Brýle Oculus Rift pro virtuální realitu představeny ve finální verzi

2

Virtuální realita se v poslední době dostala do popředí. Vděčit za to může například také projektu Oculus Rift, tedy brýlím, které virtuální realitu dokáží zprostředkovat. Ty se nyní dostávají do své finální verze a zástupci společnosti oznámili také spolupráci s Microsoftem.

Společnost Oculus, na svých brýlích Rift pracuje již od roku 2013, kdy byla k dispozici první vývojářská verze. Od té doby uplynuly již dva roky, během kterých společnost koupil Facebook. Na vývoji se to však nepodepsalo a nyní jsme se konečně dočkali vydání finální verze. Kromě té však společnost oznámila další klíčové plány.

TIP! Vyzkoušeli jsme nový Oculus Rift Crescent Bay: dokonalejší virtuálno


V prvé řadě jde o spolupráci s Microsoftem a jeho herní konzolí Xbox One. Generální ředitel společnosti Oculus na konferenci v San Franciscu oznámil, že spolu s brýlemi Rift získá kupující také speciální herní ovladač pro Xbox. Přímo na brýlích totiž bude možná hrát i dnes velmi oblíbené FPS hry, například Halo. Nepůjde sice o virtuální realitu, ale hráč bude díky brýlím vtažen více do děje. Samotné nastavování brýlí pro pohodlné hraní pak bude probíhat skrze nové Windows 10.

Oculus pak plánuje produkovat také vlastní herní ovladač Oculus Touch. Ten bude rozdělen na dvě části, každá pro jednu ruku. Na ovladačích budou joysticky, tlačítka a samozřejmě také pohybové senzory. Společnost plánuje větší propagaci na blížícím se herním veletrhu E3. Tam by mohly být k vidění také první hry, které budou přímo plánovány pro Rift. Že by hry nemusely být utopí napovídá oznámení o dotaci 10 miliónů dolarů pro vývojáře, kteří by hry měli připravit právě také pro hraní skrze Rift. Navíc již Oculus ukázal také ukázku ze hry Edge of Nowhere.

Oculus plánuje spolupráci s Microsoftem (Xbox) a také vlastní ovladač Touch

Předobjednávky brýlí Oculus Rift by měly být údajně spuštěny na konci letošního roku. V prodeji se pak Rift objeví zkraje roku 2016. Ceny Oculus prozatím vůbec neprozradil, avšak lze očekávat, že se nízko pohybovat nebudou.

Zdroje: oculus.com, engadget.com, finance.yahoo.com