Vyzkoušeli jsme Facebook Home (video)

22

Facebook po dlouhých letech spekulací konečně představil svůj telefon. Ale udělal to lišácky. Neomezil se pouze na jeden produkt, ale má v úmyslu udělat Facebook Phone z jakéhokoliv Android telefonu. K tomu stačí nainstalovat nové prostředí Facebook Home, které před několika hodinami oficiálně vyšlo a my jsme ho vyzkoušeli.

Autoři nejpoužívanější sociální sítě ale začínají pozvolně. V pátek sice uvolnili Facebook Home pro veřejnost na Google Play, ale omezili se zatím pouze na pár vybraných zařízení (HTC One, HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy S 4, Galaxy S III a Galaxy Note II) a navíc pouze na Spojené státy. Oficiálně tedy zatím není Facebook Home u nás nainstalovatelný. To nás ale samozřejmě nijak neomezilo a i tak jsme novinku pro vás vyzkoušeli.

Facebook Home

Statusy především

Facebook Home vám na kompatibilním telefonu kompletně překryje celé prostředí a v ideálním případě se budete pohybovat pouze v jeho světě. Ten podle očekávání sestává především ze statusů vašich přátel, přičemž Facebook dává hodně důrazu na fotografie.

To na oficiální prezentaci s profesionálně vyfotografovanými obrázky vypadá opravdu úchvatně. Reálná estetika vaší výchozí obrazovky se potom ale bude odvíjet spíše od vkusu a umu vašich přátel a tady, jak už tušíte, to nemusí být někdy ideální.

Pokud se dostatečně nabažíte slideshow fotografií vašich přátel a jejich mouder, můžete se jednoduchým gestem nahoru navigovat do nabídky klasických aplikací, která, ačkoliv stále nabízí možnost ihned sdílet cokoliv vás napadne, nevybočuje nijak ze zajetého standardu v podobě běžné matice ikonek nainstalovaných aplikací. Dále je to už Android, na jaký jste zvyklí.

Podoba hlavní obrazovky se statusy a nabídka aplikací

Chat vždy po ruce

Facebook Home ale není jedinou aplikací, se kterou se ve svém telefonu obejdete. Kromě klasického Facebook klienta, který se zatím nijak nezměnil, celý koncept Facebook Home spoléhá také na aplikaci Facebook Messenger. Ta ve výchozím pohledu také vypadá stejně, ale nově nabízí velice zajímavou funkci Chat Heads.

Jednoduše si můžete vybrat konkrétní konverzace, které budou v podobě malého avataru vždy dostupné na kraji displeje. Ať se nacházíte v telefonu kdekoliv. Pokud bych chatování na Facebooku používal, na tuto funkci bych si určitě velice rád zvykal. Opravdu praktická funkce pro multitasking při textové komunikaci.

Facebook Messenger a praktické Chat Heads

Facebook Home umí pouze Facebook

Do textové komunikace můžeme zahrnout i běžné SMS, které Messenger také podporuje. Tím se ale oklikou dostáváme k velice palčivé vlastnosti Facebook Home. Prostředí totiž nedokáže upozornit na jakoukoliv jinou událost, než na zprávu z Facebooku nebo právě SMS. Pokud máte zmeškaný hovor, nepřečtený mail nebo cokoliv jiného, z displeje telefonu se to prostě nedozvíte.

Podle mého docela zásadní funkce na zařízení, kterému stále říkáme telefon. Obecně jsou jakékoliv jiné funkce než aktuální statusy a chat docela hluboko zahrabané a jakékoliv jiné činnosti s telefonem tak na můj vkus nejsou příjemné.

Facebook hodně mluvil o konceptu „people first“, tedy mít vaše známe na prvním místě a až pod tím další funkce a běžné aplikace. Určitě zajímavý přístup. Bohužel zatím ne moc dotažený. Pokud chci kohokoliv kontaktovat nebo se o něm něco dozvědět (klidně i na Facebooku), musím nejdřív opustit úvodní obrazovku s náhodnými statusy a najít konkrétní aplikaci v ní řešit konkrétní problém. Mnohem lépe má od začátku tento koncept vyřešený Windows Phone, kde opravdu můžete najít požadovaného člověka a na jednom místě máte veškeré věci, které se ho týkají. To zde bohužel zatím vůbec neplatí.

HTC First – telefon vyrobený přímo pro Facebook Home

Jaký je tedy závěr z krátkého seznámení se s vizí Facebook telefonu? Zuckerbergův tým má před sebou ještě kus práce. Především v oblasti základních funkcí telefonu. Tento problém částečně odpadá na telefonu HTC First, který má Facebook Home z výroby a má do něj integrovány i notifikace na další události. Ten se u nás ale zatím nenabízí (ostatně stejně jako celý Facebook Home).

Co se mě zaujalo a dá se používat i v běžném prostředí jakéhokoliv Androidu, jsou Chat Heads z Messengeru. Zbytek je zatím použitelný pouze pro úzkou skupinu uživatelů.

Jak jste na tom vy? V případě, že jste náruživými uživateli Facebooku, dokázali byste používat takovéto prostředí a smířit se s některými nedostaky? Pro ostatní je samozřejmě tato otázka naprosto irelevantní a mohou v klidu zůstat u svého starého Androidu (nebo čehokoliv jiného).

Stáhnout Facebook Home

Google Play (zdarma)

Diskuze ke článku
Posik
A bude přístupný i na jiné zařízení :-) např. LG 4X
René
No možná by bylo dobrý kdyby sis ten článek přečetl
luk
Mam Galaxy S3 takze by to melo jit ale to s tim asi nesouvisi ze mi to pise ve vasi zemi neni dostupne
Tomáš
Peknna vtakovina uplna hovadina len debil by si to stiahol ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze