PlayStation VR vyjde v říjnu za 11 000 Kč

12

Třetím velkým hráčem na poli virtuální reality je Sony, které konečně odhalilo datum vydání a cenu svých brýlí, které připojíte ke konzoli PlayStation 4. Přijde sice o něco později, ale oproti konkurenci se pyšní především cenou, která je výrazně nižší. Obzvlášť pokud nemáte výkonný počítač. Do konce roku také slibují až 50 her s podporou VR.

Během konference Games Developer Conference v San Franciscu Sony dle očekávání představilo cenu a datum vydání svého zařízení pro virtuální realitu, PlayStation VR. Vyjde o něco později než konkurenční platformy Oculus Rift a HTC Vive, konkrétně v říjnu tohoto roku. Cena ovšem může být pro mnohé potěšující, ačkoliv se také očekávala – 399 dolarů (nebo euro) je ta stejná cenovka, kde začínala i konzole PS4, takže byl dodržen slib, že cena PS VR bude shodná s cenou nové konzole. V tiskové zprávě Sony uvádí 11 000 Kč pro Česko jako doporučenou cenu. A ačkoliv jde vlastně o příslušenství k PS4, tak dle slov Sony ho máme brát jako něco mnohem více.

PS VR

V nedávném rozhovoru Masayasu Ito přiznal, že Oculus má asi lepší VR než Sony, ale zase k němu potřebujete velmi drahý a výkonný počítač. Sony ale přichází s cenovkou o 200 dolarů nižší než Oculus a dokonce o 400 dolarů oproti HTC. Na druhou stranu v balení s PS VR nenaleznete kameru potřebnou k hraní ani Move ovladače (některé hry je budou vyžadovat). A to především z důvodu, že je už někteří hráči vlastní kvůli pohybovým hrám.

Finální verze PlayStation VR nabídne 5,7palcový OLED displej s Full HD rozlišením a schopností zobrazovat až 120 snímků za vteřinu. Displej je tedy trochu hrubší než u konkurence, ale zato nabídne rychlejší snímkovací frekvenci.

Do konce roku bychom se rovněž měli dočkat vydání až 50 titulů s podporou virtuální reality. Na pódiu Sony potvrdilo arkádovou hříčku The Playroom VR, která nabídne kooperaci mezi hráčem s VR a ostatními před televizí a PS VR Worlds, které bude kompilací několika technologických demoverzí. Některé další hry byly potvrzeny v minulých měsících. Žhavou novinkou je VR verze Star Wars: Battlefront, která bude exkluzivní pro konzoli od Sony. Na detaily si ovšem ještě budeme muset počkat. Navíc si všechny dosavadní hry budete moci zahrát v „cinematic“ režimu, který akorát přenese obraz z televize do brýlí. Ten se hodí třeba v situaci, kdy chcete hrát, ale televizi vám okupuje někdo jiný.

Podle všeho Sony míří na běžné hráče, kteří ocení nižší pořizovací cenu. A to i v případě, že konzoli PS4 ani příslušenství nemají. Na druhou stranu nenabídne takový zážitek, jakým se může pyšnit konkurence.

Zdroje: theverge.com, polygon.com, polygon.com, youtube.com

Diskuze ke článku
satai
Jsem docela zvedavy, co PS4 ve VR utahne... Asi bych nemel moc vysoka ocekavani.
Houranni
Na audio video show sem testoval asi 15 minut HTC Vive s grafikou GTX 980 Ti a nejsem si jist, jestli karta dosahovala takové kvality grafického zpracování, jako ukazuje Plastation VR ve videu..... :D :D
Filip
Pochybuji, že těch 120 hz bude k něčemu, když PS4 ztěží utáhne hry na 60 fps a polovina má kvůli slabému hardwaru lock na 30.
Lsn
Ještě že PS4 nemám.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze