obsah se stará telefon. Novinky v tomto směru si tak užijí i majitelé starších verzí virtuální reality od Samsungu.

Samsung Gear VR Note 7

Nejviditelnější změnou (od recenzování předchozí verze) je samozřejmě přepracované menu. To se liší nejen výchozím prostředím, ale také způsobem zobrazení dostupných možností a aplikací. Nejvíce mě potěšily úpravy obchodu, který nyní obsahuje několik možností filtrování a mnohem pohodlněji se v něm vyhledává. Obsahu stále přibývá, a pokud jste ochotni si za hry trochu připlatit, dostanete se k zajímavým zážitkům. I bez placení si kdeco vyzkoušíte, třeba díky kategorii experimentů. Land’s End to ale nebude.

Po podržení tlačítka pro návrat se dostanete do systémového menu, které jako hlavní nyní zobrazuje váš profil. Můžete se zde také rychle spojit s přáteli nebo si pohodlně prohlédnout upozornění (konečně), nastavit jas displeje, přeorientovat výchozí pozici nebo se podívat do skutečného světa přes kameru telefonu.

Shrnutí

Inovovaná verze Gear VR dělá drobné kroky tam, kde to bylo potřeba. Pryč je problém se zamlžováním a helma se také pohodlněji nosí. Pohodlně je vyřešena i změna konektorů. Rozšíření zorného pole je však nepozorovatelné a hlavně se nijak neřeší problém s přehříváním, který vám omezí jednu nepřetržitou seanci na 20 minut až hodinu (podle aplikace). Čekání na vychladnutí telefonu je tak stále největší překážkou. Stále však jde o dobrou volbu, pokud hledáte kvalitní, ale levnou variantu pro VR (a náhodou vlastníte jeden z podporovaných telefonů).

Nová verze Gear VR je kompatibilní s následujícími telefony: Galaxy Note7, S7, S7 edge, Note5, S6 edge+, S6, S6 edge.

Diskuze ke článku
Dan
Takže když seženu starou verzi za 1200kc, tak se asi nevyplatí kupovat novou za zhruba 4000kc
Peter Galajda
Peter Galajda
Dost ma prekvapila zmienka o tom prehrievani . Pouzivam predchadzajucu verziu Gear VR spolu s S7 edge a s prehrievanim som nikdy nemal problem ani len vzdialene. Skušal som hry filmy proste všetko čo je tam dostupne , telefon bol mierne nahriaty ale nic extra. Moj rekord bol hodina a tristvrte nonstop pouzivania a k ziadnemu vyraznemu zahriatiu nedoslo.
tonda
Je to pí...na
peter
Mam Note 7 a okuliare, ale obraz neviem zaostrit k uplnej spokojnosti. Dioptrie nenosim, tak som prekvapeny, ze je to takto nezaostritelne :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze